Jdi na obsah Jdi na menu

Bezinka III. - recepty do třetice


23) Ovocné šťávy ředěné vodou:

 

2,5 kg očištěných bezinek (nebo směsi s
jiným ovocem) zalijeme studenou převařenou vodou, přidáme 30 g
kyseliny citrónové a špetku Petolu a necháme stát v chladu 24 h.
Ovoce s vodou nalijeme do plátěného sáčku zavěšeného
na tyči, nebo do horního ze dvou plátěných čtverců upevněných nad sebou na nohách
obrácené stoličky a necháme volně překapat. Čirou šťávu odvážíme,
přidáme cukr a dobře promícháme. Když se cukr rozpustí, sirup naplníme
do čistých lahví, vypláchnutých slabým roztokem Petolu a uzavřeme
jako u pařené šťávy.

24) Bezinková šťáva s vinným octem :
Opranné bezinky v láhvi se přelijí
horkým vinným octem, uzavřou zátkou a nechají několik hodin v teple.
Poté se bobule rozmačkají a šťáva se vylisuje (nejlépe přes plátno),
přidá se hodně cukru a naplní do lahví. Tyto se dobře uzavřou a
sterilují při 80-90 st. C. (Ocet není vhodný při poruchách jater.)

25) Bezinková ovocná šťáva:
Bezinky se vaří tak dlouho, až se odpaří
část vody a zhoustnou. Potom se dají bezinky vychladnout, aby je bylo
možno pasírovat. Vytlačená šťáva se svaří s cukrem, asi 40 dkg na 1 kg
šťávy a steriluje se podobně jako šťáva malinová. Takto připravená
šťáva se používá podobně jako šťáva malinová, v kuchyni, do limonád
nebo čajů. Pokud slouží jako lék, stačí polévková lžíce šťávy do čaje
a na zesílení léčby je možno ještě přidat rum nebo jinou lihovinu. K
léčení stačí pít takto připravený čaj jednou nebo dvakrát denně.

26) Ovocná šťáva ředěná vodou :
 a) (Z knihy praktická kuchařka,
Avicenum Praha 1987.) 2,5 kg očištěných bezinek (nebo směsi s jiným
ovocem) zalijeme studenou převařenou vodou, přidáme 30 g kyseliny
citrónové a špetku petolu a necháme stát v chladu 24 h. Ovoce s vodou
nalijeme do plátěného sáčku zavěšeného na tyči, nebo do horního ze
dvou plátěných čtverců upevněných nad sebou na nohách obrácené
stoličky a necháme volně překapat. Čirou šťávu odvážíme, přidáme cukr
a dobře promícháme. Když se cukr rozpustí, sirup naplníme do čistých
lahví, vypláchnutých slabým roztokem Petolu a uzavřeme jako u pařené
ovocné šťávy (recept č. 22).

b) Omyté a okapané bezinky se rozmačkají v kameninové nádobě. Na 2 1/2
kg rozmačkaných bezinek se nalejí 2 l vařící vody, přidý se 1 dkg
kyseliny citrónové a nechá se 24 h stát. Pak se šťáva překape přes
silonové nebo plátěné síto (u některých šťáv mohou vlákna plátna
iniciovat některé nežádoucí oxidační procesy a proto se, kde to jde,
dává přednost sítům syntetickým). Pro odstranění pachu bezinek se
přidá kousek skořice. Šťáva se povaří 15 minut, přidá se cukr (na 1 l
šťávy 1 kg cukru) a znova se vaří 10 minut. Sbírá se pěna a čistá
šťáva, ještě horká se nalévá do sterilovaných horkých lahví a uzavřeme
(jako v receptu č. 22). Šťáva je velice dobrá a účinná (M. Mudrová z
Týnečka).

27) Bezinková šťáva jako polotovar :
Oprané a přebrané zralé plody
černého bezu se umelou na strojku na ovoce (Tutti fruti). Tato šťáva
se přecedí, krátce se povaří na bod varu a přidá se hřebíček. Pro
přichucení se pak může do sirupu přidat několik kapek griotkové tresti
a dle chuti přikyselit šťávou z citronu nebo trochou kyseliny
citronové.

28) Bezinková šťáva :
 Čisté bezinky se rozmačkají a vylisují. Na 1 l
šťávy se dá 80 dkg cukru a vaří se 5 minut. Plní se do lahví a
steriluje. Šťáva je dobrá do čaje a do vody. (Od M. Peroutkové.)

29) Bezinková šťáva s vodou :
 2 a 1/2 kg opraných bezinek i s krátkými
slabými stopkami (asi 2 cm dlouhými) se rozemele na robotu s rybízovým
sítkem. Pak se do šťávy přilejí 2 l vařící vody, přidají 2 dkg
kyseliny citrónové a ponechá se 24 h stát. Poté se přidá 1 lusk
(kousek) skořice nebo hřebíček k odstranění bezinkového pachu. Tato
šťáva se povaří 1/4 hodiny, při čemž se odstraňuje vznikající pěna
(bílkoviny). Přidá se 80 dkg cukru na 1 kg šťávy a opět ještě 10 min
vaří. Teplou šťávou se plní lahve, které se zazátkují nebo ovážou
igelitem nebo polypropylénem, přitáhnutám gumičkou. Var šťávě neškodí,
neboť zde nejde o vitamín C, který se varem ničí, ale o léčivé látky,
jejich hlavní účinek zůstane zachován.

30) Bezinková šťáva :
Zralé bezinky se otrhají, propláchnou v
porcelánové nádobě a uloží ve sklepě. Jakmile pustí šťávu a jsou
nakyslé, prolisují se. Na 1 l šťávy se přidá 1 kg cukru a svaří, až
šťáva houstne. Pěna, která se tvoří na povrchu, se sbírá. Vychladlá
šťáva se přecedí přes plátýnko, naplní se jí sklenice, které se
zazátkují. Uloží se v chladnu. Používá se jako ředěná vodou nebo se
přidává do čaje.

31) Bezinkový sirup I:
Do shora uvedené šťávy se dá na 1 l 40 - 50
dkg cukru a znovu se vaří jen krátce na bod varu. Na 5 lt sirupu se dá
1 balíček Petolu.

32) Bezinkový sirup II:
 Na 1 l šťávy se přidá 90 dkg cukru a unovu se
krátce převaří až k bodu varu. (Rp č. 17, 18 a 19 od V. Kráčmara z
Moravské Hrůzové.)
Bazový sirup (z kvetov): 10 - 12 okvetí, 2 l vody, 3 kg cukru, 30 g
kyseliny citrónovej alebo šťava zo 6 citrónov. Kvety namočíme do vody,
necháme stáť do druhého dňa. Potom ocedíme a s cukrom varíme, kým sa
nerozpustí. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú alebo šťavu z
citrónov, ale tú už nevaríme. Horúce prelejeme do fľaší. Podávame
najmä deťom pri nachladení.
Různé
33/ Ovocné polévky :
U nás ovocné polévky, podávané někdy i studené,
oblíbeny nejsou. Ale i ty lze připravit s přísadou vína nebo bezinkové
šťávy. Po zahuštění bramborovou nebo kukuřičnou moukou se přidávají
oloupaná jablka, ovesné vločky, ságo, rýže a podobně. Ze šťávy
kombinované s jiným ovocem a zahuštěné strouhaným perníkem možno dělat
i pomazánky na chléb.

34/ Bezinková omáčka :
 Ze šťávy lze připravit pomocí různého koření
(zázvoru, pepře, muškátového koření apod.) octa a cukru přípravky do
omáčky ke zvěřině nebo čerstvé rybě (na způsob Worcester, Picnic nebo
Cumberland sauce). Rozmačkané bezinky s kořeněnou přísadou se v
uzavřené láhvi krátce sterilizují a ponechají v teple 7 - 14 dní. Pak
se protlačí přes plátno, plní do menších lahviček a znovu sterilují.

35/ Bezinkový čaj :
ze sušených plodů bezinek se připraví podobně jako
ze sušených květů (Rp č. 7). Sušené bezinky je však dobré ponechat
napřed 10 hodin bobtnat ve vodě. Tím se zvýší i léčebný účinek.

Vína a likéry
Všeobecně o výrobě vína
Ke zkvaššení se používá ušlechtilých kvasinek Vinka. Dobře se hodí
kvasinky Portské, Malaga, Sherry apod. Kvasinky se musí připravit
podle návodu uvedeném na obalu. Možno však použít i pekařských kvasnic
- kvašení zde trvá kratší dobu, je však poněkud bouřlivější. Léčba
bezinkovým vínem je jednoduchá. Stačí denně jen asi 1/2 dcl vína jako
aperitiv. Ještě jsem se nesetkal s pacientem, kterému by toto víno
nechutnalo. Mám naopak obavu, aba nebylo nemocných mnoho právě proto,
aby takové víno mohli používat jako lék. Jako všechna vína se uložením
i bezinkové víno zušlechťuje. Možno je pak použít i k přípravě horkého
nápoje s cukrem, hřebíčkem a skořicí, nebo přidáním vermuthových bylin
připravovat vermuth z bezinek.
36/ Bezinkové víno : Natrhají se celé bezinkové plody a očištěné se
nechají asi 2 dny odležet. Pak se oberou ze stopek a dají do 3 - 5
litrové láhve. Láhev se ováže papírem částečně prodírkovaným a nechá
se 4 dny stát. Pak se obsah propasíruje, přidá se dle množství šťávy
asi 80 dkg až 1 kg cukru. Nyní se šťáva svaří a víno je hotovo.
Uschovat v temnu a chladnu, snadno se kazí.

