Jdi na obsah Jdi na menu

Zavařování,nakládání, likéry, šťávy .... nápady, návody, triky

Víte, že se dá zavařovat i v myčce na nádobí?

 

Hledala jsem recept a čistě náhodou jsem padla na stránku o zavařování, trochu jsem se začetla a zjistila jsem, že je opravdu originální a inspirativní.

Na stránce je i návod jak vyhledávat, abyste nemuseli studovat všech skoro dvěste příspěvků.
 Ať je vám k užitku, klepněte na obrázek:

 

typy, triky - zavařování

 

Dalších 30 skvělých receptů na zavařování - Jablka, hrušky, švestky


Ilustrační foto

Čas sklizně jablek, hrušek a švestek sice ještě nenastal, ale některé odrůdy už postupně začínají dozrávat. A jelikož jsou tyto druhy ovoce asi netypičtější pro naše zahrady, jistě bude jablek, hrušek a švestek všude dost. Co nesníte čerstvé, nebo neuskladníte, můžete třeba zavařit. Deník Aha! vám přináší 3. díl jedinečného seriálu o zavařování. Zde máte dalších 30 výborných receptů… 

Co budete určitě potřebovat:

 Na přípravu kompotů – cukr, dobře vymyté sklenice s kvalitním víčkem, speciální zavařovací hrnec nebo velký obyčejný hrnec s teploměrem.

Na džemy a marmelády – želírovací cukr nebo cukr a práškovou směs na přípravu džemů a marmelád (v obchodech je široká nabídka těchto směsí, je vhodné přečíst si návod na obalu a podle toho si vybrat, případně přizpůsobit recepty), kyselinu citronovou (způsobuje, že ovoce nezhnědne a pomáhá při konzervaci), Pomůcku ke konzervování (prášková směs – Petol – chrání ovoce a zeleninu před plísněmi a kvašením), široký mělký kastrol, měchačku, dobře vymyté sklenice s kvalitními víčky, případně mlýnek na ovoce.    

Na šťávy, mošty, sirupy… – cukr, mlýnek na ovoce nebo odšťavňovač, čisté lahve s uzávěrem.

5 věcí, na které si dávat pozor:

Ovoce zpracováváme hned po natrhání – zvláště v teplém letním počasí. Pokud není možné okamžité zpracování, uchovávejte ho v chladu a temnu.

Do kompotů používejte výhradně zdravé, pevné ovoce. Do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody, ne ale nahnilé nebo s plísní.  

Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy či nálevy ochutnáváte, musíte lžíci či měchačku znovu opláchnout. Přítomnost slin totiž způsobuje vyšší kazivost kompotů či marmelád.  

Sklenice včetně víček musejí být vždy dobře umyté a suché. Pro marmelády a džemy by měly být nahřáté, aby při nalití horké směsi nepraskly.

Hotové výrobky uchovávejte v chladnu a temnu. Před konzumací je vždy pečlivě zkontrolujte, zda nejsou znehodnocené.

Džem versus marmeláda – jaký je v tom rozdíl?

Džem:
Má rosolovitou konzistenci s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody.

Marmeláda:
Bývá tužší než džem, obsahuje více ovocné dužniny, protože se připravuje z ovocných protlaků.

Klevela:
Je vlastně rozvařené ovoce, lehce zahuštěné cukrem. Je řidší než džem  hodí se k pudinkům, do palačinek i k přípravě ovocných pohárů.

Povidla:
Rovněž se připravují rozvařením ovoce, k zahuštění však dochází odpařením vody. Jsou trvanlivější než klevela a používají se jako náplň do buchet a koláčů.

Příprava ovoce před zpracováním

Jablka:
Pečlivě je omyjeme. Pokud je nebudeme loupat, klidně i kartáčkem a pod teplou tekoucí vodou, aby byla skutečně čistá. V případě, že je loupeme, zbavujeme stopky, jádřinců a zbytků okvětí a krájíme na kousky, připravíme si vodu s kyselinou citronovou nebo s octem. Kousky jablek sem dáváme proto, aby nezhnědly.

