Jdi na obsah Jdi na menu

Lída Baarová kvetla v Blatné

Růžové školky v Blatné měly v roce 1925 asi 14 ha

Lída Baarová kvetla v Blatné

Blatná - Böhmova ulice a dům, to jsou ve městě jediné viditelné vzpomínky na slavného šlechtitele

Růžové školky v Blatné měly v roce 1925 asi 14 ha
Růžové školky v Blatné měly v roce 1925 asi 14 ha
Autor: Městské muzeum Blatná

Lída Baarová, Božena Němcová i Alois Jirásek. Takto pojmenované růže kvetly v Böhmových růžových školkách v Blatné. Jména růže dostávaly po hercích,významných osobnostech společenského života a historie, ale i po rodinných příslušnících.

Některé z růží vyšlechtěných Janem Böhmem dnes nabízí růžařství ve Skaličanech. „Vzhledem k tomu, že Skaličany jsou spádovou obcí Blatné, považuji za samozřejmé, abych měl i Böhmovy růže. Znamená to pro mě i jisté poděkování tomuto šlechtiteli, jehož práce si velmi vážím,“ řekl majitel růžařství Miloslav Šíp.

Blatná v souvislosti s růžovými školkami získala přídomek město růží. Platí to pro město stále? Záhony s růžemi sice ve městě sem tam jsou, ale květinová výzdoba se podobá mnoha jiným městům. „Jestli tady ještě rostou původní odrůdy? Nevím, ale růže z města nevymizely. Stále se dosazují do záhonů,“ řekl místostarosta Bohuslav Navrátil. Dům, který šlechtitel Böhm koupil v roce 1924, dnes má soukromého majitele a je v něm provozována veterinární ordinace. Ulice u něj dostala název Böhmova.

A budou někdy ve městě ještě růst růže Blatenská královna nebo krvavě červená Blatná? Zahradnictví město nemá, výsadba proto závisí jen na obyvatelích.

Böhm množil až milion keřů ročně

Jan Böhm se narodil roku 1888 v Praze a zemřel v Blatné roku 1959. Zahradnickou praxi získal v růžových školkách v Německu a ve Francii. Už tehdy bylo jeho snem vybudovat vlastní růžařství.

V roce 1914 založil na pozemcích u Řečice v Blatné své vlastní růžové školky. Když si chtěl podnik zařídit, vypukla první světová válka a nastoupil vojenskou službu. Na italském bojišti utrpěl těžké zranění a poté působil jako vojenský zahradník u zákopnického oddělení poblíž Bratislavy.

Ke splnění svého snu se dostal až roku 1919. Tehdy začal budovat na pronajatém pozemku poblíž Řečice svůj závod. V prvním roce vedle své speciality, růží, byl nucen pěstovat na 2 ha pozemku také zeleninu. Ve druhém roce sklízel první své vypěstěné růže, které nejen, že bez potíží prodal, ale zájem převyšoval nabídku. Vedle práce na pozemcích Böhm po večerech pracoval na odborných článcích pro různé časopisy.

V roce 1921 koupil pozemek hraničící s blatenským nádražím a získal tak první vlastní pozemek. Dobré jméno závodu se začalo rychle šířit a tím i odbyt vypěstěných růží. Růže byly rozesílány nejen do vnitrozemí, ale i do ciziny. Závod Böhm postupně rozšiřoval a přikupoval další pozemky.

V roce 1925 se zúčastnil Masarykovy výstavy růží pořádané Svazem československých zahradníků v Průmyslovém paláci v Praze. Výstavu tehdy navštívil i prezident T.G. Masaryk. Mezi 4000 růžemi byly vystavené i novinky českého pěstění jako Hvězda Prahy nebo Máňa Böhmová. Na sklonku léta získal ucelený komplex pozemků ve výměře 14 ha. Závod tehdy zaměstnával 8 až 16 odborných pracovních sil, měl svůj potah, moderní kypřicí, plecí i secí stroje.

Jan Böhm uvedl v meziválečném období na trh více než 50 svých růžových výpěstků. Uvádí se, že vyšlechtil celkem 70 růží a časem množil až milion keřů ročně. Jeho růže získaly celou řadu ocenění.

Zdroj: Jan Böhm: Vznik a vývoj velkopěstíren růží

Růže vyšlechtěné z šípkových keřů

Jan Böhm si všiml, že se v okolí Blatné daří divoce rostoucím šípkovým keřům. Vykopával je po stráních a mezích a začal s jejich šlechtěním. Brzy se dostavil první úspěch. Růže vypěstované v drsných podmínkách byly odolné vůči škůdcům, chorobám i mrazům.

„Dodnes jsou některé z jeho růží u pěstitelů velmi oblíbené a srovnatelné s moderními druhy růží,“ řekl růžař Miloslav Šíp.

V roce 1950 byly Böhmovy růžové školky znárodněny a poté zapojeny do Komunálních služeb města Blatná. Tehdy byl zaznamenán velký pokles produkce.

Od 1. ledna 1976 byly blatenské školky součástí Okresního podniku služeb Strakonice. Dnes nezbylo z růžových školek nic. Některé růže se dodnes zachovaly v evropských rozáriích.

Zdroj: Internet, Katalog blatenských růží

OTÁZKA DNE: Co se vám vybaví, když se řekne jméno Jan Böhm?

Eva Korcová
Blatná
Růžové školky. Ale dnes tu už neroste tolik růží jako dříve. Záhony postupně zanikají. A původní Böhmovy růže? Ty už ve městě asi nenajdete.

Kateřina Medlínová
Blatná
Jan Böhm? Zeptejte se raději někoho staršího. O historii plantáží nic nevím. Květinová výzdoba růží mi ve městě neschází.

Eva Šlehoferová
Blatná
Růže. Dříve byly vysázené kolem celé Blatné. Pamatuji si to z dětství. Když bylo vysvědčení, jako děti jsme růžičky potají trhaly paní učitelce.

Hana Flanderová
Blatná
Vím, že tady bývalo růžařství. V zahradnictví ve Skaličanech pěstují Böhmovy odrůdy. Některé jsem si také vysadila na zahrádce.


 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

václav křepelka - výzva

Vážení Blatenáci, obracím se na Vás s dotazem :
Velice dobře jsem znal růže z Blatné, mnohokráte jsem tam nakupoval keře. Zajímalo by mne, co se stalo se zahradnictvím a růžemi po roce 1989. Můžete mne někdo sdělit podrobnosti o jeho likvidaci ? Kdo měl zájem o jeho likvidaci ? Mám jen kusé, neověřené a drastické zprávy ! Vaše vlastní informace čekám na E-mailu : v.krepelka@seznam.cz a předem za ně děkuji !

Portrét

Facebook