Jdi na obsah Jdi na menu

 

Kabát : Banditi di Praga
audio + video : CD recenze 24.1.2011 Karel Souček
Kabát : Banditi di Praga
Vydal: EMI
Délka: 43:48
Vydáno: prosinec 2010
 

Banditi di Praga je vtipný název nové desky kapely Kabát. Od svých předchůdců, hlavně Corridy a Dole v dole, se příliš neliší. To ale není kritika, nýbrž pochvala, protože Kabáti dobře dělají to, co jim jde nejlépe a co od nich jejich fanoušci očekávají.
Tedy energický, temperamentní a hlučný bigbít, který se nejlépe hodí do velkých hal a na stadiony. Melodické, chytlavé, rytmicky úderné a aranžérsky přehledné písničky se šťavnatými refrény, které si s kapelou může zazpívat úplně každý. A právě tyto songy vyznívají na albu Banditi di Praga nejsilněji.
Patří k nim s obrovským nasazením odehraná skladba Ebenový hole, kterou navíc zdobí velice vtipný text Milana Špalka. „Pak tam vlítli Ebeni a v rukou měli hole. Mlátili nás do holení, to bolelo ty vole." Stejně, až punkově energické jsou písničky Narvi tam ten styl, Matky & závity, Nesahej na můj drink, Kávu si osladil (pro Frantu) nebo titulní skladba, která tvrdostí odkazuje k Rammsteinům. Ty všechny budou na koncertech spolehlivě fungovat.
Písně ve středním tempu jsou propracovanější, pestřejší, nápaditější, ale zdaleka nemají takový drive. Na novince se jedná například o syrovou Lady Gag a rin, Don Pedro von Poltergeist či netradičně vážné skladby Kdeco nám zachutná a Projdu zdí.
Pro zpestření a osvěžení nabízí nahrávka i několik songů v jiném než rockovém rytmu. Uvolněný, houpavý hit Potkali se v Paříži v jakémsi folkrockovém duchu, zvonivá, pseudofolklórní vypalovačka Peří prach a broky s hostujícím houslistou Vojtou Lavičkou nebo melancholická, ke Keltům odkazující countryovka Schody. V té dostalo prostor dokonce i smyčcové kvarteto.
Od Kabátů nikdo nečeká žádné skladatelské, stylové nebo zvukové experimenty. Fanoušci by je ani nepřijali, proto se kapela stále drží svého kopyta. Jen členové už dávno nejsou oněmi muzikanty na vesnické zábavy, Špalek, Váňa i Krulich ovládají výborně své kytary, Hurvajs je zdatným bubeníkem a Josef Vojtek se svým sytým a výrazným zpěvem prověřenou jistotou.
Skladatel Ota Váňa sází jeden hit za druhým, textař Milan Špalek stále umí napsat přímočaré, vtipné, lidové a vůbec ne primitivní texty. O lidské hlouposti, barech, alkoholu, nechybějí ani pohledy do minulosti. Slogany vcházejí do hlav okamžitě a to je nejdůležitější.
V podání skupiny Kabát je hudba zábavou. A tak to v rokenrolových či, chcete-li, bigbítových vodách má být.

Skladby: Banditi Di Praga, Matky & závity, Lady Gag a Rin, Kdeco nám zachutná, Kávu si osladil (pro Frantu), Ebenový hole, Projdu zdí, Narvi tam ten styl, Don Pedro von Poltergeist, Potkali se v Paříži, Nesahej na můj drink, Kdo neskáče není Švéd, Mouse Decadence, Peří Prach a Broky, Schody

 

Portrét

Facebook