Hrušky:
Vždy loupeme a zbavujeme jádřinců, okvětí a stopky s cévními svazky. Jinak je postup stejný jako u jablek.

Švestky:
Opereme a pečlivě osušíme. Buď je necháme vcelku, nebo je rozpůlíme a vypeckujeme. U některých receptů se používají švestky oloupané. To pak plody spaříme horkou vodou, rychle ochladíme a oloupeme.

Recepty

Staročeský jablečný kompot
Na 1 litr vody potřebujeme 250 až 300 gramů cukru podle sladkosti jablek, celou skořici, hřebíček a citronovou kůru.
Oloupaná  a připravená jablka, nakrájená na čtvrtky, naskládáme do přepravených sklenic. Zalijeme vlažným cukerným roztokem a do každé sklenice přidáme hřebíček, kousek skořice a malý kousek pečlivě omyté citronové kůry. Uzavřeme víčky a sterilujeme 15 až 20 minut při 85 °C. 

Jablkový kompot se švestkami
Potřebujeme kyselejší jablka a zralé švestky v libovolném poměru. Nálev: na 1 litr vody 400 gramů cukru.
Oloupaná a připravená jablka nakrájíme na osminky, ty necháme je v okyselené vodě, aby nezhnědly. Tužší jablka raději povaříme 3 až 5 minut v cukerném roztoku (na 1 litr vody 3 gramy kyseliny citronové a 100 gramů cukru). Švestky oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Jablka a švestky vrstvíme do sklenic, zaléváme horkým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C 20 až 25 minut. Pak sklenice hned ochladíme.    

Jablkový kompot s borůvkami nebo ostružinami
Potřebujeme kyselejší jablka v libovolném poměru s čerstvými borůvkami nebo ostružinami. Nálev: na 1 litr vody odvážíme 500  gramů cukru.
Oloupaná a připravená jablka nakrájená na osminky vrstvíme do sklenic střídavě s omytými a přebranými borůvkami (ostružinami). Zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 až 25 minut při 85 °C. Sklenice pak rychle ochladíme. 

Jablkový kompot s vinnými hrozny
Potřebujeme čerstvé, pevné a sladké hrozny s většími bobulemi a s malým množstvím semen a kyselejší jablka v libovolném poměru. Nálev: na 1 litr vody odvážíme 350 až 400  gramů cukru.
Bobule vinných hroznů ručně opatrně otrháme (nesmějí na nich zůstat zbytky třapin, aby kompot nebyl trpký), omyjeme a necháme okapat. Připravená oloupaná jablka nakrájíme na kousky podobně velké, jako jsou bobule hroznů. Po vrstvách klademe ovoce do sklenic, zalijeme ho horkým nálevem, sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 20 až 25 minut při 85 °C. Pak sklenice rychle ochladíme. 

Jablkový džem
Použijeme méně kvalitní jablka. Na 500 gramů oloupaných jablek bez jádřinců a 500 gramů jablečného protlaku potřebujeme 700 gramů cukru, kousek lusku vanilky, kousek celé skořice a hřebíček.
Jablka rozdělíme na dvě poloviny. První nakrájíme i se slupkou a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši. Pak ji prolisujeme. Druhou půlku jablek oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Odváženou dávku jablečného protlaku a větší částí oloupaných jablek dáme s kořením do hrnce a vaříme do zhoustnutí. Potom po částech přidáme cukr a zbytek jablek a vaříme ještě 3 až 5 minut. Když džem začne rosolovatět, odstraníme koření a nalijeme ho do připravených sklenic. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Jablková marmeláda
Na 1 kilogram jablečného protlaku potřebujeme 500 až 600 gramů cukru a 2 gramy kyseliny citronové.
Omytý jablka nakrájíme i se slupkami a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a pod pokličkou rozdusíme do měkka (asi 15 minut). Pak je prolisujeme sítem nebo v mlýnku na ovoce a jablečný protlak dáme do hrnce, kde ho odpařujeme asi 10 minut. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme dále, po 5 minutách pomalu přisypeme zbytek cukru. Když se rozpustí, přidáme kyselinu citronovou. Když marmeláda začne rosolovatět, nalijeme ji do sklenic, zavíčkujeme, překlopíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Jablečná nutela
Na 3 kilogramy jablek potřebujeme 1 kilogram cukru, 200 gramů čokolády na vaření a 200 gramů kakaa.
Oloupaná, nakrájená jablka bez jádřinců pomeleme v mlýnku na ovoce a dáme vařit s cukrem. Do horké směsi přidáme na kousky nalámanou čokoládu a kakao. Dobře promícháme a nalijeme do sklenic. Sterilujeme 20 minut při 80 °C.   

Jablečné čatní
Na 1 kilogram jablek potřebujeme 1 lžíci soli, 1 lžíci pálivé papriky, ½ lžíce zázvoru, ½ lžíce kari, 6 stroužků česneku, 3 dcl cukru, 3 dcl octa, 3 lžíce rozinek.
Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky, přidáme koření a česnek nakrájený na plátky. Vše v hrnci rozvaříme, pak přidáme cukr, ocet a rozinky. Ještě povaříme a naplníme do sklenic. Sterilujeme 20 minut při 85 °C.

Jablkocuketová marmeláda
Na 500 gramů kyselých jablek potřebujeme 500 gramů cukety, šťávu z 1 citronu, skořici a 1 kilogram želírovacího cukru.
Jablka a cukety oloupeme a nadrobno nastrouháme. Dáme do hrnce s citronovou šťávou, cukrem a mletou skořicí podle chuti, za stálého míchání necháme vzkypět a odstavíme. Směs v hrnci rozmixujeme a povaříme ještě 5 minut. Plníme do nahřátých sklenic, které zavíčkujeme a dáme do chladna a temna. 

Jablkový džem se zázvorem
Na 1 kilogram jablek potřebujeme 1 čerstvý zázvor, šťávu ze 3 citronů, 125 gramů rozinek a 1 kilogram želírovacího cukru.  
Oloupaná a vykrájená jablka pokrájíme na malé kousky, zázvor oloupeme a jemně posekáme. Rozinky namočíme do vody, necháme okapat a dáme do hrnce s želírovacím cukrem, posekaným zázvorem, citronovou šťávou a kousky jablek. Za stálého míchání uvedeme do varu a necháme vařit asi 4 minuty. Džem plníme do sklenic, uzavřeme je, obrátíme dnem vzhůru a necháme 15 minut vychladnout. Uložíme v chladnu a temnu. 

Hruškový kompot
Na 1 litr vody potřebujeme 250 až 300 gramů cukru a 1 gram kyseliny citronové.
Omyté hrušky oloupeme, podélně rozkrojíme na půlky či čtvrtky, vyjmeme jádřince a vložíme do okyselené vody (na 1 litr vody 10 gramů kyseliny citronové). Méně zralé, tvrdší hrušky v této vodě několik minut předvaříme. Hrušky necháme okapat, narovnáme do sklenic asi 1,5 cm pod okraj, do jamek od jádřinců můžeme pro ozdobu vložit tvrdé červené šípky. Zalijeme nálevem tak, aby bylo ovoce ponořené, ihned uzavřeme a sterilujeme 25 až 30 minut při teplotě 90 °C.

Hrušky ve vlastní šťávě
Potřebujeme zralé, tvrdší hrušky. Na každou litrovou sklenici si pak připravíme 1 lžíci cukru, 4 lžíce vody a ¾ lžičky kyseliny citronové.
Hrušky oloupeme, nakrájíme na půlky a zbavíme jádřinců. Pak je nakrájíme na tenčí plátky, které vložíme do sklenic hodně na těsno. Prosypeme cukrem, podlijeme vodou smíchanou s kyselinou citronovou a uzavřeme. Sterilujeme při teplotě 90 °C 50 minut. Poté sklenice rychle ochladíme a uchováme v temnu a chladu. 

Hruškový džem
Na 1,5 kilogramu hrušek potřebujeme 750 gramů cukru. 3 gramy kyseliny citronové a tence sloupnutá kůra z 1 dobře omytého citronu.    
Omyté hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince, ale nevyhazujeme je. Spolu se slupkami a citronovou kůrou je dáme do kastrolu, zalijeme 1,5 dcl vody a dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak přecedíme do kastrolu a přidáme na plátky nakrájené hrušky. Dusíme doměkka, pak přidáme cukr a rychle vaříme, až džem zhoustne. Nakonec vlijeme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Vařící džem nalijeme do zahřátých sklenic, rychle uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Hrušková povidla
Na 1 kilogram dobře vyzrálých hrušek potřebujeme 30 až 50 gramů cukru.
Omyté hrušky oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kousky a mírně podlité vodou dusíme pod pokličkou doměkka. Protlak prolisujeme dvakrát přes síto nebo v mlýnku na ovoce, potom je po částech v hrnci odpaříme za stálého míchání, až zhoustnou. Ke konci přidáme cukr a vaříme do té doby, až povidla nespadnou ze lžíce. Teprve pak je nalijeme do sklenic, po povrchu je potřeme konzervačním roztokem – v 1 dcl vody rozpustíme lžičku práškové směsi (např. Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny od Dr.Oetkera). Sklenice s vychladlými povidly uzavřeme a uložíme v suchu a chladnu.

Marmeláda z hrušek a jablek
Na 2 kilogramy jablek a 1 kilogram hrušek potřebujeme 500 gramů cukru, 1 lžičku kyseliny citronové a 2 lžičky mleté skořice.
Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, pokrájíme a dáme do hrnce s trochou vody. Rozvaříme je, hmotu rozmixujeme nebo propasírujeme a dále ji zahříváme, až se část tekutiny odpaří. Postupně přidáváme cukr, stále mícháme, aby se hmota nepřipálila. Nakonec přidáme lžičku kyseliny citronové, dvě lžičky skořice a povaříme ještě 5 minut. Naplníme do zahřátých sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. 

Hruškový kompot se švestkami
Na 1 kilogram hrušek potřebujeme přibližně 1 kilogram švestek. Nálev: na 1litr vody 300 gramů cukru. 
Omytou a oloupané hrušky rozpůlíme, vykrojíme jádřince a vložíme do vody s rozpuštěnou kyselinou citronovou. Oprané švestky rozpůlíme a vyndáme pecky. Do každé jamky po jádřinci vložíme jednu švestku, naplněné půlky hrušek narovnáme do sklenic a zalijeme teplým cukerným nálevem. Uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 90 °C. 

Hruškový kompot se zeleným pepřem
Na 5 půllitrových sklenic potřebujeme 5 hrušek se hnědou slupkou, 2 citrony, 250 ml vinného octa, 500 ml vody, 200 gramů cukru, 200 gramů brusinek a  5 lžic nakládaného zeleného pepře. 
Hrušky omyjeme, osušíme, podélně rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Zakapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Smícháme ocet s vodou, přidáme cukr a povaříme. Brusinky přebereme a omyjeme. Do každé sklenice dáme jednu hrušku, zalijeme horkým nálevem, přidáme trochu brusinek, trochu citronové kůry a žíci nakládaného pepře. Dobře uzavřeme, na 30 minut obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Hruškový likér
Na 250 ml šťávy z hrušek potřebujeme 350 gramů cukru, 40 ml rumu a 320 ml vodky.
Oloupané hrušky prolisujeme v mlýnku na ovoce. Získanou šťávu smícháme s 250 ml vody a zahřejeme na asi 85 °C (nesmí se vařit). Pak prudce zchladíme, přefiltrujeme přes husté plátno a přidáme cukr a směs alkoholu. Promícháme a stočíme do lahví, které dobře uzavřeme a schováme v chladnu a temnu. 

