Jdi na obsah Jdi na menu

Hortenzie velkolistá, stromečkovitá a další do zahrady

Hydrangea macrophylla - hortenzie velkolistá

Obrazek

 

Čeleď: Hydrangeaceae - hortenziovité

Rod

Hydrangea zahrnuje asi 90 druhů, které rostou ve východní a jihovýchodní Asii, ve východní části Severní Ameriky a v horách Jižní Ameriky.

Popis:

Keře 1 až 3 m vysoké, vzpřímené nebo nižší široce rozložené, olistěné až k zemi, opadavé. Listy krátce řapíkaté, vejčité, široce vejčité až obvejčité, okraj hrubě pilovitý. Květy uspořádány v koncových plochých, polokulovitých nebo kulovitých chocholících, 15 až 20 cm v průměru, stopkaté, bledě modré, růžové, červené, bílé (květy mění barvu podle půdní reakce, v alkalických půdách jsou růžové, v kyselých modré). Plodem je tobolka.

Původ:

Pochází z Japonska, kde stejně jako v Číně byla hortenzie pěstována od pradávna. Do Evropy byla dovezena v 18. století, do Čech na začátku století 19. Pěstuje se v mnoha odrůdách v zahradách a parcích, mnohem více však ve sklenících.

Obrazek

Pěstování:

 

  • Teplota: V létě je ideální teplota v rozmezí 20 až 25 °C, v tomto období je nejlépe rostlinu pěstovat venku. V době zakládání květů (srpen až září) by se teplota měla pohybovat v rozmezí od 15 do 18 °C, v zimě (v době růstového klidu) nejlépe 2 až 9 °C. Hortenzie jsou citlivé na mrazy, přesto je možno v nejteplejších lokalitách ČR ponechat dobře chráněné a starší rostliny celoročně venku. Rostliny pěstované doma je dobré v únoru dát na chladnější a světlé místo a pomalu je přivykat na chladnější, venkovní umístění.
  • Umístění: Hodně světla, ale nutno chránit před prudkým slunečním úpalem.
  • Zálivka: Půdu udržovat stále vlhkou, v zimě zálivku omezit. Zalévat měkkou vodou - týká se zejména modrých hortenzií, neboť obsah vápníku ve vodě mění modrou barvu v barvu růžovou.
  • Přesazování: Každý rok na jaře do směsi rašeliny a kompostní zeminy nebo do směsi rašeliny, kompostované kůry a hlinité zeminy. Hodnota pH má být 5,5 až 6,0, pouze modré hortenzie vyžadují pH 3,5 až 4,2. V substrátu modrých hortenzií má být dostatek volných iontů hliníku, proto se přidává kamenec amonohlinitý (4 kg na 1 m3 substrátu).
  • Množení: Stonkovými řízky z mladých výhonů mateční rostliny na jaře. Řízky se zasadí do směsi rašeliny a písku smíchané v poměru 1:1. Pod fólií a za teploty 20 až 25 °C zakoření asi za 3 až 4 týdny.
  • Další: Hortenzie roste 20 i více let, ale každoročním seříznutím větví udržíte stromek v
  •  
  • menším a dobře rozvětveném tvaru.
  •  
    Hortenzie v druzích
    Barvu nám do zahrady přinese hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla). Pěstuje se v odstínech od bílé přes růžovou, červenou, nachovou, modrou až po fialovou. Barva do určité míry závisí na půdní reakci. Kyselejší půda způsobuje modrání květů, neutrální zrůžovění. Barva každého kultivaru se mění jen v určité škále. U bílých květů se mohou objevit jen růžové či modré stíny. Hodí se i pro nižší volně rostoucí živé ploty. Pokud dojde k namrznutí během zimního období, rostliny seřízneme až u země. Spolehlivě obroste, ale pokvete až v následujícím roce. Patří k nejpěstovanějším.

     

    Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata) je domovem v Číně a v Japonsku, kde dorůstá výšky dvou až dokonce sedmi metrů. Květenství je až 25 cm dlouhé. Kvete od srpna. U nás je nejčastěji pěstován kultivar 'Grandiflora' s neplodnými, bílými, růžovými až načervenalými květy.

    Překrásným doplňkem zahrady je hortenzie dubolistá (Hydrangea quercifolia), která pochází z jihovýchodní části Spojených států. Od července do září zdobí nejen bílými květními latami, ale také hluboce laločnatými a nestejnoměrně pilovité listy, které se na podzim barví dočervena. Roste velmi dobře ve stínu i na výsluní.

    Zcela jiným typem je čínská hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris), která pochází z Koreje a Tchaj-wanu. Pomocí příčepivých kořínků dokáže sama šplhat bez opory po kmenech a zdech až do výšky kolem deseti až patnácti metrů. Uplatní se při ozeleňování zdí, skal, sloupů a věkovitých stromů. Roste však poměrně pomalu. Nápadná plochá květenství mají po obvodu bílé sterilní květy. Tento druh byl k nám dovezen až v roce 1927.

    Hortenzie dokáží zdobit zahradu po velmi dlouhou dobu. Období květu spadá do léta, ale i pak jsou neplodné květy velmi dekorativní. Drží dobře tvar a dlouho i barvu. Často se květenství některých hortenzií využívají i do suchých aranžmá.
    Některé hortenzie se šlechtí pro pěstování v nádobách. Většina z nich vznikla z přírodních forem hortenzie velkolisté (Hydrangea macrophylla subsp. macrophylla var. macrophylla), která pochází z ostrova Honšú. Existují ve všech barvách, stejně jako rostliny venkovní. Kvetoucí rostliny se nabízejí v obchodech s květinami zpravidla od března do června. Nejdéle vydrží kvést v chladné místnosti. V době, kdy již nehrozí mrazíky, můžeme i tyto rostliny pěstovat venku. Jsou však na nízké teploty citlivější než ostatní venkovní kultivary. Při dlouhodobém pěstování rostliny po odkvětu seřízneme a přesadíme do větších nádob. V době vegetačního klidu je přezimujeme v mrazuprostých místnostech s nízkou teplotou.

    Hydrangea petiolaris - hortenzie

    Hydrangea petiolaris - hortenzie

    Obrazek

    Plant publicity Holland, www.pph.nl
    www.rostlinamesice.cz

    Rostliny: Hydrangea arborescens 'Annabelle' - hortenzie stromečkovitá

    Poslal(a) havlis 18.09 2009 09:07:22 (3447 čtenářů)

    Annabelle je léty prověřená odrůda hortenzie. Její název stromečkovitá je poněkud zavádějící, neboť se jedná o keř dorůstající výšky pouze cca 1,5m. Její květy se objevují v polovině léta a jsou to velmi velké, až 18 cm široké, kulaté laty nejprve limetkově nazelenalých kvítků, měnící se ve skvostně sněhově bílou. Listy jsou středně až tmavě zelené, podle kvality půdy spíše matné.

    Hydrangea arborescens 'Annabelle' - hortenzie stromečkovitá

    Hydrangea arborescens 'Annabelle' - hortenzie stromečkovitá

    Tato hortenzie je výbornou volbou pro všechny, kdo máte obavu z pěstování velkokvětých barevných hortenzií (Hydrangea macrophylla). Annabelle je totiž naprosto mrazuvzdorná odrůda, která kvete extrémně bohatě i po radikálním sestříhání zjara (zpětný řez na cca jednu čtvrtinu výšky keře). Tento řez dokonce vřele doporučujeme, aby vytvořila silné stonky, které se nebudou při dešti ohýbat.

    Annabelle bude vypadat výborně vysazená samostatně nebo vhodně včleněná mezi vyšší keře či jehličnany, které obohatí o dlouhou dobu kvetení. Krásně se vyjímá i neformální živý plot z hortenzií.

    Pěstovat jí můžete v téměř jakékoli propustné a vlhčí zemi, přednostně výživné, ale hnojení není nutné. Potřebuje častější zálivku v horkých měsících. Snáší jakoukoli světovou stranu a pH půdy. Plně mrazuvzdorná min. do -37°C.

    Běžná výška x šířka: 1-1.5m x 1-1.5m
    Kategorie-list: listnatý opadavý
    Vzrůst: střední keř
    Barva listů: zelená
    Termín kvetení: VIII - IX
    Nároky na oslunění: slunce a polostín
    Kategorie-květ: nápadné květy
    Barva květů: bílá
    Zařazena do kategorií: opadavé listnáče, květy v létě
    Hydrangea arborescens 'Annabelle' - hortenzie stromečkovitá

    Hydrangea arborescens 'Annabelle' - hortenzie stromečkovitá

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook