Jdi na obsah Jdi na menu

Vyprošťovák pro ty, kteří nemusí česnek - zelňačka

ObrazekNebo také:
Dobrým tipem je silný a slaný masový vývar. Pokud to stav žaludku umožní, je vhodná také kompletní polévka, s masem, nudlemi a zeleninou. Opět se doplní potřebná tekutina, tělo získá i něco živin a hlavně minerální látky.

Suroviny:

250 g hovězího masa
 250 g vepřového masa
 150 g uzeného masa
 700 g kysaného zelí 
20 g sušených hub
 2 ks cibule
 1 lžíce mleté papriky sladké 
1 ks klobásy
 2 stroužky česneku 
1 ks chilli paprička
 1 ks bobkového listu
 2 lžíce polévkového koření
 200 ml zakysané smetany
 olej nebo sádlo

Příprava:

V hrnci rozpálíme olej, orestujeme cibuli, přidáme nakrájené hovězí a opečeme. Posypeme paprikou, zalijeme asi litrem vody a při střední teplotě necháme 30 minut vařit.

Vložíme kostky vepřového i uzeného, houby a vaříme 20 minut.

Kysané zelí překrájíme, klobásu (nejlépe paprikovou) nařežeme na kolečka, česnek prolisujeme, chilli papričku nasekáme. Vše přidáme do polévky s bobkovým listem a necháme vařit ještě asi 10 minut.

Nakonec zelňačku osolíme a ochutíme polévkovým kořením.

Pozn. Maso použijete, jaké je k dispozici, česnek můžete vynechat (pokud ho nesnášíte nebo vám nechutná) a nejsou-li houby, škoda, ale také se nic nestane.Smetanu můžete použít i sladkou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook