Jdi na obsah Jdi na menu

Šeřík

Obrazek

 

 

Šeřík (Syringa) - krátká, ale velká krása
 
Ačkoli je šeřík (Syringa vulgaris) vzhledem k svému velkému rozšíření považován za domácí evropskou dřevinu, skutečnost je jiná. Z jeho bohatých květenství a vůně se těšíme teprve čtyřista padesát let. V polovině 16. století se šeřík dostal zásluhou německého císaře Augeria von Busberga z tureckého Konstantinopolu do dvorních vídeňských zahrad. Záhy získal nový, nezvykle krásně vonící keř velkou oblibu a rozšířil se do celé Evropy.
 

Obrazek

Syringa vulgaris - šeřík obecný

Zejména v malých zahradách nemohl chybět. Z parků a zahrad se brzy dostal do krajiny. Díky své vitalitě a mimořádné přizpůsobivosti stal se šeřík také vyhledávanou dřevinou pro zpevňování svahů. Je podivné, že tak oblíbeného keře se ujali šlechtitelé až o dvě stě padesát let později, ale pak s úspěchem vylepšovali květy i vůni. Jenom v průběhu první poloviny minulého století vzniklo asi 25 odrůd. Nejznámější z nich "Charles X." se pěstuje dodnes, ostatní už bychom i ve sbírkových zahradách marně hledali. Nové odrůdy rychle přibývaly a jenom dynastie německých šlechtitelů Lemainových uvádí v roce 1876 přes dvě stě odrůd. Křížením S. vulgaris x S. oblata se podařilo získat také ranně kvetoucí odrůdy, uváděné jako S. praecox. Nové odrůdy vznikaly také v Severní Americe. Odhaduje se, že v celém světě vzniklo asi 1000 odrůd, z nichž dnes má význam 30 odrůd s květy jednoduchými a 20 plnokvětých. Všechny odrůdy uváděné dnes v katalozích, byly vyšlechtěny v minulém století a do konce třicátých let století našeho.
Má-li šeřík ukázat každý rok svou plnou krásu a být pro sice relativně krátký, ale výjimečně nádherný čas chloubou pěstitele, musíme keři dopřát dobrou, výživnou, vlhkou, neutaženou půdu. Vyžaduje slunné stanoviště a dostatek prostoru. Odkvetlé laty musíme ostříhat. V té době prořezáváme všechny ranné odrůdy, zatímco pozdní seřezáváme a prosvětlujeme v zimě. Poněkud neuspořádaný růst upravujeme řezem.

 

Obrazek



Výběr odrůd
Odrůdy s květy jednoduchými:
Andeken an Ludwig Späth" - tmavě purpurová. Laty jsou velké, délka 30 cm není výjimkou. Jedna z nejkrásnějších odrůd s tmavými květy.
"Mme. Florent Stepman". Velké laty. Má květy bílé, poupě krémově žluté. Nejlepší středně raná odrůda pro rychlení. Keř silně vzrůstný.
"Marie Legraye" - krásně bílá odrůda. Laty středně velké. Využívá se pro rychlení.
Primrose" má květy žluté, laty menší. Odrůda vznikla roku 1943.
"Hyazinthenflieder", květy purpurové, laty dlouhé. Pěkná hra barev od poupěte do rozkvětu.
"Mirabeau" má velké, fialově růžové květy. Velmi ranná odrůda.
"Marechal Foch". Velké květy jsou karmínové, později lila.
"Sensation" upoutává purpurovými květy se stříbrnými okraji. Dále se v nabídce objevují: bílé "Candeur", "Jan van Tol" a sytě nachově červená "Massena".

 

Obrazek



Plnokvěté odrůdy:
"Charles Joly" má purpurově červené, uvnitř poněkud světlejší květy. Velmi bohatě kvete.
"Miss Ellen Willmott", čistě bílé květy, velké dlouhé laty.
"Katherine Havemeyer", purpurové až nafialovělé květy. Raná, silně kvetoucí odrůda.
"Mme. Antoine Buchner", květy přecházejí do různých odstínů růžové. Jedna z nejvíce ceněných pozdních odrůd, jejíž květy dlouho neuvadají. Poupata jsou tmavě purpurová.
"Madam Lemoine" má velké bílé květy, husté laty. Jedna z nejvyhledávanějších odrůd pro zahrady i rychlení.
Dále se pěstují: bílá "Mme. Casimir Perier", "Leon Gambletta". Ta je výrazně plnokvětá, květy růžové až lila, červená poupata. "Paul Thirion", tmavě purpurová se širokými silnými latami.
Na našem trhu jsou k dostání: "Ludwig Späth", "Mme. Lemoine", "Charles Joly", "Sensation".

 

Obrazek

Syringa vulgaris - šeřík obecný
 

Obrazek

Syringa vulgaris - šeřík obecný
Podle Dům a zahrada, foto Hana Vymazalová

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook