Jdi na obsah Jdi na menu

Jak mluví pes?

Jak mluví pes?

 

Rozumíte vždycky naprosto jasně, co vám chce váš psí miláček sdělit nebo co si sděluje se svými psími přáteli? Psi "mluví" celým svým tělem a používají celou řadu "lidských" signálů, aby vám předali nějaký vzkaz. Abychom lépe pochopili jeho reakce a potřeby musíme se jejich řeč nejprve naučit.

 

 

Správná interpretace vzkazů

 

Nejlépe se naučíte svému psovi rozmět, když ho budete často a pečlivě pozorovat. Správná interpretace toho, co vám pes sděluje, je základem společného harmonického soužití. Jedině tak budete schopni správně reagovat na jeho chování a pro psa bude jednodušší s vámi komunikovat. Zabráníte  tím různým nedorozuměním, která by mohla vést k dlouhodobým problémům. Pozorování však není vždy jednoduché, protože komunikační signály jsou velmi často nezřetelné a krátké, rychle se mění a pravděpodobně spoustu Twodogs_sniffinggest a výrazů nebudete vůbec znát. V následujících řádcích si popíšeme pár komunikačních prostředků, jež pes používá ke sdělení svých pocitů a informací. I když mnoho z nich připomíná dorozumívání se mezi lidmi, vždy si pamatujte, že pes je pes a nepolidšťujte jeho činy. Snažte se jeho "řeč" chápat z psího hlediska a nesrovnávejte jednotlivá gesta s těmi lidskými. Může to pak vést k chybné interpretaci jeho chování. A jak by si měl člověk s takovými psími vzkazy poradit? To záleží na tom, jak budete schopni takové signály "číst", a také na tom, zda jsou určeny vám nebo psím kamarádům.

Komunikační signály je možné interpretovat rozdílně podle situace. Například pes může vůči druhému jedinci demonstrovat imponující chování, a přitom nemusí být příliš sebejistý. Svou roli hrají malá, sotva postřehnutelná gesta. Signály mohou být silnější nebo naopak slabší, podle toho jak velkou podřízenost chce pes ukázat.

Pamatujte na to, že každé chování a komunikační signály psa musíte posuzovat vždy v souvislosti se situací, v níž se pes nachází, a ne jednotlivě!

Co mi chceš říct?

Neverbální komunikace je souhrn mimoslovních sdělení, jejichž prostřednictvím se dorozumívá váš čtyřnohý mazlíček s ostatními psy nebo s vámi. Využívá k tomu různá gesta, pohyby a postoje těla, mimiku, pohled očí, tělesný kontakt apod. Abyste mu mohli porozumět, musíte se nejprve tuto řeč naučit a pochopit.

Teď jsem naprosto uvolněný

Pes, jehož pozornost  není zrovna zaměřena na něco podstatného, se chová neutrálně. Obliče je uvolněný, morda (tlama) může být lehce otevřená, nebo zavřená. Uši jsou v normální obvyklé poloze, lehce natočeny dopředu, ocas visí uvolněně dolů nebo je v poloze, která je pro danou rasu typická. Pes leží, stojí nebo pobíhá. Neutrální chování může pes také vědomě používat v situacích, kdy chce něco nebo někoho naprosto ignorovat. U cizích psů, kteří se chovají neutrálně, buďtě obezřetní, protože takové chování nelze zaměňovat s přátelským.

Komunikace pes - pes:

Chová-li se pes vůči jinému psu neutrálně nebo ho dokonce vědomě ignoruje, signalizuje mu tím, že nemá zájem o kontakt, nechce si hrát apod. Moje fenka se takto například chová, když jí vezmu do skupiny štěňat a ona na ně nemá zrovna náladu a nechce s nimi nic mít. Pokud uvolněně leží na trávě a odpočívá a štěňata na ni skáčou, aby jí vyprovokovala ke hře, zůstaně klidně na místě a dělá, jako by se jí to vůbec netýkalo. Štěňata se pak také uklidní a nechají fenu na pokoji.

Setkají-li se dva psi, z nichž jeden působí velmi sebevědomě až dominantně, může se druhý chovat neutrálně nebo podřízeně. Neutrálním chováním dává dominantnímu psu najevo, že se sice nebude chovat jemu podřízeně, ale nemá žádnou chuť se s ním pustit do křížku.Percy&2Pugs_1

Komunikace pes - člověk

Chová-li se takto pes, když s ním zrovna necvičíte či se mu nevěnujete, pak je vše v pořádku a dokonce je pro něj takovýto odpočinek během dne důležitý. Pokud se takto chová vůči neznámemu člověku, který se snaží upoutat jeho pozornost, pak je lepší nechat ho raději na pokoji. Dává tím jasně najevo, že nemá žádnou potřebu se s takovýmto člověkem kontaktovat. Pokud se ale chová neutrálně vůči vám ve chvíli, kdy na něj mluvíte či s ním snad cvičíte, pak toto jeho chování ignorujte a trvejte na svých povelech. Mělo by to pro vás být důležitým upozorněním, že jste v jeho výchově někde udělali chybu.

Možná na něj příliš mluvíte a dáváte mu nejasné povely, kterým nerozumí. Nebo jste naopak příliš pasivní a nenabízíte mu nic zajímavého. V tomto případě platí: Lepší méně mluvit, dávat jednoznačné povely a cíleně psa zaměstnávat, než stálé a zdlouhavé povídání si s ním. Zamyslete se také nad tím, zda po něm často nevyžadujete naprosto správné provedení povelů a nejste na něj příliš přísní. Pak se totiž necítí jako rovnocenný partner ve vašem týmu a brzy vás začne ignorovat.

To je ale něco!

Jestliže psa něco zaujalo, celé jeho tělo se napne a zpozorní. Uši napřímí a otočí směrem dopředu, pozvedne hlavu a mordu (tlamu) má většinou zavřenou. Lehce a pomalu mává zvednutým ocasem.

Komunikace pes - pes:

Pokud jste na procházce, pes volně běhá a spatří-li jiného, také volně pobíhajícího psa, pak byste měli co nejrychleji zjisti, kde je jeho majitel a zda je také připravený svého psa ihned k sobě zavolat. Pokud ne, pak nechte svého psa dál bez vodítka, ošem za předpokladu, že je dobře socializovaný a vychovaný.

Komunikace pes - člověk:

Podle toho, na co pes zaměřil svou pozornost, se rozhodněte, zda ho přivoláte k sobě, či ne. Jestliže pes zavětřil nějaké zvíře nebo se soustředí na něco nebo někoho co se vám nelíbí (například na běžce, jiného psa na vodítku apod.) pak raději odveďte jeho pozornost na něco jiného (nejlépe na nějaký pamlsek nebo oblíbenou hračku) a držte ho vedle sebe. Totéž platí, i když je pes připoutaný na vodítku. V tomto případě je nejlepší, abyste jeho pozornost zaměřili na sebe.

Více podrobných a užitečných informací a praktických rad najdete v knize "Co nám říká pes?",ze které byl použitý výše uvedený úryvek článku. Autorka této knihy vám stručným a jednoduchým způsobem vysvětlí všechno, co je důležité proto, abyste psí řeč pochopili: jaké výrazové prostředky a možnosti pes má, co nám chce říci a jak bychom měli se psem mluvit, aby nám správně porozuměl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Honzzz - Určitě mluví !!!!

Komunikace pes-člověk.. ? Psi prostě mluví! :-) viz. http://psiusmev.cz/media/psi-opravdu-umi-mluvit Je to vědecky dokázané! :-D Nebo snad ne? :)

oldrich.mastalir@seznam.cz - HAJANY

oldrich.mastalir@seznam.cz - Re: HAJANY

Oldřich Maštalíř - HAJANY

Portrét

Facebook