Jdi na obsah Jdi na menu

Vložky do polévek

(recepty na polévky najdete na: http://www.polevka.net/ )


 

Cipetky


 

30 g hrubé mouky, 1/2 vejce, sůl

Jedná se o vložku do gulášové polévky, guláše či jiné kotlíkové polévky. Těsto z hrubé mouky a vejce necháme asi 1 hodinu odpočinout. Potom ho rukou trháme a vaříme v osolené vodě nebo ho hážeme přímo do polévky.


 

Consommé


 

2 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, 0.2 l mléka nebo silného vývaru z masa

Žloutky a mouku umícháme do pěny, k tomu pak přilijeme mléko nebo silný vývar z masa a dobře promícháme. Směs nalijeme do kastrolu, zakryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni. Jakmile hmota dostatečně zhoustla, vykrajujeme lžičkou pokud možno kostky a vkládáme je do polévky


 

Houskové knedlíčky


 

1/2 housky, mléko, 1 žloutek, sůl, máslo nebo sádlo, 1 bílek, strouhanka

V mléce namočenou housku sítem prolisujeme, smícháme se žloutky, se solí, s kouskem másla nebo sádla a se sněhem z bílků. Přidáme tolik strouhané housky, aby těsto bylo dostatečně husté. navlhčenou rukou děláme malé knedlíčky a ve vařící polévce je 1/4 hodiny vaříme.


 

Játrové knedlíčky


 

8 dkg telecích jater (vepřových nebo drůbežích), mléko, houska, 1/2 žloutku, 1/2 lžičky čerstvých hub, špetka zelené petrželky, 1/2 vejce, trochu strouhanky, sůl, špetka drceného pepře

Telecí, vepřová nebo drůbeží játra nakrájíme na drobné kousky a sítem prolisujeme. Rovněž prolisujeme v mléce namočenou celou housku (nebo jen polovinu) to vše dobře smícháme s vařeným prolisovaným žloutkem a prolisovanými játry, s troškou na jemno nakrájených hub a se špetkou petržele. Přidáme ještě celé vajíčko, trochu proseté strouhané housky, sůl a špetku tlučeného pepře. Ze směsi uděláme malé knedlíčky, které zavaříme do vařící polévky.


 

Svítek z králičích jater


 

1/2 králičích jater, 1/2 lžičky vepřového sádla, 1/2 vejce (i více - podle velikosti jater), sůl, mletý pepř, zelená petrželka, 3/4 rohlíku (od předchozího dne), trochu mléka
Játra odblaníme a jemně naškrábáme. Přidáme nahřáté sádlo, sůl, pepř, petrželku a v mléce namočenou vymačkanou žemli, žloutky a naposled lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs rozetřeme na větší vymaštěnou, moukou vysypanou pánev a upečeme v troubě. Hotový svítek krájíme na kostky a podáme zvlášť k polévce jako vložku.


 

Šunkové knedlíčky do vývaru


 

15 g másla, 1/2 vejce, 60 g brambor, sůl, 12.5 g hrubé mouky, 25 g šunky, 10 g strouhanky

Uvařené a oloupané brambory protlačíme sítem a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo do pěny, přidáme vejce, sůl, nadrobno rozsekanou šunku, prolisované brambory, mouku a strouhanku a vše dobře promísíme. Z tohoto těstíčka utvoříme malé knedlíčky asi o průměru 2 cm, ve slané vodě je 5 minut povaříme a vložíme do hotového hovězího vývaru těsně před podáváním


 

Těstoviny do polévky


 

1/4 kg hladké mouky, 2 vejce

Zaděláváme je zcela bez vody. Těsto zpracujeme až je tuhé a děláme z něho malé bochánky. Tyto bochánky vyválíme na velmi tenké plátky, ze kterých krájíme nudličky, kosočtverce nebo jiné tvary. Těstovinu, kterou chceme uschovat, rozložíme na prkně a usušíme. Uskladněné v plátěných sáčcích můžeme kdykoliv použít


 

Celestýnské nudle


 

1vejce, 70g hrubé mouky, asi ¼ l mléka, sůl, olej. Vejce rozšlehejte s moukou, mlékem a solí v řídké těstíčko, po 10 minutách stání z něj upečte na pánvičce na oleji 2 až 3 palačinky, nakrájejte je na nudličky a vložte do vývaru.


 

Domácí nudle


 

120g hrubé mouky, 1 vejce, voda. Do mouky proseté na vál udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce a nožem vmíchejte do něj od středu mouku. Pak přidejte lžíci vody a vypracujte tuhé těsto. Rozválejte je na velmi tenký plát, nechejte jej proschnout 10 minut, pak obraťte a opět nechejte proschnout. Asi za 10 minut plát nakrájejte na pruhy široké asi tři centimetry, složte je na sebe (asi v pěti vrstvách) a ostrým tenkým nožem nakrájejte na jemné nudle. Rozložte je na vál nebo na velké prkénko v nízké vrstvě a nechejte zaschnout. Po chvilce polovinu nudlí uvařte, druhou polovinu nechejte dobře usušit a použijte podruhé.


 

Drožďové knedlíčky


 

50g droždí, 1 lžíce sádla, kousek cibule, petrželka, asi 80g strouhanky, 1 vejce, asi 2 lžíce mléka, pepř, sůl. Drobně pokrájenou cibuli zpěňte na sádle, přidejte droždí a za stálého míchání je smažte, až se roztaví a potom utvoří malé hrudky. Sejměte je z plotýnky, po vychladnutí vmíchejte strouhanku, vejce rozsekanou petrželku, pepř, sůl a tolik mléka, aby vzniklo středně tuhé těsto. Nechejte je chvilku stát, popřípadě přidejte ještě trochu mléka nebo zahustěte strouhankou, utvořte malé knedlíčky a zavařte je do polévky (nebo do vařící osolené vody, má-li polévka zůstat čirá). Vařte podle velikosti knedlíčků 3 a. 4 minuty.


 

Houskové knedlíčky 2


 

1 žemle, asi 4 lžíce mléka, 20g másla, 1 vejce, 2 a. 3 lžíce strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ, petrželka. Žemli pokrájenou na jemné kostičky pokropte mlékem rozšlehaným s vejcem a nechejte prosáknout. Přidejte rozehřáté máslo, rozsekanou petrželku, strouhanku, sůl a koření, promíchejte a udělejte malé knedlíčky. Zavařte je do vařící polévky (nebo do vařící osolené vody, má-li vývar zůstat čirý) a vařte asi 3 a. 4 minuty).


 

Játrové knedlíčky 2


 

100g hovězích jater, 1 žemle, 1 bílek nebo ½ vejce, kousek cibule, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, česnek, sůl, majoránka, pepř Žemli pokrájejte na tenké plátky, zvlhčete dvěma lžícemi vody a po prosáknutí rozmělněte. Odblaněná játra jemně uškrabejte na prkénku, v misce promíchejte s vymačkanou žemlí, třeným česnekem, drobně pokrájenou cibulí a s ostatními přísadami a udělejte malé knedlíčky. Zavařte je do vařící polévky (nebo do vařící osolené vody). Noky nebo knedlíčky vařte 3 a. 4 minuty, pak jeden knedlíček (nok) vyjměte, rozkrojte a přesvědčte se, je-li ji. dostatečně uvařený.


 

Kapání


 

80g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 až 2 lžíce mléka, sůl. Vejce rozšlehejte s mlékem a solí, přidejte mouku a vypracujte středně husté těstíčko. Nechejte je chvilku stát, pak je nalévejte tenkým praménkem přes vidličku do vařící polévky (nebo vařící osolené vody, chcete-li mít vývar čirý, a po povaření propláchněte studenou vodou) a uvařte.


 

Masové knedlíčky


 

100g mletého masa (hovězí a vepřové), ½ žemle, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 10g másla nebo sádla, lžička hladké mouky, pepř, sůl, 1 a 2 lžíce strouhanky. Žemli pokrájejte na plátky a zvlhčete mlékem, po prosáknutí rozmělněte, přidejte k masu společně s vejcem, změklým tukem, solí, pepřem, moukou a strouhankou a promíchejte. Z hmoty udělejte malé knedlíčky, zavařte je do vařící polévky (nebo do vařící osolené vody, má-li být vývar čirý) a uvařte (4 minuty).


 

Morkové knedlíčky


 

50g morku, 1 žemle, 1 vejce, asi 2 lžíce mléka, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, podle obliby česnek a majoránka nebo muškátový květ.

Žemli pokrájenou na drobné kostičky pokropte mlékem rozšlehaným se žloutkem a nechejte prosáknout. Vmíchejte rozsekaný morek, mouku, strouhanku, sůl, pepř (utřený česnek, rozemnutou majoránku nebo muškátový květ) a nakonec tuhý sníh z bílku. Utvořte malé knedlíčky, zavařte je do polévky ( nebo do vařící osolené vody, má-li vývar zůstat čirý) a vařte 3 a. 4 minuty.


 

Odpalované noky


 

1dl mléka, 10g másla, 60g hrubé mouky, malé vejce, špetka muškátového květu

Do vařícího osoleného mléka přidejte máslo, tenkým praménkem a za stálého míchání vsypte krupici a za stálého míchání vařte . odpalujte, až se těsto nebude lepit na vařečku a na stěny nádoby. Do trochu prochladlého těsta vmíchejte vejce a muškátový květ, navlhčenou lžičkou vykrajujte noky, zavařte je do vařící osolené vody a vařte asi 3 minuty. Vařené noky vyjměte, propláchněte studenou vodou a okapané vložte do vývaru. Noky můžete zavařit přímo do polévky (nezáleží-li Vám na tom, aby vývar zůstal čirý). Noky můžete usmažit v oleji a po dokonalém okapání vložit do polévky na talířích.


 

Strouhání


20g hrubé mouky nebo jemné krupice,vejce, voda

Do mouky (krupice) proseté na vál udělejte důlek, vyklepněte do něj vejce a nožem vmíchejte do něj od středu mouku. Pak přidejte lžíci vody a vypracujte tuhé těsto. Nastrouhejte je na hrubém struhadle, rozložte v nízké vrstvě na vál nebo velké prkénko a nechejte proschnout. Polovinu strouhání uvařte, druhou polovinu dobře usušte a použijte podruhé.
 

Těstoviny


 

60 až 80g polévkových těstovin, sůl

Pro přípravu čirých hnědých polévek těstoviny uvařte v osolené vodě doměkka, propláchněte studenou vodou a po okapání rozdělte na talíře. Zalijte je vařícím vývarem, přidejte pokrájenou pažitku nebo rozsekanou petrželku a polévku podávejte.


 

Vaječná sedlina


 

vejce, dl mléka, sůl, olej.

Vejce rozšlehejte s mlékem a solí, nalijte do malého kastrolku vymaštěného olejem, vložte jej do většího kastrolu s vrstvou vody do výše 2 cm a upečte v troubě (nebo menší i větší kastrol přiklopte pokličkami a vařte ve vodní lázni), až sedlina ztuhne. Uvařenou sedlinu vyklopte, pokrájejte na kostičky a vložte do polévky. Sedlinu můžete ochutit též přídavkem rajčatového protlaku, prolisovaného sterilovaného hrášku, strouhaného sýra, sušených umletých jater nebo masa, dušené prolisované zeleniny nebo hub.


 

Vaječný svítek


 

25 g másla, 2 malá vejce, 60g hladké mouky, olej na vymaštění a hrubá mouka na vysypání pánvičky, sůl.

Změklé máslo utřete se solí, postupně přidejte žloutky, potom tuhý sníh z bílků a nakonec prosetou mouku. Těsto rozetřete na pánvičku vymaštěnou olejem a vysypanou mouku a v horké troubě upečte do růžova. Trochu vychladlý svítek vyklopte na prkénko, pokrájejte na kostičky nebo jiné tvary a při podání vložte do vývaru. Svítek můžete ochutit drobně pokrájenou šunkou, vařenou zeleninou, dušenými játry, strouhaným sýrem apod.

Krupicové noky



Máslo rozpustíme, přidáme mléko a zahřejeme. Až se začne vařit, začneme sypat krupici dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku a nádobu. Potom necháme zchladnout, přidáme podle množství vejce, můžeme přidat celé vejce nebo pouze žloutky, osolíme. Vaříme v osolené vodě, noky jsou hotové, když vyplavou nahoru.


 

Nočky


 

1/8 mléka, 2 a 1/2 dkg tuku, 4 dkg krupice, 1 vejce, sůl, květ. Mléko osolíme, dáme na oheň, přidáme máslo nebo tuk. Jak se počne vařit, přidáme krupici, na mírném ohni mícháme, až se těsto nechytá dna. Pak přendáme do misky a do polo vychladlého přidáme vejce a květ, dobře promícháme, vykrajujeme nočky a vaříme v polévce 5 minut.


 

(recepty na polévky najdete na: http://www.polevka.net/ )



 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

petsdrext - cialis generic safety

https://vslevitrav.com/ - order levitra online

Portrét

Facebook