Hrušky s citronem podle starého receptu
Na 1 kilogram hrušek potřebujeme 500 gramů cukru, 2 citrony a několik šípků.
Šťavnaté, ale ne přezrálé hrušky oloupeme, stopku očistíme, neodstraňujeme. Pak hrušky rozpůlíme i se stopkou a vyjmeme jádřince. Do kastrolu dáme vrstvu cukru a vrstvu hrušek, které pokapeme lžičkou citronové šťávy, a postup opakujeme, až máme kastrol plný. Vaříme na velmi mírném ohni 2 až 3 hodiny, pak teplotu zvýšíme a vaříme dalších 25 minut. Hrušky vyjmeme a necháme je okapat, do důlku po jádřinci vložíme očištěný, trochu povařený šípek. Do hruškové šťávy přidáme ještě citronovou šťávu a kousky citronové kůry a povaříme ji. Prosezelou a vychladlou šťávu nalijeme na hrušky ve sklenicích, přidáme několik kousků vařené kůry a uzavřeme. Sterilujeme 10 minut při 100 °C.

Hruškové čatní
Na 1,5 kilogramu hrušek potřebujeme 2 šálky ovocného octa, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky soli, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 šálek rozinek, ½ lžičky mletého hřebíčku, 1 stroužek česneku, 1 cibuli, ¼ zázvoru, ½ lžičky mleté sladké papriky a 500 gramů hnědého cukru. 
Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme najemno a zázvor na kostičky. Ve velkém kastrolu smícháme cukr s ovocným octem a přivedeme do varu. Přidám hrušky a ostatní ingredience a zvolna vaříme asi 1 hodinu, dokud není směs zahuštěná. Ještě teplé čatní nalijeme do zahřátých sklenic, uzavřeme a uchováme v temnu a chladnu.  

Švestky v červeném víně
Na 2 kilogramy švestek potřebujeme 1 litr červeného vína, 1 litr vody, 1 kilogram cukru, skořici, hřebíček, vanilku a mandle.
Švestky opereme a opatrně rozpůlíme tak, aby zůstaly celé. Do každé vložíme místo pecky spařenou a oloupanou mandli a zavřeme. Vodu svaříme s cukrem, připraveným švestkami a kořením. Zalijeme vínem a naplníme do sklenic. Uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 90 °C.

Švestkové čatní s rajčaty
Potřebujeme 250 gramů švestek, 1 kilogram nezralých rajčat, 100 gramů cibule, 100 gramů jablek, 1 lžičku soli, 150 gramů cukru, 1,5 dcl octa, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého pepře a ½ lžičky mletého hřebíčku.
Švestky opereme a vypeckujeme, cibuli, rajčata a jablka bez jádřinců oloupeme a vše pokrájíme na malé kousky. V hrnci dusíme za občasného míchání asi 30 minut, pak přidáme cukr, ocet, koření a sůl a vaříme dál, až směs zhoustne. Ještě horkou ji naplníme do sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Pokud chcete, aby čatní bylo trvanlivější, můžeme ještě sterilovat 20 minut při 85 °C. 

