Jdi na obsah Jdi na menu

Podzimní truhlíky - inspirace

truhlik

Co do truhlíků na podzim a v zimě?

 
p1080175x.jpg
Další fotografie:

podzimní truhlíky

 

 

  • Léto zvané babí

TERASY, LODŽIE, BALKONY

Ovšem „babí léto" a podzim roční jsou období, kdy příroda hraje všemi barvami. Umíte-li je využít, může jimi hrát i vaše terasa či balkon. Stačí jen zvolit správné rostliny, kterým se v daném období daří i za nepříznivého počasí. K těm, které vydrží i první mrazíky, patří například afrikány. Ty díky své žluté, oranžové či kombinaci obojího rozsvítí každý prostor. Když je doplníte plody podzimu - ozdobnými dýněmi, košíky s ořechy, kaštany, větvičkami s šípky a mísou se zimními jablky, stane se z vaší terasy či balkonu místo, na kterém nejedno oko spočine s radostí (nebo závistí).
„Stálicemi podzimu jsou vřesy a chryzantémy. S vřesy můžete pracovat podle svého vkusu: máte-li rádi dokonalou eleganci, použijte třeba jen bílé odrůdy. Romantici si spíš vyberou směs růžových, fialových a bílých, a ti, kdo dávají přednost kontrastům, zvolí rafinovaně dráždivou kombinaci růžových vřesů a oranžových tykví. Elektrizující dvojice barev jistě nezůstane bez povšimnutí. Tak můžete pokračovat i v kombinacích vřesů i chryzantém - buď laďte tón v tónu, nebo buďte jednobarevní anebo míchejte. Chybu neuděláte nikdy," říká Ing. Jana Pyšková, zahradní architektka, která je „podepsána" pod mnohými realizacemi nových zahrad u nových rodinných domů i revitalizacemi zahrad již existujících.

TERASY, LODŽIE, BALKONY

V posledních letech se pozornost zákazníků i šlechtitelů soustředí i na trvalky s okrasnými listy. Zajímavé barvy mají dlužichy (Heuchera), sytě zelenou má nezničitelný badan (Bergenia), pěkné jsou pryšce (Euphorbia) nebo třeba škornice (Epimedium) - to jsou příklady trvalek, jejichž listí mráz jen maličko potrápí, ale neponičí.
„Ještě odolnější jsou stálezelené dřeviny. K nim patří břečťan (Heuchera), brslen (Euonymus fortunei), skalník (Cotoneaster) nebo skimie (Skimmia), která se stejně jako skalník pyšní nápadně červenými plody. Je ale trošku choulostivější a v předjaří omrzá, stejně jako atraktivní hebe (Hebe) nejrůznějších odrůd," vyjmenovává rostliny vhodné pro dané období Jana Pyšková.
Riziko, že dřeviny spálí mráz by vás ale nemělo odradit od jejich nákupu - vyberte si rostliny spíše menší za příznivější cenu a přistupujte k nim prostě jako k sezónním rostlinám. To, že budou zdobit vaše truhlíky a květináče nejen na podzim, ale i celou zimu, kdy už chryzantémy a vřesy dávno o svou krásu přijdou, stojí za to.
A nezapomeňte na okrasné traviny, především stálezelené: mezi nimi kraluje bohatý sortiment ostřic (Carex). Zelené, žíhané, hnědočervené... Doplní každou kompozici, ke všemu se hodí, jsou cenově dostupné a velmi odolné.  
 Na co si dát pozor?

 

„Na podzim často prší a nám se proto zdá, že rostliny vlastně nepotřebují zalévat. Pozor ale na květináče, které stojí ve srážkovém stínu. Rostliny by vám nezničil mráz, ale uschnuly by. Pamatujte na ně tedy i v zimě. Zalévejte vždy, když nemrzne a půda v nádobách není na dotek mírně vlhká. Na druhou stranu hlídejte květináče, do nichž může pršet - na podzim je mnohem menší odpar, a pokud by v květináčích stála voda, živá krása by vám shnila," upozorňuje Jana Pyšková.
Dáme si na balkon, dáme si židli...
Významnou roli samozřejmě hraje i nábytek použitý na terase. Nikoho neurazí hnědě natřený dřevěný stůl a židle, ale s barvami a materiály se dají dělat opravdová kouzla. Jen se pak v případě, že na nábytek použijete jinou barvu než neutrální hnědou či bílou, musíte snažit ladit rostliny a doplňky (obaly na květináče, sedáky na židle, ubrusy) tak, aby místo půvabného zákoutí nevznikl barevný a materiálový chaos.
„Nejste-li si jisti v kombinování barev, buďte raději umírnění - bílý ubrus, přírodní dřevo a terakotové květináče vám nikdo nevyčte. Pokud jste však odvážnější a chcete se ještě před zimou nabít záplavou barev, hrajte si. Oranžová, modrá, fialová, růžová, žlutá, dřevo, kvalitní plast, kov, sklo... V případě, že nebudete investovat do drahých předmětů, můžete si opravdu jen tak hrát a zkoušet. A když vás pestrá paleta omrzí, ponecháte venku jenom něco a ostatní si schováte do skříně na jinou sezónu. Nejlepší cestou je ale kompromis - buď neutrální nábytek a na něm pestré deky a klidnější barevnost květin, anebo neutrální textil a kaleidoskop barev v rostlinné říši," přibližuje možnosti jak z terasy vytvořit útulný kout Jana Pyšková.
 
  • Zima nemusí být jen ve znamení bílé
 Ve městech ovšem spíš šedivé... I když stále více lidí mění zejména v čase Adventu a Vánoc díky chvojí (raději borovicového, vydrží mnohem déle), větviček mahonu, cesmíny a umělých či „živých" doplňků šedivý prostor v krásnou terasu, rada odborníka se vždycky hodí. I když se může zdát, že těm méně zručným „přicházejí" na pomoc květinářství či obchody pro kutily. Ty nabízejí méně či více vkusná aranžmá, ale v žádném případě originál. Ten si na terase vytvoříte vy sami vlastníma rukama.
„Nejjednodušší je, když dominantní okrasou terasy či balkonu budou nádoby osázené na podzim rostlinami se stálezelenými listy. Místa po mrazem spálených chryzantémách nebo nejtvrdohlavějších letničkách, které se nechtěly vzdát až do silnějších mrazů, vyplňte zimní parádou: můžou to být keříčky s okrasnými plody - kromě již zmíněných si můžete pořídit třeba pernettyi (Pernettya mucronata) nebo malé keříky cesmíny (Ilex). Živé keříky s plody vydrží pěkné déle než nařezané větvičky šípku, hlohu, skalníku či hlohyně - ty za několik týdnů začnou tmavnout," upozorňuje architektka Pyšková.
V dobrých květinářstvích vám prodají také nejrůznější sušené listy, květenství, větvičky přibarvené do sytějších tónů. Barvy jsou docela výrazné, ale působí přirozeně (zlatožlutá, červená, oranžová) a odolávají dešti i sněhu.
 
Sytý hladovému (ptáčku) věří

„Živá" dekorace na terase potěší i jiné návštěvníky: hladové ptáky, hledající něco k snědku. Zvláště, je-li zem zasypána sněhem nebo zmrzlá na kost tak, jak je tomu letos nejenom na horách, ale i v nížinách. Právě v nížinách, které letošní zima překvapila nevídanou sněhovou nadílkou, je vysoká vrstva sněhu pro opeřence doslova "morovou ranou". Každá terasa nebo balkon by proto měla mít i krmítko. Ať už jednoduché dřevěné, nebo designové ze skla a kovu. Nezapomeňte ale na jeho ochranu před potichu našlapujícími kočkami a krmítko umístěte na bezpečné místo.

