Řekněme si to otevřeně, čtvrteční stávka v dopravě byla pro odboráře naprosté fiasko. Místo totálního kolapsu v dopravě nadělili Pražanům jeden víkendový den navíc. Já osobně jsem v Olomouci stávku nijak nezaznamenal.

Kde udělali odboráři chybu? Některé body jsem tady odhadoval již předem, podle mého názoru ale chybovali hned v několika aspektech:

1. Nemůžete očekávat masovou účast na protivládních demonstracích v situaci, kdy nejezdí vlaky a MHD. Řada lidí, která by se ráda připojila, se do Prahy prostě neměla mít jak dostat.

2. Stávku mimořádně účinně sabotovalo její odsunutí na čtvrtek. Veřejnost tím získala tři cenné dny, během nichž se mohla připravit. Kdyby protest přišel nečekaně, výsledný efekt by byl mnohem účinnější.

3. Odboráři usilovně přesvědčovali veřejnost, že ve čtvrtek zažije naprosté zhroucení dopravy. Tím si nastavili laťku zbytečně vysoko. Nelze se divit, že ve světle takových nerealistických očekávání média následně interpretovala stávku jako neúspěšnou.

4. Už dříve jsem tu spekuloval, že odbory ve skutečnosti suplují permanentní kampaň ČSSD. Co jiného si mám myslet, když se v davu procházel Bohuslav Sobotka, Jiří Paroubek, Stanislav Grospič nebo členové Komunistického svazu mládeže a Svazu mladých komunistů Československa? Kdybych byl odborářem, jasně bych se distancoval od těchto stran a hnutí.

5. Odborářští bossové nezvládli komunikaci s veřejností v souvislosti s fámou, že stávku stráví na golfovém hřišti. Dovedu si představit, že mnoho odpůrců vlády stále ještě vnímá golf jako buržoazní sport. Kdyby odboráři rozhlásili, že si zahrají třeba fotbal, vzbudili by jistě mnohem větší sympatie.

6. Demonstrující před ministerstvem financí z plných plic volali, aby Kalousek „vylezl“, a když se tak opravdu stalo, byl obviněn z provokace davu. Zdá se, že si sami odboráři uvědomili trapnost této situace. Následně totiž označili tyto demonstrující za „anarchisty“.

7. Největším problémem byly ale podle mého názoru excesy stávkujících. Jejich „uličku hanby“ a nadávky „stávkokazům“ (tedy kolegům, kteří se svobodně rozhodli normálně přijít do práce) bych čekal spíše od bojůvky neonacistů. I když se možná ještě dozvíme, že uličky hanby rovněž organizovali anarchisté.

Další články naleznete na ChameleonCharlie.cz