Domácí švestkový džem
Na 1 kilogram švestek potřebujeme 1 kilogram želírovacího cukru, šťávu  jednoho citronu a 8 kousků badyánu nebo skořice.
Oprané a vypeckované švestky smícháme s cukrem, přidáme citronovou šťávu a badyán (skořici). Vše necháme v hrnci 4 až 8 minut vařit. Poté koření odstraníme a horký džem naplníme do sklenic. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Švestková marmeláda s bezinkami
Na 1 kilogram ovocného protlaku z libovolného podílu vyzrálých bezinek a švestek potřebujeme 600 gramů cukru, 3 gramy kyseliny citronové a 1 sáček práškové směsi k přípravě džemů a marmelád (např. Želírfix).
Švestky opereme, vypeckujeme a umeleme. Dáme do hrnce, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou doměkka. Bezinky opereme, odtrháme od stopek a rozmixujeme společně se švestkami. Odvážíme příslušnou část protlaku a chvíli ho vaříme, až se objem zmenší o polovinu. Potom přisypeme asi čtvrtinu cukru, povaříme 5 minut. Želírfix smícháme se 4 lžícemi cukru, přisypeme do ovoce a vaříme dál. Nakonec přidáme zbylý cukr tak, aby se nepřerušil var. Ke konci přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou v lžíci vody. Když marmeláda začne rosolovatět, nalijeme ji do zahřátých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, až vychladne. 

Švestky v rumu
Potřebujeme 1 litr vody, 1 kilogram cukru, švestky a rum.
Cukr dáme do hrnce s vodou, promícháme a dáme vařit. Do vařícího roztoku vhazujeme omyté švestky. Jakmile puknout, vybíráme je lžící na mísu. Necháme vychladnout a dáváme je do sklenic. Zbylou šťávu ještě povaříme, horkou ji nalijeme na švestky. Do každé sklenice pak přilijeme lžičku rumu, sklenice přikryjeme celofánem a ovážeme. 

Švestkový kompot
Na 1 litr vody potřebujeme 300 až 35 gramů cukru.
Zralé, pevné švestky omyjeme, zbavíme stopek a naskládáme do sklenic. Z vody a cukru připravíme nálev a přelijeme jím, ještě teplým, švestky. Upevníme víčky a sterilujeme 25 minut při 80 °C.

Švestkový kompot z loupaných švestek 
Na 1 litr vody potřebujeme 300 gramů cukru.
Omyté, odstopkované švestky ponoříme v cedníku na chvíli do vroucí vody. Jakmile začnou švestky praskat, vyjmeme je, ostrým nožem sloupneme a naplníme do sklenic. Zalijeme teplým nálevem a pro zjemnění chuti můžeme přidat lžičku rumu, kousek skořice, hřebíček nebo švestkové jádro. Uzavřeme a sterilujeme při 85 °C 25 minut. 

Švestky ve vlastní šťávě
Zralé švestky opláchneme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a naskládáme je řeznou stranou do sklenice. Upevníme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 °C. Takto zavařené švestky jsou vhodné jako náplň do knedlíků a buchet, na koláče i jako kompot pro diabetiky. 

Švestky v cherry brandy
Omyté a osušené švestky vložíme do větší zavařovací sklenice a přilijeme tolik cherry brandy, aby byly potopeny. Necháme den stát a opět přilijeme trochu brandy, protože švestky likérem nasáknou. Postup opakujeme ještě dva dny. Pak sklenice dobře uzavřeme a necháme dva týdny stát. Poté švestky vyjmeme a do téhož likéru můžeme dát další švestky. 

Švestky v octě
Na 2,5 kilogram očištěných švestek potřebujeme 500 gramů cukru, ½ litru vinného octa a ½ litru vody.
Švestky vsypeme do hrnce (nejlepší je kameninový), přelijeme vařícím octem, pokryjeme alobalem a necháme přes noc stát. Druhý den ocet slijeme, přidáme k němu cukr a vodu a přivedeme roztok k varu. Do něj vkládáme po částech švestky a zahříváme, dokud nezačnou praskat. Pak je rychle vyjmeme a rozložíme je v jedné vrstvě, aby vychladly. Studené švestky naskládáme do sklenic, přelijeme je studeným nálevem a zavíčkujeme. Výhodou tohoto způsobu konzervování je, že se švestky nekazí, ani při postupném odebírání

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook