Jdi na obsah Jdi na menu

Laďka Kozderková

Neprávem opomíjená Laďka Kozderková

kozderkova_nahled1Možná se ptáte, proč chci zrovna dnes psát o tétobáječné a všestranné umělkyni Paní Laďce Kozderkové.Ten důvod je prostý, je to právě 21 let, kdy Laděnka prohrála boj s rakovinou a odešla do uměleckého nebíčka. Laďka byla zpívající herečka nebo také hrající zpěvačka. Měla obrovský hlasový rozsah, který mohla využívat v muzikálech. Z těch nejznámějších budu jmenovat Hello, Dolly!, kde ztvárnila hlavní roli dohazovačky Dolly Leviové(a říká se, že to bylo jedno z nejlepších světových ztvárnění této hrdinky) nebo švarná Judita Čuprová v muzikáluZvonokosy.

Lodi komediantů jste ji mohli vidět coby černošku Queenie. Škoda, že se nezachovalo nic z této plejády muzikálů v čele s Laděnkou. Mohli jste ji zahlédnou v celé řádce filmů či pořadů vytvářených televizí. Její první filmovou rolí bylařeznice Alžběta v komedii Řeknem si to příští léto. V dětském filmu Čekání na déšť hrála rozvedenou matku. Následovaly další komedie, některé více, jiné méně známé. Hodinářova svatební cesta korálovým mořem byl první film, kde se Laďka v roli řeznice Šárky mohla uplatnit i jako znamenitá zpěvačka. Ve filmuPoprask na silnici E 4 jsme mohli vidět Laďku v roli manželky Huberta Jelínka, kterého náklaďák přiveze domů neočekávaně dřív.

Další snímek, kde se Laděnka uplatnila nejen jako krásná herečka, ale i jako zpěvačka byl Trhák v roli pošťačky Zuzany Ticháčkové, do které se zamiluje nešťastný myslivec Horyna (Waldemar Matuška). Mnohým z nás utkvěly písně:Pošťácká píseň a duet Znám tu louku voňavou, kterou Laďka zpívá spolu s Matuškou. Další role milenky Jarmily v komedii Blázni, vodníci a podvodníci, kde si zahrála se svým dlouholetým kolegou Petrem Nárožným. kozderkova_nahled2V dětském filmuSonáta pro zrzku hrála Laděnka tak trochu sama sebe, její role energetické maminky zrzky Petry (Stanislava Coufalová) je super. Křtiny, tady zase scénaristé vtipně využili vnad Laděnky, která jako úřednice paní Hlívová jež se stala sekretářkou záletného náměstka Humla (Vlastimil Brodský) – např. při jedné scéně s těsnou blůzou a uvolněným knoflíčkem. Když rozvod tak rozvod role venkovské ženy Lucie Komárkové, která je příčinou rozvodu manželství Arnošta Provazníka (Vladimír Menšík), který ji velmi ochotně opravuje střechu, postaví saunu… a ta ho má jen k smíchu. Fešák Hubert – Laděnka jako Magdaléna Čuříková majitelka „masérského salonu“ a navíc pomocnice Huberta (Karla Heřmánka).

V seriálu Vlak dětství a naděje si zahrála malou roli přítelkyni němého strýčka, kterého ztvárnil Ladčin manžel Vlastimil Bedrna. Laděnka také hrála v několika pohádkách. V pohádce Plaváček si zahrála matku děda Vševěda. Následovaly pohádky O chytrém Honzovi, O nosaté čarodějnici, Princové jsou na draka, Láďo ty jsi princezna, O mokrosuchém štěstí. Laďku také zvaly do silvestrovských scének, nejznámější je U sexuologa, známá spíš jakoTechtle mechtle a hudební vystoupení trochu boubelatých žen Stellinky Zázvorkové, Helenky Růžičkové a Laděnky Kozderkové Hej kočky dnes máme pré. Laďčina poslední filmová role byla milenka Vlasta ve filmu Jako jed. A úplně naposledy na prknech hudebního divadla Karlín v muzikálu Zvonokosy. Při závěrečné písní – Píseň o smrti nevinného blázna. Závěrem bych chtěla říct, že Laděnka byla, je a bude v našich srdíčkách zapsaná jako krásná nejen fyzicky ale i duševně. My při reprízách těchto filmů můžeme jen tiše žasnou nad uměním a přirozeností této velké dámy české kultury. O jejím umu svědčí i to, že i ona se podílela na vzniku fakulty muzikálu.

ladka-thumb
ladka-1-thumb
ladka-2-thumb
ladka-3-thumb
ladka_patek_thumb
ladka_fesak_thumb

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook