Jdi na obsah Jdi na menu

Potkan jako domácí mazlíček - díl II.

Potkan jako domácí mazlíček - díl II.

19.02.2010 - Kristýna Burgerová
Již v minulém článku jsme se obecně seznámili s potkanem laboratorním a dnes si řekneme, co je potřeba připravit, než si mládě přinesete domů a jak nejlépe postupovat ve výchově, aby se z vašeho mláděte stal miláček rodiny.

 

 


 

Zamluvili jste si mládě v chovatelské stanici? Nyní máte zhruba 14 dní, než bude potkan k odběru.

Co budete všechno potřebovat?

 

BYDLENÍ

Zpravidla máte na výběr ze třech možností. Klec, akvárium, voliéra. Akvárium vyloučíme hned na začátku, protože pro potkana je to zcela nevhodná ubikace. Potkan potřebuje hračky a další vybavení, což se však do klece špatně instaluje - navíc je akvárium špatně větrané.

Druhé dvě možnosti již potkaním potřebám vyhovují. Klec o rozměrech pro jednoho potkana (to je klec o minimální velikosti dna 50x50) seženete v hodnotě okolo 500Kč. Voliéra už je třešničkou na dortu. Pokud si chcete s potkaním bydlením vyhrát, ovšem dřevo se hůře udržuje v čistotě. Bydlení se musí přizpůsobit i pohlaví potkana. Samci více využijí nižší bydlení s jedním či dvěma patry větších rozměrů do šířky. Naopak samice, které jsou aktivnější, preferují bydlení vysoké se spoustou pater a prolézaček.

 

VYBAVENÍ

Potkan je zvíře aktivní a hravé, takže kolotoč pro křečky rozhodně nestačí k uspokojení jeho potřeb. Vybavení musí být bezpečné a bez ostrých hran. Fantazii se ale meze nekladou. Potkani spí v hamaku (houpací síť vytvořená z látky, připevněné třeba spínacími špendlíky), vhodné jsou plastové domečky (ty dřevěné se hůř udržují), tunýlky (dobře poslouží drenážní trubky, které se dají pomocí fénu i tvarovat), větve na šplhání a hlodání, lana a provazy, zkrátka vše co vás napadne a o čem si myslíte, že by potkana zaujalo.

 

PŘEPRAVKA

Přece jen někdy nastane situace, kdy potkana není možné mít pod bundou a na rameni. Investice do přepravky se určitě vyplatí. Cena kvalitní přepravky začíná již na 200 Kč a jistě se vám bude hodit.

 

NAPÁJEČKA

Věc, bez které se neobejdete. Potkani občas bývají prasátka a ať chtějí nebo ne do misky s vodou se dostane nějaká ta nečistota, pokud miska není dostatečně stabilní, potkan jí převrhne. Nemůžete tak zajistit přísun pitné čisté vody po celý den. Podestýlka bude mokrá a vy budete muset čistit klec častěji než s napáječkou. Na napáječku nemusíte potkany, které jste si pořídil od chovatele učit, sám ví, jak se s ní zachází. Cena napáječky se pohybuje v rozmezí 50-100Kč.

 

MISKY

Správně je uvedeno množné číslo. Misky budete potřebovat minimálně dvě. V obchodě s potřebami pro zvířata seženete mnohdy krásné, malované ovšem plastové misky a ty nijak neposlouží, efektivně vypadají i antikvové, ani ty svůj účel nesplní. Při výběru misky se snažte na nákup dívat spíš z praktické než estetické stránky. Hlavním znakem je stabilita, nejlepší jsou kameninové misky, které potkan nepřevrhne. Osvědčené je použít do klece místo misek skleněný kulatý popelník, který se používá v hospodách. Jelikož je nízký, potkan ho nepřevrhne a jídlo zůstává tam, kde má.

 

PODESTÝLKA

Široká škála možností, co vše lze využít jako podestýlku. Piliny (příliš prašné a nevhodné!), hobliny, kukuřičná vřetena (prodávají se jemno i hrubozrnná), kočkolit (samotný se nedoporučuje, jelikož vysušuje potkanům tlapičky, skartovaný papír (výborná kombinace použít kočkolit a na něj skartovaný papír, zabrání se tak vysoušením tlapek, ale ponechá si vlastnost sání pachů), dřevěné válečky, asan (buničitá podestýlka, velmi kvalitní a velmi drahá).

Sečteno podtrženo základní vybavení pro jednoho potkana vás bude stát tisíc korun. Každý měsíc za krmení, podestýlku a nějaké ty mlsky zaplatíte sto korun. Částky to nejsou závratné, ale je třeba s nimi počítat.

 

Jak mládě vychovávat?

Tak jste si přinesli potkana, ovšem nenechávejte mláděti domeček v kleci. Pokud se jedná o plaššího jedince, akorát se bude v domečku před vámi schovávat. Existuje několik způsobů, jak potkana ochočit. Nejvíce je zastávaná teorie každodenního kontaktu. Potkana dáte občas do klece, aby vykonal potřebu, napil se, jinak ho máte co nejvíce u sebe, dalo by se říct pořád. Snažte se ho učit sedět na rameni, zvykat ho na hluk (pouštět vodovodní kohoutek, mlátit s poklicemi při vyklízení nádobí z myčky, luxování aj.), zabráníte tím, že ve chvíli, kdy vyjdete na rušnou ulici, bude potkan uzlíček nervů. Také je lepší pro začátek krmit potkana z ruky. Jsou to jednoduché rady, ale pokud je budete dodržovat, přinesou ovoce.

Na závěr už jen popřeji hodně šťastných dnů s potkany.

 Zdroj: http://info-koktejl.cz/clovek-priroda/zvireci-rise/potkan-jako-domaci-mazlicek-dil-ii/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook