Jdi na obsah Jdi na menu

Proč divoké husy létají do véčka ?

Proč divoké husy létají do „véčka“?

Divoké husy obvykle létají ve tvaru písmene V. Je to kvůli aerodynamice, nebo se za tím skrývají jiné důvody?

Proč divoké husy létají do „véčka“?

 


 Aerodynamické teorie vycházejí z toho, že za křídly první ptáka se dělají víry, které usnadňují let dalším husám. Zastánci této teorie podotýkají, že „véčko“ je lepší než „stromeček“, protože v takovém případě by se zadní ptáci museli synchronizovat s více víry před sebou.

Kritici aerodynamického výkladu ovšem tvrdí, že popsaný mechanismus platí pouze u letadel s pevnými křídly, nikoliv u ptáků, kteří křídly mávají. Víry v tomto případě fungují velmi složitě, a aby z nich měl pták v závěsu nějakou výhodu, musel by mávat křídly ve fázi. To však údajně nebylo pozorováno, každý pták mává křídly svým vlastním tempem.

Véčko podle tohoto názoru proto souvisí spíše s psychikou hus, které při letu potřebují sledovat ptáka před sebou. Oči hus jsou ale umístěny po stranách hlavy, takže kdyby letěly přímo za sebou, musely by při letu naklánět hlavu a mohly by se následkem toho motat a odchylovat od přímého směru.

Zastánci aerodynamické teorie se ovšem mohou opřít i o výsledky, podle nichž pták letící v hejnu spotřebovává méně energie, než když letí sám (což se měřilo přes sledování pulzu, ptáci byli předtím vybaveni příslušným přístrojem). Faktem ale je, že hejna různých ptáků mají různé tvary a nakonec i husy občas létají neuspořádaně. „Behaviorální“ i „aerodynamický“ výklad se samozřejmě mohou doplňovat.

 

Zdroj: Mick O´Hare: Proč má pivo bílou pěnu, Ikar 2007

Jedná se o zábavnou sbírku odpovědí na dopisy čtenářů z časopisu New Scientist

 

Poznámky:

O divokých husách psal krásně Konrad Lorenz (na Science Worldu viz článek Kavky i husy fungují "na barvy"). Skutečně těžko říct, proč výraz "husa" označuje nízkou inteligenci - u slepice by to člověk chápal. Nicméně, někdy se uvádí, že zrovna u husy došlo domestikací ke značnému snížení inteligence.

O hnízdění divokých hus u nás viz také článek Sčítáme zimující ptáky, bude kormoránů opět rekordně?

Krátké video s letícími husami z YouTube

 

Obrázek: Zdroj Wikipedia, licence public domain




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook