Jdi na obsah Jdi na menu

Není co střílet

Není co střílet. Kam se poděli zajíci a bažanti?

 

 

Myslivecké hony se letos nekonají. V lesích je málo zvěře, zdecimovala ji loňská zima i zásahy člověka do krajiny.

STŘEDNÍ ČECHY

Myslivci letos na podzim ruší myslivecké hony. Důvodem je drastický úbytek zajíců, bažantů, srnců i další divoké zvěře.Může za to loňská dlouhá zima, ale v dlouhodobějším horizontu i vliv člověka na přírodu.
"Nebude nic, nic, nic. Nelovíme, jen přikrmujeme," potvrdil Václav Šebek, hospodář mysliveckého sdružení Housina
.Podle jeho odhadu v revíru, který zaujímá rozlohu dva tisíce hektarů kolem obce Neumětely, ubylo zajíců, srnců i bažantů až o polovinu. V podbrdských lesích je méně divokých prasat, která jsou jinde v Česku přemnožená.Může za to počasí, nebo člověk?Méně divoké zvěře v lesích pozorují i myslivci v ostatních revírech.
"Zvěř je zdecimovaná po loňské zimě. Tak ji budeme dobře krmit a chránit. A lovit budeme jen škodnou," konstatoval Šebek.
 
O přirozenou potravu zvěř tentokrát nebude mít nouzi."Zvířata se budou mít dobře, v lesích je nadúroda bukvic a žaludů. Takhle moc jich bylo naposledy před šesti nebo sedmi roky," řekl Jiří Janda, ředitel Lesní správy Lány. Ta má na starosti lánskou oboru, kde je povolen komerční lov i v lednu. Pro uzavřené obory totiž neplatí myslivecký zákon, který stanovuje, kdy se může konkrétní druh zvěře střílet.
O tom, že zvířata zdecimovala loňská zima, má však pochybnosti. "Tak třeba bažantů ubývá dlouhodobě," řekl Janda. Koroptev polní, ještě před čtyřiceti lety v Česku hojně rozšířená, je nejen u nás, ale i v Evropě ohroženým druhem.Střílejí "své" bažanty
Myslivci proto hovoří o tom, že úhyn zvěře způsobuje více faktorů. Mechanizace polních prací, to, že řepu, jetel a směsku vystřídala řepka, kterou zvířata nežerou, a lidé, kteří nechávají v lesích volně pobíhat psy."
Je pravda, že některá myslivecká sdružení letos ruší hony. Drobné zvěře je nedostatek," potvrdil Josef Semerád, referent oddělení lesnictví, myslivosti a zemědělství pro okres Praha-západ.

Někteří myslivci si proto pomáhají tím, že střílejí na bažanty, které předtím sami chovali a v osmi až deseti týdnech života je vypustili do volné přírody. "Nemůže za to jen loňská zima. Horší byly srpnové bouřky s krupobitím před dvěma roky, které pobily zajíce, bažanty, i lidem drůbež," poznamenal Semerád.

 Kde lze lovit  -  Ve Středočeském kraji je 817 honiteb a 30 obor.

 Ve středočeských lesích žijí jeleni, srnci, mufloni, divoká prasata, lišky, kuny, místy daňci.  Myslivecké hony se pořádají na bažanty, zajíce, černou zvěř a lišky celoročně.
Střílet se smějí i kachny, holubi, divoké husy, divocí králíci a vysoká zvěř, tedy mufloni, daňci a jeleni. 

Zakázány jsou hony na koroptve, které jsou na seznamu ohrožených druhů.


Zdroj: Silvarium, 23.11.2011


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook