Jdi na obsah Jdi na menu

Ibišek - zahradní

Obrazek

 

ibišek syrský
Slovensky: Ibišek syrský
 
Latinsky: Hibiscus syriacus
 
Čeleď: slézovité, Malvaceae (lat.)
 
Typ: keř
 
Další fotografie
 

Obrazek

Nároky: světlo a vlhko
plné slunce sucho

Kvetení Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Zralost Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Výsev Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Výsadba Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec 

Obrazek

 

 
 
 

Popis: Kulovitý keř s typickými listy ibišku a slézovitými květy mnoha barev podle kutlivarů.

Výška: 1,5–2 m

Šířka: 1–1,5

Tvar: hustý, keř, obvejčitý

List: kosočtverečný, lesklý, opadavý, pilovitý

Barva listu: zelená

Květ: velké pěticípé koruny, střed květu tmavý, výrazná blizna a tyčinky, tvar slézovitý

Barva květu: bílá, červená, modrá/fialová, růžová

Plod: tobolka

Barva plodu:

Jiné množení: dřevitými řízky

Nároky na půdu: humózní, lehká

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: sucho

Atraktivita: květ, list

Použití: Ibišky jsou dnes hojně pěstované dřeviny zahrad. Hodí se spíš do středních a teplejších poloh. Mají velmi dekorativní květy, uplatní se také v živých plotech.

 

Obrazek

 

statní:

Kvetení: červen až červenec

Zralost: srpen až září

Výsev: duben až květen

Výsadba: duben až květen, září až říjen

 Fotky bílého ibišku jsou z naší zahrady r. 2009.

 

Obrazek

 

Ibišek syrský  Hibiscus syriacus  je jediným plně otužilým dřevinným druhem ibišku využitelným pro naše podmínky jako okrasný keř či malý vysokokmenný stromek se stříhanou malou půvabně kulovitou korunou. Je ještě jeden druh ibišku a  to Hibiscus  paramutabilis,  který sám nebyl vnitrodruhově kultivarově šlechtěn zato však využit pro mezidruhové křížení s  Hibiscus syriacus  v zájmu získání nových kultivarů.  Ibišek syrský nesmíme zaměňovat s druhem  Hibiscus rosa-sinensis,  což je „náš“  známý pokojový  ibišek tropického původu z jižní Číny a jihovýchodní Asie, ale to slovo tropický nás nesmí mýlit v tom, že  Hibiscus rosa-sinensis  nesnese vůbec žádný mrazík. Vždyť keře toho pokojového ibišku se vyskytují na zahradách Itálie v přímořských oblastech již od jižního Toskánska, jak jsem zjistil v Toskánsku na dovolené v oblasti Grosseto v létě  2000, a když jsem v první polovině 80. let minulého století navštěvoval služebně Irak, tak tam v jeho hlavním městě Baghdad byl  Hibiscus rosa-sinensis  nejhojnějším zahradním  kvetoucím okrasným keřem. A v Baghdadu zejména až na samém konci tamější zimy za jasných nocí klesala ranní minima i pět stupňů pod nulu. Přesto keře, byť jim listy v Baghdadu omrzly, v létě krásně vegetovaly a bohatě kvetly. A v jižním Toskánksu byly na zahradách k vidění docela půvabné kombinace  Hibiscus syriacus  a  Hibiscus rosa-sinensis

  
              Popisovat  ibišek syrský  v dnešních dnech považuji za zbytečné, neboť je to okrasná dřevina, která zaznamenala doslova raketový nástup do našich zahrad a veřejné zeleně. Již od konce sedmdesátých let minulého století řádově 10 kultivarů ibišku syrského pěstoval a běžně nabízel podnik Okrasné školky Litomyšl. A z dob mého působení v exportu SIGMA koncern jsem při svých častých návštěvách Olomouce zjistil, že již na počátku 80. let minulého století byl ibišek syrský běžnou dřevinou v Botanické zahradě města Olomouce, dokonce zde z něho měli i snad dodnes mají krásné živé ploty. Zásluhou Okrasných školek Litomyšl jsem na své zahradě pěstoval tyto ibišky již od r. 1979 a v okolí Prahy jsem tehdy před 24lety byl průkopníkem jejich pěstování, jelikož jsem se vydal i cestou tvoření sbírky všech tehdy dosažitelných lultivarů. Tím pádem mám mnohé zkušenosti s jejich pěstováním a chováním jednotlivých kultivarů. Dle mého názoru z hlediska kultivarového existuje určitá extraliga tradičních kultivarů a to:  'Blue Bird',  jehož jednoduché studeně kobaltově modré květy mi dosahují na zahradě průměru koruny téměř 15cm, běžně pak 12cm, dále 'Woodbridge', který má jednoduché chladně červené květy o průměr 10-12cm a je poněkud choulostivější na mráz a houbové choroby dřeva a hnilobu kořenů. Z kultivarů bělokvětých doporučuji takové, které mají velký vínově červený střed na korunních plátcích a z něho navíc vycházející červené žilkování do celého korunního plátku. Nejlepším a nejdekorativnějším z nich je 'Hamabo', který má navíc tmavorůžové stínování na okrajích okvětních lístků. Existují i kultivary plnokvěté a poloplnokvěté. U nich musím upozornit na jednu zkušenost.

 Pokud v době vykvétání poupěte je deštivo, tak takové poupě často nevykvete. a poté shnije a zůstane jako nezdoba na keři. Bohužel dle mé zkušenosti tím trpí jeden z barevně nejtmavějších ibišků  vínově červený plnokvětý 'Boule de Feu'. Z plnokvětých kultivarů se mi osvědčil kultivar 'Lady Stanley', což je dá se říci svým vzhledem květu polo-plnokvětá modifikace jedoduchého kultivaru 'Hamabo'. Velmi si cením kultivaru 'Ardens' pro jeho počasí a dešti odolná poupata a květy. Je zajímavý a krásný hned několikerým způsobem.  Jeho první květy jsou spíše světlejší a k tomu vyloženě purpurově fialové. Ibišky tvoří poupata v paždí listů na letorostech a plnokvěté kultivary dokonce tyto květy v paždí listů tvoří i ve druhé a v příznivém průběhu počasí dokonce ve třetí garnituře. Poupata jedné garnitury se postupně rozvíjejí od spodní části letorostů nahoru a květ rozkvétá ráno, v noci se zavře a další den se již znovu neotvírá a brzy poté korunní plátky květu opadnou. Zásluhou toho, že keř ibišku má letorosty zpravidla velmi dlouhé a mnohočetné, tak je v průběhu sezóny  květy stále doslova obsypán. A tak postupně odkvete odspoda nahoru celá první garnitura a po odkvětu vrcholového květu první garnitury počne odspodu kvést garnitura druhá. A květy, které postupně rozkvétají jsou čím dál tím tmavší a více červenější a tak poslední květy třetí garnitury koncem září jsou sice menší ale pěkně výrazně růžovo červené a podstatně tmavší než ty první květy na přelomu června a července, které navíc barevně ladí spíše do barvy lila purpurové. Podobně se chová i kultivar 'Lady Stanley', jehož první květy jsou skoro celé bílé a ty poslední bílo-červeně flekaté.

 Ibišek syrský je již těmito výše uvedenými tradičními kultivary mimořádnou květem okrasnou dřevinou. Nechci ho stavět do pozice, kterou zastávají dnes mnozí zahradníci, že by měl nahradit růže v nejteplejších oblastech našho státu, kde růže často v plném létě selhávají vlivem vysokých teplot. úpalu, sucha. Ano, ibišek syrský svým původem je pro podmínky globálního oteplení klimatu na našem území perfektně vybaven. Ale nepochází ze Syrie, jak jeho druhové jméno napovídá. On se totiž do Syrie do oblasti Levanty dostal již ve starověku jako dřevina kulturní. Jeho pravlastí je totiž jihozápadní Čína a severovýchodní Indie, horské nikoliv však vysokohorské oblasti, kde je v létě velmi teplo, v zimě mrzne a kam zasahuje vliv monzunu. Je to dřevina, která rozhodně vláhu potřebuje a to právě v tom období, kdy ji přirůstají letorosty a kvete, tedy v období odpovídajícímu období monzunu v jihovýchodní Asii, tedy od června do půlky září. V tomto období ibišek dle mé zkušenosti vyžaduje vydatnou umělou závlahu, nikoliv však častou nebo dokonce každodenní. Stagnující půdní přemokření by mu způsobovalo fyziologické poruchy růstu a hnití jeho dužnatých kořenů, kterými je ibišek právě perfektně vybaven k tomu, aby v nich dlouho udržel vodu v dlouhých obdobích sezonního sucha a v létě pak mezi jednotlivými přívalovými lijáky oddělenými od sebe delšími obdobími sucha a úpalů. Velkých chyb se zahradnící dopuštějí zejména  v pozdním podzimu a přípravě ibišku na přezimování.

Opakuji, že veškerá umělá zálivka ibišku by měla skončit jeho posledním květem koncem září. Hrubou chybou je ibišek vydatně zavlažit těsně před příchodem zimy v rámci jakési zahradnické pověry, že všechny teplomilné dřeviny je třeba na zimu důkladně ulít. To co platí pro teplomilné stálezelené dřeviny nepatří pro dřevinu opadavou s dužnatými kořeny. V nejteplejších oblastech České republiky není ani v první zimě po výsadbě ibišku nutná jakákoliv ochrana na zimu. Krajně škodlivým způsobem ochrany keře ibišku na podzim je přikopčení půdou, jak se provádí u růží. Dřevo ibišku je ve stagnujícím půdním vlhku náchylné na houbové choroby a silnější vrstva zeminy zabraňuje  pronikání kyslíku ke kořenové soustavě a má často za následek anaerobní hnití dužnatých kořenů ibišku a nekrózy. Z mé zkušenosti je pro mladou výsadbu ibišku syrského nejlepší ochranou na zimu pár větších větévek jehličnanu zapíchnutého do země na východní a jižní stranu ibišku, aby ho koncem zimy a v předjaří neohřívaly po nočním mrazu paprsky slunce. Optimální půdou pro ibišek je lehčí až středně těžká, propustná půda bohatá na živiny a mírně alkalická. V půdách těžkých je nutností dobrá drenáž nebo ještě lépe vysazení ibišku do větší jámy, kterou zasypeme lehčí zeminou.  Mnohé nezkušené zahradníky často zmýlí to, že se s ibiškem na jaře dlouho nic neděje a tak jej v domění, že přes zimu uhynul, vykopou. On totiž ibišek raší až v květnu a je-li chladné jaro, tak  až v druhé polovině května. A jeho letorosty se začnou výrazně prodlužovat růstem až od počátku června.

                           
                     Velice významnou kladnou vlastností ibišku je jeho mimořádně dlouhé nepřetržité kvetení, které na mé zahradě počíná v prvních dnech července a trvá až do konce září či do počátku října. Ibišek syrský je navíc dřevinou bezúdržbovou, starší rostliny nemusíme přes léto uměle zavlažovat vůbec a tak jediným ošetřením je jarní řez ibišku a rozhození nějakého kvalitního komplexního hnojiva obsahující stopové prvky.

 Řez a tvarování koruny je ovšem nutností. Samozřejmostí je řez ibišku na jaře po jeho vysazení a to řez napoprvé dosti hluboký a zásadně na vnější očka větví v zájmu otevření koruny, aby nerostl metlovitě. Pak několik dalších let řežeme ibišku delším řezem jeho kosterní větve, odstrańujeme na kroužek všechny letorosty rostoucí dovnitř koruny a po několika letech vytvoříme řezem další patro kosterních větví. Samozřejmě že v zájmu bohatého kvetení na bujných letorostech řežeme postranní obrost těchto kosterních větví a to často jen na 2 maximálně 4 očka. Když nám dřevina dosáhla požadovaných rozměrů, tak ji celou a to včetně kosterních větví na jaře řežeme na 2-4 vnější očka a úzkostlivě odstraňujeme na jaře loňské výhony rostoucí dovnitř koruny a samozřejmě všechny výhony konkurenčí. Tímto pravidelným řezem ibišek udržíme v požadovaných rozměrech a zaručíme jeho vitalitu a dostatečné množství letorostů, na kterých jedině ibišek vykvétá. Správným řezem se jednak vyhneme přílišnému zahuštění koruny, aby k poupatům mohlo dobře slunce a ta bez problémů vykvétala a zejména u plnokvětých kultivarů se dobře rozvíjela a nehnila následkem deště, když k nim po dešti nemůže skrze přehoustlou korunu ibišku slunce.

 A zároveň se tímto pravidelným jarním řezem, s kterým zbytečně na jaře nespěcháme a děláme ho tak asi v době vykvétání prvních ovocných stromů, vyhneme pozdějšímu zmlazovacímu řezu do staršího dřeva, který se může stát vstupní branou nějaké houbové choroby. Bezúdržbovost ibišku vynikne zejména ve srovnáni s tibetským šeříkem  Buddleia davidii.  Byť se často u ibišku vyvíjejí po odkvětu zejména u kultivarů s jednoduchými květy velmi bohatě semenné tobolky, tak ibišek má již v době vývinu prvních semenných tobolek ukončen prodlužující růst letorostu a vyvinuty všechny listy a květní poupata, která postupně odspoda nahoru nakvétají. Jinak je tomu u keře  komule (tibetský šeřík) Buddleia davidii.  Po odkvětu první květní laty komule se rychle vyvíjejí její semena a pokud řezem po odkvětu květní latu neodstraníme, tak ty dvě větévky pod touto odkvetlou neodstraněnou květní latou se vyvíjejí již pomaleji a slaběji a tak bez průběžného odstraňování odkvetlých květních lat již další kvetení u komule není tak výrazné, bohaté a působivé.  Přesto se dá říci, že tvorbou semnných tobolek bohatých na malá ledvinkovita semena se i ibišek syrský vysiluje a tak jeho šlechtitelé v modrní době zaměřili své úsilí na vyšlechtění kultivarů triploidních nenasazujících po odkvětu semenné tobolky. Ale o tom až níže. Dle mého názoru je právě všemi těmito dobrými vlastnostmi ibišek nádherným a rovnocenným partnerem růží v okrasných výsadbách a krásně s nimi kontrastuje svými vyloženě studenými barvami. A doplníme-li kontrast teplých barev růží a studených barev ibišků zářivou barvou trubačů, získáme tak nádhernou celoletní barevnou kompozici. Zatímco ibišek vyžaduje plné slunce a i u mne v nejteplejší poloze mám některé jeho keře vysazeny na východní straně domu v zájmu toho, aby na podzim prodloužil o poznání své kvetenní déle do měsíce října oproti keřům na jižní straně domu, tak růže v těch velmi teplých polohách již u nás lépe prospívají v určitém putujícím polostínu, třeba v polostínu vysokého keře nebo malého vysokokmene ibišku. 
                   Ibišky jsou velmi plodné, snadno se po mírné zimě vysemení pod keřy spoustou semenáčků. A právě tyto semenáčky používáme po nahrnkování jako podnož pro ušlehtilé kultivary a nebo pro zapěstování vysokokmené korunky a tepve v ní provedeme naroubování příslušným kultivarem. Semenáče a roubovance ibišku rostou daleko bujněji než řízkovance, čehož můžeme využít, když chceme ibišek do nějaké nižší kompozice. Krása i tradičních kultivarů je nesmírná a tak a to právě k přihlédnutím k dobrým vlastnostem ibišku, doporučuji ibišek jako masovou výsadbu do zahrad a předzahrádek do městské veřejné zeleně na velké záhony tam, kde se na ibišek syrský můžeme podívat zblízka a těšit se z krásy jeho květů. A přimlouvám se za to, aby naše přední zahradnické podniky podstatně rozšířily kultivarové bohatství nabízeného sortimentu ibišků a aby u administrativních budov tyto podniky k jižním stěnám vysadily na ukázku kultivary ibišků, které pěstují a nabízejí. Myslím to i jako dobrou komerční ideu pro tyto podniky, jelikož krása květu přiměje zákazníka k nákupu ibišků, ktré sice v kontejneru příliš nekvetou a květy mají malé, ale je možné je jako kontejnerové dřeviny vysadit za plného léta tedy v době kdy ibišek kvete. A když takové čerstvě vysazené dřevině věnujeme doma po vysazení na trvalé stanoviště alespoň trochu péče cca na týden ji zastíníme, zavlažíme a případě provedeme postřik nějakým kvalitním tekutým hnojivem na list, tak se nám i taková čerstvá sazenice odmění ješte v téže sezóně květy. 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dana Sovová - Opadávání květů ibišku

Dobrý den, mám růžovo-fialový plnokvětý ibišek, roste u zdi, slunce na něho svítí asi od 12 hodin do večera. Květů nasadí vždy hodně, ale postupně jich celá řada zežloutne a opadá. Navíc jsou malé a sotva vykvetou, hned se zase zavírají, zmodrají a opadávají. Vždy se těším jakou krásu udělá a nakonec z ní nic není. Prosím, poraďte co s ním, co muchybí.

Marta - žlouznutí listů

Dobrý den, pěstuju si docela bez problémů pokojové ibišky ale před týdnem se mi u jedné rostlinky oběvilo žloutnutí listů a rostlina je jakoby povadlá. Mám v květináči rostliny dvě a druhá prospívá dobře.
Hnojím krystalonem cca 1x týdně
Děkuji. hezký den

Beranovi - Re: žlouznutí listů

Dobrý den, domácí ibišky jsem nikdy nepěstovala. Zapátrala jsem na netu a zaujala mě stránka pěstitelky ibišků, kde je moře informací: http://www.ibiskovemameni.wbs.cz/. Když nenajdete konkrétní informaci na stránce, spojte se s autorkou stránek a jistě poradí. Díky za návštěvu našich stránek a posíláme pozdravy z Hajan u Blatné

Beranovi - Re: Re: žlouznutí listů

Dobrý den, omlouvám se za opožděnou odpověď. Pokojový ibišek jsem nikdy nepěstovala, máme dva na zahradě. Myslím, že odpověď a rady s chorobou ibišku najdete na stránce: http://uibisku.webnode.cz/choroby/.
Přeji úspěch a zdraví. Beranová

Martina - nemoc ibišků

Dobrý den, moje maminka mnoho let pěstuje ibišek syrský. Vloni a letos se však u nás objěvilo nějaké asi plísňové onemocnění ibišků. Nejdříve to vypadá, že ibišek zmrzl, je suchý a neobrůstá jako ostatní. Později začíná černat a oranžovet na kmeni a potom v podstatě lze i vzrostlé jedince volně rukou vytáhnout ze země - uhnijí mu kořínky a někdy se u kořene objeví houba, připomínající choroš. Nevíte, co je to za onemocnění a zda je na to nějaký postřik? Vloni totiž takto uhynul jeden ibišek, letos ale už 16. Děkuji.

Beranová - Re: nemoc ibišků

Dobrý večer, na netu jsem našla odkaz: http://hobbyzahrada.cz/clanek-1522-ibisek_%28hibiscus%29__choroby_a_osetreni_%28svilusky_na_ibisku%29.htm nebo: http://www.pokojoverostliny.cz/forum/choroby/neznama-choroba-ibisku-319050-1284/?kotva=neznama-choroba-ibisku-11457- Doufám, že naleznete řešení. Zdravím z Hajan - Beranová

Martina - Re: Re: nemoc ibišků

Dobrý den, dekuji za odkazy, bohuzel od broucku to neni urcite, jedna se taky o venkovni ibisky. Ze svilusek by choros asi nevyrasil, ale poslu jim tam dotaz. Hezky den.

Emilie Franioková - Ibišek zahradní

Dobrý den,
mám dotaz: v tuto dobu mi kvete Ibišek a květy nerokvetou, ale nerozkvetlé opadávají. Kdo mi může poradit? Děkuji za radu.

Beranová - Re: Ibišek zahradní

Dobrý večer, někde jsem četla, že poupata se nesmějí promočit, jinak opadají. Také to může být (možná) přílišným zastíněním. Nám kvete bohatě, ale je pravdou, je-li deštivější čas, tak dost poupat zhnědne a upadne. Fotky našeho Ibišku zahradního jsou ilustracemi z převzatých informací v článku. Zdravím z Hajan.

Emilie Franioková - Re: Re: Ibišek zahradní

Děkuji za radu paní Beranová, ale určitě poupata nejsou promočená, teď je hezky a keř je na sluníčku. S pozdrav z Třinec.

babu - Re: Ibišek zahradní

dobrý večer,četla jsem,že některé ibišky jsou jen uzavřené,že se neotvírají.Některé zas rozkvétají až po 3-4 letech,do té doby mají poupata uzavřená,čouhají jim jen tyčinky.To je případ mého plnokvětého ibišku.

Beranovi - Re: Re: Ibišek zahradní

Dobrý den, nebo zkuste vyhledat na: http://www.srovnanicen.cz/q/ibisek%20venkovni/

babu - plnokvěté ibišky

Dobrý den,nevíte prosím,kde sehnat ibišky white chifon,blue chifon a lilac chifon? Děkuji

Beranovi - Re: plnokvěté ibišky

Dobrý den, zkuste: Zahradnictví SAFRO Milan Havlis
155 00 Praha Stodůlky, Za Mototechnou 2673/-11

Lada - chybý vám tu

jestli jeibišek zahradní jednoletá,dvouletá nebo trvalá rostlina.

Beranovi - Re: chybý vám tu

Ibišek je vytrvalý keř, doporučuji k dalším informacím stránku:
http://www.ibisky.websnadno.cz/PESTOVANI.html nebo http://www.zahrada.cz/vyhledavani/?retezec=ibi%9Aek+zahradn%ED&odkud=forum&submit=Vyhledat&presny_retezec=1. Prospívá mu střih (stříhám každoročně kolem února - o to více kvete) a je použitelný i pro živý plot. Zdravíme z Hajan

Portrét

Facebook