Jdi na obsah Jdi na menu
windows live.png

Kdo má přístup k vašemu Googlu, Twitteru a Facebooku?

Autor: Jakub Čížek 

K datům na službách Googlu, na Facebooku, Twitteru nebo ke službám na Windows Live může přistupovat mnoho aplikací. Podívejte se, komu všemu jste dali svolení. Možná se zděsíte.

 

Kdejaká webová služba dnes nabízí nějaké to rozhraní (API) pro vývojáře nejrůznějších doplňků a aplikací. Asi nejtypičtějším příkladem je Facebook, který tento koncept před lety proslavil a ukázal možnou cestu i ostatním.

Dnes Facebook eviduje desítky tisíc nejrůznějších aplikací počínaje přáníčky a jednoduchými hrami přes nejrůznější marketingové nástroje až po klienty a dataminingové služby, které vytáhnou, co mohou a spočítají pro vás nějakou tu statistiku, se kterou se na síti opět nadšeně pochlubíte ostatním.

Dalším v řadě je Twitter. Ten sice nemá nějaký vnitřní ekosystém aplikací, které by „přežívaly“ přímo uvnitř jeho webu, ale naopak poskytuje skrze API data ostatním. Stovky a tisíce aplikací tedy počítají, kdo je váš nejaktivnější follower – čtenář, jaké je vaše skóre ve srovnání s ostatními a aplikacemi jsou koneckonců i všichni klienti, skrze které Twitter čtete.

twitter oauth.png
Autorizace další aplikace, která bude mít přístup k mým datům na Twitteru. Používá se protokol OAuth,
klient TweetDeck tedy sice získá přístup k datům, nedostane ale moje heslo k Twitteru

Svá data skrze API poskytuje i Google. Hromada webů používá jeho systém autentizace (podobný koncept jako OAuth), jiné aplikace pak pomocí API přistupují třeba k poště, kontaktům, videím na YouTube a tak dále.

Nesmím zapomenout ani na poslední velký „mrak“ – webový svět Windows Live. U nás je možná ve stínu Facebooku, ICQ a v komunity geeků na Twitteru, za hranicemi a ve světě obecně je ovšem situace jiná. I Windows Live nabízí API a propojuje se svým systémem hromadu aplikací a služeb třetích stran.

Vyznat se v této hromadě je skoro nemožné. Ostatně vzpomeňte si, kdy jste naposledy něco odklepli, dali zase nějaké blbůstce potřebné právo a dále už nad tím nepřemýšleli. Z bezpečnostního hlediska a pro klid v duši doporučuji navštívit čtveřici kouzelných webových adres, které všichni zmínění nabízí. Najdete na nich seznam všech těchto službiček, her, aplikací, dotazníků, počítadel, konektorů, čteček a tak dále, které mají přístup k datům. Co je ovšem důležitější – přímo odtud jim případně můžete zakroutit krkem a spojení nadobro zrušit.

Seznam aplikací propojených s Googlem

google aplikace.png
Takhle dlouhý seznam? To mě celkem překvapilo

V administraci Googlu se dozvíte, které cizí aplikace mají přístup k dílčím službám Googlu a můžete jim odtud zamezit přístup.

Seznam aplikací propojených s Facebookem

facebook aplikace.png
Možná se budete divit,
na co všechno jste na Facebooku klepli...

Systém Facebooku je trošku propracovanější, dozvíte se totiž, k jakým konkrétním částem vašeho profilu mají aplikace přístup a především nechybí odkaz na jejich domácí stránku.

Seznam aplikací propojených s Twitterem

twitter.png
A toto už byl skutečně šok...
Přišel čas na malý úklid

Velmi podobně jako Facebook spravuje externí aplikace i Twitter. Nechybí tedy rychlý odkaz ke zrušení propojení (Revoke Access), ikona aplikace a také odkaz na její webovou stránku.

Seznam aplikací propojených s Windows Live

windows live.png
A nakonec podoba správy apliakcí na Windows Live

Nejvíce nastavení má propojení aplikací na Windows Live. Můžete zde samostatně upravit čtení a zápis. V případě propojovací aplikace s Facebookem tedy snadno určíte, jestli se mohou zprávy z Windows Live odesílat na zeď vašeho Facebooku, ale opačná komunikace probíhat nemůže atd.

Pokud některou z těchto webových služeb používáte aktivně – a bude se to díky obrovskému množství aplikací týkat asi především twitteru a Facebooku, možná se zděsíte, co všechno se vám může rýpat v datech.

Zdroj: http://www.zive.cz/clanky/kdo-ma-pristup-k-vasemu-googlu-twitteru-a-facebooku/sc-3-a-155915/default.aspx

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook