Jdi na obsah Jdi na menu

Jak na slimáky - rady ze zajímavé stránky www.uhliste.cz



Prevence výskytu slimáků
Slimáci mají rádi vlhká a stinná místa, kam nedosáhnou sluneční paprsky. Snažte se dodržovat následující:
- Pravidelně sekejte vysokou a zbytky hned shrabejte a odneste pryč.
- Nenechávejte na zahradě vytrhaný plevel.
- Ihned odklízejte spadané listí.
- Ihned odklízejte spadané plody.
- Zalévejte jednotlivě ke kořenům rostlin.
- Nezalévejte zahradu večer.
- Často plejte.
- V období sucha pravidelně kypřete a prolehčujte půdu.

8 způsobů boje proti slimákům
Nejlepším způsobem boje proti slimákům je prevence. Snažte se o co možná největší prevenci výskytu slimáků. To se velmi snadno říká  a píše, ale velmi špatně plní.
V boji proti slimákům je nutné použít vždy více metod najednou, osobně doporučuji metody 1 až 4. Při velkém přemnožení slimáků se musí použít i chemie (bohužel se nedá dělat nic jiného).

Přeji hodně úspěchů v boji proti těmto hnusným a slizkým tvorům.

1. Sbírejte, sbírejte a sbírejte
Odborníci tvrdí, že ruční sběr je nejúčinnější metodou. Sbírejte plže ve večerních či nočních hodinách, kdy jich nejvíce vylézá z úkrytů. Stejnou šanci budete mít brzy ráno, než začne svítit slunce, nebo po dešti.
Projděte celou zahradu, zvláště pak tmavá a vlhká místa, kde se plži obvykle schovávají: vysokou trávu, místa pod prkny nebo cihlami, pod složeným dřevem apod. Sbírání slimáků si můžete usnadnit tak, že do zahrady nastražíte pasti, např: vlhké ohnilé prkno, namočený starý koberec, jutový pytel apod.. Abyste jich nalákali co nejvíce, dejte jim do pasti návnadu - zbytky ovoce nebo zeleniny atd.
Jenže, co pak s kbelíkem plným slimáků? I tady existuje několik způsobů:
      - Odneste je hodně daleko od zahrady.
      - Nasbírané slimáky zasypejte solí.
      - Nasbírané slimáky zalijte horkou vodou.
Nevýhoda: Zabijete jen nasbírané plže, ale brzy přilezou další.

2. Nenechte je dojít k rostlinám
Slimáci se pohybují poměrně rychle. Jsou však povrchy, které jim vůbec nevyhovují. Kolem záhonů proto vybudujte cestičku ze štěrku, písku, jehličí, popela, pilin nebo použijte rozdrcené vaječné skořápky. Piliny můžete předtím polít černou kávou i s lógrem. Kofein je pro plže smrtelným nervovým jedem a rovněž je odpuzuje. Jakmile se slimák k cestičce přiblíží, lekne se jí a odleze. Nebo se na ni vydá, vysuší se a uhyne. Mrtvé slimáky je pak nutné sesbírat.
Nevýhoda: Ochranný pás většinou rychle zničí déšť, takže je třeba jej obnovovat.

3. Schovejte rostliny
Mladé rostlinky na noc a za deště schovejte do PET lahve - uřízněte hrdlo a nasaďte na rostlinu.
Nevýhoda: Pouze pro mladé rostliny, hned ráno se PET láhev musí odstranit - hrozí upálení rostlinky.

4. Pěstujte rostliny které slimáky odpudí
Plži nesnáší rostliny, jako je hořčice, řeřicha zahradní, šalvěj, tymián či kerblík.

5. Nepusťte slimáky na záhon
Nevýhoda: Plži se sice k úrodě nedostanou, ale plůtky je nezlikvidují, takže se jich úplně nezbavíte.

6. Nabídněte slimákům pivo
Osvědčenou metodou, jak hubit plže, je pivní past. Její výrobu zvládne doma každý: použijte plastovou misku,  kelímek od jogurtu či odříznutou PET lahev, do ní nalijte zředěné pivo a zakopejte ji na zahradě tak, aby pár centimetrů zůstalo nad povrchem půdy. Aby do pasti nepadali jiní živočichové. Vůně piva slimáky velmi láká, přilezou a spadnou do misky a buď se otráví alkoholem, nebo se prostě utopí.
Nevýhoda: Na pivo nenalákáte všechny plže na zahradě, takže zbylé budete muset posbírat. Past se musí každé ráno vylít a znovu dolít pivo. Navíc může vůně piva přitahovat i slimáky z okolí.

7. Podpořte nepřátele plžů
Pravděpodobně bude na Vaší zahradě méně slimáků pokud se u vás zabydlí některý z jejich nepřátel, třeba ježek,ještěrka nebo ropucha.

8. Použijte chemii
Jestli si už se slimáky nevíte rady, zkuste sáhnout po chemických přípravcích.
Proti slimákům existuje i spousta účinných chemikálií, například Feramol, Mesurol Schneckenkorn nebo Vanish Slug Pellets  Mají velmi silný účinek.
Nevýhoda: možnost kontaminace půdy chemickými látkami. Vysoká cena.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Marie - Plzáci,slimáci.

Zkuste vylévat na záhony "logr"z turecké kávy(samozřejmě,že bez mléka).Pokud máte presovač rozsypejte vylisovanou kávu na záhony,či do trávy-kam je libo.Rostlinkám jen prospějete a plzákům,či slimákům dáte vale z Vaší zahrady a záhonků.Provádím to už třetí rok a nemám tu jedíného plzáka...

Beranová - Děkujeme,

pane Petráši, za zajímavý příspěvek. Doufáme, že o jedovatosti granulí už vědí všichni majitelé psů a koček. Zdravíme z Hajan

Martin Petraš, zámecký zahradník v Nových Hradech - Použití pivních pastí má vedlejší účinky...

Pivo je pro slimáky nepochybně velkým lákadlem, ale musíme si uvědomit, že "každá mince má dvě strany".Vedlejším účinkem těchto pastí je také to, že jsou velkým lákadlem nejen pro plže, ale i pro většinu lezoucího hmyzu, který se v této pasti utopí a který nám může být velmi nápomocen v boji proti ostatním škůdcům zahrady.Tato past byla odjakživa hojně používána entomology pro sběr hmyzu a proto ji z důvodu zachování přírodních ekosystémů nedoporučuji.
Ale naštěstí i slimáci mají svůj apetit, ve kterém není na vrcholu žebříčku zrovna pivo.Pro jejich sběr doporučuji daleko větší lahůdku na které si můžete pochutnat dokonce s nimi!Téměř většina lidí konzumuje melouny, které jsou v dnešních obchodních řetězcích k dostání v kterékoliv roční době.Stačí ho jen rozříznout pouze na půlku, pochutnat si na sladké dužnině a obě slupky nechat přes noc na místech, které jsou slimáky nejvíc navštěvovány.Účinek je jako "lákat čechy na dobré pivo zdarma" a případný lezoucí hmyz má možnost si také pochutnat, ale odlézt.
Samozřejmě, že nejlepšího efektu v boji proti slimákům docílíme kombinací jejich sběru s použitím biologického přípravku s hlísticemi, který je běžně dostupný na našem trhu a díky využítí kanibalismu u slimáka má výbornou účinnost a velkou výhodu v tom, že nezanechává v půdě rezidua jako chemie.Jo kdyby jen lidé věděli, jak jsou ty modré granule toxické...
Takže přeji dobrou chuť:-)





Portrét

Facebook