A nelitujte námahy při úklidu „vylouskaných" semínek pod krmítkem - pohled na zobající a poletující ptáčky vám bude „sladkou" odměnou. Já jsem jich letos v zimě v jednu chvíli na vlastním krmítku napočítala víc než dvě desítky. A ostudná neznalost velké části opeřených návštěvníků mne donutila pořídit si velmi podrobný atlas ptáků.

TERASY, LODŽIE, BALKONY

Vánoce, Vánoce přicházejí

„Začátek Adventu je obdobím, kdy se trochu posouvá hranice vkusu: zkuste sladit balkon či terasu do stylu, v jakém zdobíte byt a vchodové dveře - oblíbené jsou zejména červená a zlatá, modrá a stříbrná," říká Jana Pyšková.

Většina lidí se stále "drží" osvědčených barev, které má s tímto obdobím spojené - červené zlaté, zelené (i když ta opravdová vánoční barva je barva fialová). Nestyďte se a použijte i nejrůznější ozdůbky, stužky, korálky... V předvánoční a vánoční čas je opravdu dovoleno popustit fantazii "na špacír" víc než jindy.
Stále častěji se na zahradách, terasách a v oknech objevují světelné dekorace nejrozmanitějších barev a tvarů.
"Použijete-li venkovní světelné dekorace, zde bych se přimlouvala za to, aby byly decentní a nesvítily po celou noc. Uvědomte si, že v noci nechceme spát jen my, ale také ptáci a jiní živočichové žijící v našem okolí. Světelný smog jim škodí. Až půjdete spát, zhasněte proto i světýlka na terase," říká Jana Pyšková.
Budiž světlo aneb Jak si prodloužit sezónu

Pobyt na terase vám bude se zkracujícími se dny chybět: nemusíte ale čekat jen na nejteplejší dny: máte-li terasu opravdu prostorou, pořiďte si plynový nebo elektrický zářič, který nejspíš znáte ze zahrádek restaurací. Díky široké nabídce se jejich ceny dostaly na velmi příznivou úroveň.

Dny se ale krátí a neubývá jen tepla, ale i světla: posviťte si lampičkami a skleněnými svícny, v nichž ani podzimní vítr nesfoukne plamínek. Na trhu jsou i litinová nebo nerezová přenosná ohniště - mísy na nožkách, na nichž můžete bezpečně rozdělat pravý oheň i na terase bytu.
 Autorka: Jana Hrabětová
 Ilustrační foto: Sonder Gruppe AZERCA, http://www.azerca.de Otevřít odkaz v novém okně a autorka (foto č. 3)

 

V podzimních měsících hrají až do prvních silnějších mrazů jednu z hlavních rolí nízké chryzantémy. Působí velice dekorativně, když vysadíme více rostlin a odrůd pohromadě. Hezké jsou také na podzim kvetoucí nízké astry. O klidový předěl mezi barvami se postará starček (Senecio mini-starlet, S. maritima), pěstovaný především pro pěkné stříbřitě šedé listy. K efektním podzimním truhlíkovým rostlinám můžeme přiřadit i stálezelené keříky Hebe, zejména jejich zakrslé druhy (Hebe buchanania, Hebe carnosula). Pestrá a dekorativní je Pernettya prostrata a nizoučká P. tasmanica s modrofialovými, bílými, resp. červenými plody. Vřele doporučit lze malé a zakrslé odrůdy rododendronů pro jejich krásný list a nízké keříky kručinky. Věrnou službu v podzimních dekoracích odslouží o macešky. Neměly by chybět ani trávy, jako je ovsíř vždyzelený a kostřava popelavá, trpasličí jehličnany a tymián. Vše umocní pěkný kámen a suchý kořen.


Podzimním králem je vřes
Podzim je především časem
vřesovištních rostlin, které se postarají o okrasný účin až hluboko do zimy. Dnes už zdaleka nejsme odkázáni jen na běžný vřes vyrýpnutý někde na pasece. Zásluhu na tom má stále rostoucí počet odrůd v nejrůznějších barvách a formách od malých keříků až ke stromkům a pyramidálním tvarům. Díky úspěchům šlechtitelů se nové vřesy a vřesovce zařadily vedle muškátů k nejoblíbenějším balkonovým květinám.

Hvězdou mezi vřesovištními rostlinami je vřesovec (Erica gracilis) v růžové, červené nebo bílé barvě květních zvonečků. Je jednoletý a bez poškození přečká v plné kráse první mrazy. Necháme-li suché rostliny i potom v truhlíku, můžeme se těšit z jejich květů i v době, kdy je ozdobí v zimě jinovatka. Vřesovec není náročný. Kvete na každém stanovišti, nesnáší však delší přímý sluneční svit. Roste v každé zemině, dokonce i velmi vyčerpané po letničkách. Vyžaduje však dosti silnou zálivku.
Vřes (Calluna vulgaris) je víceletý, stálezelený keřík podobný vřesovci, má však jiné květy. Dnes se nabízí v řadě variant jednoduchých i plných květů v barvě bílé, červené, tmavofialové i růžové. Drobné listy jsou zelené, zlatavé i šedé. Vřes vyžaduje kyselou půdu. Smícháme proto rašelinu či lesní hrabanku s běžnou nepříliš silnou zeminou a přidáme asi jednu třetinu objemu písku. Zaléváme zásadně měkkou vodou. I v zimě keříky mírně zaléváme. Na jaře je silně seřízneme a přihnojíme. Znovu je přihnojíme až začátkem léta.

Ze zahrady do truhlíku a naopak
V podstatě můžeme „recyklovat“ rostliny sem a tam, tedy to, co na zahradě zůstává zelené i v zimě, může posloužit i v
truhlíku na okně. Příkladem budiž břečťan, který může doplnit jakoukoliv skladbu v nádobě, nebo vytrvalé bylinky, především mateřídouška, tymián a šalvěj s barevnými mutacemi listů. Efektnost podzimních truhlíků a venkovních nádob na balkonech či terasách je přímo úměrná barevnosti rostlinných kompozic. Tam, kde se nám nebude dostávat hojnost květů, si vypomůžeme barevností a texturou listů. Snažme se skladbou kopírovat barevnou paletu podzimu – žluť, rozmanité červeně, sytou modř oblohy, ale i šeď a stříbřité až bílé tóny, které jsou předzvěstí jinovatky. Rostliny, které použijeme, bezpečně odolávají chladu a většinou i mrazu. Při vhodné péči přezimují (přikrývka z chvojí). Většinou nevyhynou, a i když si na jejich místo v truhlících budeme chtít zase na jaře vysadit letničky, můžeme si „zimní krasavce“ vysadit do zahrady nebo rozdělit do jiných nádob.

Pozor na vyschnutí
Rostliny vysazujeme až do listopadu do konečného sponu, nenecháváme mezery, v chladnějším období se již příliš nerozrůstají. Podle místa volíme druhy na slunce nebo do (polo)stínu. Použijeme obvyklý substrát do nádob, v případě, že převažují vřesy, vřesovce, libavka, můžeme použít i hojně rašeliny nebo substrát pro
rododendrony. Samozřejmě hned po výsadbě je zalijeme a nezapomeneme na pravidelnou zálivku, nyní již nemusí být denně, pouze substrát nesmí přeschnout. Hnojit nemusíme, pěstování uvedených rostlin je nenáročné.

TIP
V nádobě či truhlíku to bude na podzim slušet i skalničkám.
Netřesky, rozchodníky nebo plazivé floxy zkombinujte s pěknými kameny. A ve vyšších patrech vašich truhlíků se vám bohatě odmění i žluté a načervenalé podzimní listí, které zapícháte mezi živé rostlinky tak, aby vytvořily barevný kontrast. Fantazii se meze nekladou, záleží jen na vaší kreativitě.

 Text: Gabriela Koulová
Foto: windowbox.com, harros-pflanzenwelt.de

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook