Jdi na obsah Jdi na menu

Bezinka, černý bez - vlastnosti, recepty

Bezinky, bez, bez černý

(Sambucuc nigra L.)

„Před bezem smekni“

Bezinka je někdy keřík, někdy strom. Krásně kvete a přitom spoustě lidí nevoní. Je to velmi výrazná osobnost mezi našimi tradičními léčivými rostlinami. Bez má čarodějnou moc - ochraňuje dům. Dříve u každého stavení nesměl chybět a nevěsta dostávala bezové sazeničky jako svatební dar.

Svobodná dívka prý přivolá mládence, když o vánocích bude třást bezem se slovy: Třesu, třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý jest! A odkud pes zaštěkal, tak z té strany měl budoucí nápadník do roka přijít.

U nás na zahrádce má bezinka své místo, je to jedna z mých nejvíce oblíbených rostlin. Bujně se množí a máme jí podél plotu jako krásný živý plot. V rohu zahrady však roste jedna velmi stará a statná bezinka v podobě stromu, je plná energie a je to náš ochránce domu.

Z bezové duše se připravuje kuřidlo. Z bezové větvičky si můžete vyrobit píšťalku. Můžete jí přivolat o půlnoci na opuštěném místě duchy. Krásnou magickou hůlku si můžete připravit též z bezové větve.

Na bezu roste velmi chutná houba Jidášovo ucho. Chudák bezinka trpí mšicí černou, ale ta není nebezpečná okolním rostlinám, takže se jí nemusíme bát. Je škoda, že se bezinka považuje ve většině případů jako plevel zahrad. Přitom je tak krásná

Bezinka též odpuzuje hmyz (pilouse), hlodavce a čerstvé listy vložené do krtčí chodbičky prý odpuzují krtky.

V červnu kvete, květy mají ploché vrcholíky, složené z drobných bělavých květů a, na podzim uzrají malé černé lesklé bobulky - peckovičky.

Sama bezinka se nejraději drží lidských obydlí, ale najdete jí skoro všude. Bezinka se dá dobře tvarovat, když někomu nevyhovuje její přírodní tvar, poslušně se přizpůsobí vašim nůžkám. Neroste rychle, takže dlouho drží tvar.

K léčivým účelům se používá snad vše - květ, list, plod a dříve se používala kůra i kořen. Od kůry a kořenu se opustilo, protože je mírně jedovatý.

Květy se suší nejlépe tak, že se nechají lehce zavadnout rozprostřené v tenké vrstvě a pak se sdrhnou a v průvanu dosuší, neměli by ztratit barvu. Uchovává se v dobře utěsnitelné nádobě.

Nálev, sirup, limonádu, čaj - zkrátka vše mohou v menších dávkách užívat i děti. Je vhodný při nachlazení, je potopudný, čistí krev a je dobrý jako prevence proti chřipce, rýmě, kašli, snižuje dokonce teplotu. V kombinaci s lípou a pampeliškovým medem a citrónem je nenahraditelný.

Čaj připravíte ze dvou lžiček květů, které zalijete vařící vodou a necháte 10 minut luhovat. Pijte 3x denně. Bylinné pytlíčky si můžete připravit revmatické problémy, ohřáté se pak přikládají. V Bavorsku dávali bezinkové květy do kynutých knedlíků pro zdraví, zkuste to i vy.

V případě, že by jste si chtěli udělat šťávu, recept najdete v článku Bylinky v měsíci červnu ....

Listy se dají dobře využít na koupele.

Plody se používají čerstvé, sušené, naložené v podobě sirupu, suší se bez stopek. Sušené plody sejně jako plody borůvek staví velice silné průjmy. Účinné jsou při nachlazení, bolestech hlavy a silné migréně. Plody se barví převážně vína, ale i deserty a šťávy.


Vybrala jsem pro vás pár receptů od pana MUDr. Drahoslava Dostála, ze stránek IST Archeus. Bude-li vás bezinka zajímat mnohem podrobněji, mrkněte se na tuhle stránku.

Bezinkový ocet
Zkuste si udělat tuto domácí specialitu našich babiček a prababiček! Ocet je výborný na ochucení zeleninových salátů, ale nejen to! Ještě dnes si vzpomínám, jak mi jím babička potírala dlaně a chodidla, když jsem jako dítě trpěla horečkou. Bylo to nesmírně chladivé a příjemné. Do láhve se širokým hrdlem dáme čerstvé květy bezinek a zalijeme 8% octem, aby byly zakryté. V chladu necháme 2 až 3 týdny, pak přecedíme do menších lahviček a dobře zazátkujeme. Ze sušených květů: do sklenice dáme 100g sušených květů, zalijeme přiměřeným množstvím čistého lihu a necháme několik hodin stát. Poté zalijeme 1 litrem octa a opět necháme stát 24 hodin. Přecedíme, květy vymačkáme.

Bezinkový likér
Plody bezinek omyjeme a nejdříve jen krátce povaříme, protože se potom lépe lisují. Do vylisované šťávy přidáme podle chuti kyselinu citrónovou nebo pokrájený citron. Šťáva tím získá nejen krásnou barvu, ale je i chutnější. Na 1 litr šťávy přidáme 500g cukru a svaříme s kouskem skořice a několika hřebíčky. Po vychladnutí smícháme s 40% alkoholem (rum, vodka, režná apod.). Hotový likér má obsahovat asi 20% alkoholu. Jako lék postačí, když smícháme čistou bezinkovou šťávu s bílým vínem: 1 litr bílého vína, 100g šťávy. Alkohol zvyšuje účinnost. Užíváme každé 2 hodiny jednu lžíci. kompoty, u bezinek většinou ve směsi s jiným ovocem, např. hruškami

Zavařeniny a šťávy z bezinek můžeme ochucovat citrónovou šťávou, vinným octem, kyselinou citrónovou, citrónovou a pomerančovou kůrou, griotkovou trestí, griotkou či rumem a kořením: skořicí, hřebíčkem, kardamomem, anýzem, badyánem, perníkovým kořením aj.

Bezinková šťáva
Čisté bezinky se rozmačkají a vylisují. Na 1 l šťávy se dá 80 dkg cukru a vaří se 5 minut. Plní se do lahví a steriluje. Šťáva je dobrá do čaje a do vody. (Od M. Peroutkové.)

Bezinková omáčka
Ze šťávy lze připravit pomocí různého koření (zázvoru, pepře, muškátového koření apod.) octa a cukru přípravky do omáčky ke zvěřině nebo čerstvé rybě (na způsob Worcester, Picnic nebo Cumberland sauce). Rozmačkané bezinky s kořeněnou přísadou se v uzavřené láhvi krátce sterilizují a ponechají v teple 7 - 14 dní. Pak se protlačí přes plátno, plní do menších lahviček a znovu sterilují.

Bezinková marmeláda
Černé peckovičky se opláchnou, rozvaří a prolisují. Zbylá dužina se odváží a na každý kilogram se přidá 35 dkg cukru. Svařením se zahustí a horké se plní do menších sklenic, které se dobře převážou. Marmeláda se může přidávat do moučníků. Podle M. D. Rettigové lžíce bezinkové zavařeniny rozmíchaná ve sklenici vody je nejen občerstvujícím nápojem, ale také čistí žaludek, vylučuje moč a působí dobře na ledviny. Místo cukru se dříve používalo do marmelády medu. Poněvadž seménka černého bezu jsou malá, někdo ani marmeládu nelisuje, protože zrníčka vařením změknou a nejsou tak nepříjemná. Nelisuje-li se ovoce, je marmelády na objem více.

Bezinkové víno
Natrhají se celé bezinkové plody a očištěné se nechají asi 2 dny odležet. Pak se oberou ze stopek a dají do 3 – 5 litrové láhve. Láhev se ováže papírem částečně prodírkovaným a nechá se 4 dny stát. Pak se obsah propasíruje, přidá se dle množství šťávy asi 80 dkg až 1 kg cukru. Nyní se šťáva svaří a víno je hotovo. Uschovat v temnu a chladnu, snadno se kazí.

Bezinkový likér
2 l čistých bezinek se svaří s 1 l vody a přecedí. Do šťávy se dá 1 kg cukru a vaří se 5 minut. Dále se přidají 2 balíčky vanilkového cukru, vaří se 3 minuty a 2 lžíce mleté zrnkové kávy, vaří se 2 minuty. Do vychladlého se přidá 1/2 l rumu, vše se nalije do lahví včetně necezené kávy, aby v likéru pěkně voněla.

 

Portrét

Facebook