Vyprošťovák pro ty, kteří nemusí česnek - zelňačka
Nebo také:
Dobrým tipem je silný a slaný masový vývar. Pokud to stav žaludku umožní, je vhodná také kompletní polévka, s masem, nudlemi a zeleninou. Opět se doplní potřebná tekutina, tělo získá i něco živin a hlavně minerální látky.
Suroviny:
250 g hovězího masa
250 g vepřového masa
150 g uzeného masa
700 g kysaného zelí
20 g sušených hub
2 ks cibule
1 lžíce mleté papriky sladké
1 ks klobásy
2 stroužky česneku
1 ks chilli paprička
1 ks bobkového listu
2 lžíce polévkového koření
200 ml zakysané smetany
olej nebo sádlo
Příprava:
V hrnci rozpálíme olej, orestujeme cibuli, přidáme nakrájené hovězí a opečeme. Posypeme paprikou, zalijeme asi litrem vody a při střední teplotě necháme 30 minut vařit.
Vložíme kostky vepřového i uzeného, houby a vaříme 20 minut.
Kysané zelí překrájíme, klobásu (nejlépe paprikovou) nařežeme na kolečka, česnek prolisujeme, chilli papričku nasekáme. Vše přidáme do polévky s bobkovým listem a necháme vařit ještě asi 10 minut.
Nakonec zelňačku osolíme a ochutíme polévkovým kořením.
Pozn. Maso použijete, jaké je k dispozici, česnek můžete vynechat (pokud ho nesnášíte nebo vám nechutná) a nejsou-li houby, škoda, ale také se nic nestane.Smetanu můžete použít i sladkou.