37/ Bezinkové víno ze syrových bezinek :
je možno připravit obdobně
jako rybízové víno. Syrové bezinky se vylisují, ke šťávě se přidá
stejné množství vody a cukr, jako při výrobě vína rybízového. Celý
postup je stejný a je uveden dále u vína z bezinek povařených.
38/ Bezinkové víno z povařených bezinek : Z povařených bezinek se
vylisuje šťáva. Na 1 l šťávy se přidá 1 l vody, 1/2 kg cukru a přidá
se 1 dkg kvasnic (Vinka). Vylisované zbytky bezinek se mohou nechat
znovu vyluhovat v 1 l vody, do které se dá ještě 1/4 kg cukru a přidá
se do moštu. Kvašení ve stejnoměrné teplotě trvá asi 14 dnů i déle.
Pak lze již víno stočit. Chceme-li zvýšit obsah alkoholu ve víně,
možno asi po třech dnech přidat asi 10 dkg cukru nebo glukosya nechat
dokvasit. Je-li bezinkové víno dobře vykvašené a všechen cukr je
zkvašen na líh, mohou takové víno používat i diabetici. (Bez černý je
lidově označován jako lék proti diabetu .)

39/ Bezinková vína :
 lze připravit buď jako víno rybízové nebo
borůvkové, nebo extrakcí bezinek ve víně ( vinný extrakt ), či přímo
přidáním bezinek k hroznům již při výrobě, jak to dělá pro své léčivé
víno jeden vinař v Nivnici Ve víně se také dá rozmíchat bezinkový
džem, nejlépe ve víně svařeném. Do tohoto vína se může místo džemu
přidat bezinková šťáva nebo sirup.

40/ Bezinkové víno výborné :
 4 litry vody se dají vařit se 2 l bezinek,
vaří se 15 minut. Do varu se přidá: 3 zrnka pepře, 3 nová koření, 3
hřebíčky a opět se vše 15 minut vaří. Pak se vše zcedí, přidají se 2
kg cukru a zase se vaří dalších 10 minut. Potom se dá roztok
zchladnout a do vlažného se přidá 5 dkg pekařského droždí a vše se
nechá 24 hodin stát. Druhý den se roztok zamíchá a nechá opět 24 hodin
kvasit. Dalží den se vše zcedí do 5-litrového demižónku, převáže se
plátýnkem a nechá v teple stát téměř do vánoc. Poté se víno stočí do
lahví. Je velmi chutné a má jiskru. Tento recept jsem dostal od E.
Svobodové z České Skalice. Paní Svobodová mi dala zároveň jiný recept
od nějakého starého lékaře - bylináře, který léčil bylinkami a rovněž
bezem:

41/ Vodní extrakt s alkoholem Dával 1 polévkovou lžíci sušených
bezinek do hořčicové sklenice a na bezinky nalil 6 lžic vlažné vody a
5 kapek koňaku. Uvedené nechal stát do příštího dne. Lék dával užívat
na záněty nervů ráno a večer po lžíci. V případě, že bolest nebyla tak
intenzivní, dával užívat 1 lžíci denně.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Aja - vodní extrat s alkoholem se sušeným i bezinkami

Je tento extrat vhodný na léčbu Polyneuropatii ?

Beranová - Re: vodní extrat s alkoholem se sušeným i bezinkami

Dobrý den, to si netroufám tvrdit, asi nejlépe se poradit s lékařem nebo léčitelem. Mám ale jednu přenesenou zkušenost. Před mnoha lety trpěl manžel mé kolegyně v práci úporným tikem oka. Snažil se využít všechny léčebné postupy klasické medicíny a nic. Pak kolegyně získala recept na alkoholový extrakt z bezinek, užíval a tiku se zbavil. Patrně to tedy na určitá nervová spojení má vliv. Omlouvám se na opožděnou odpověď. Přeji hodně zdraví. Beranová Hajany

Portrét

Facebook