Jdi na obsah Jdi na menu

Velikonoce - mazanec

Obrazek

Velikonoční mazanec s mandlemi

Potřebujeme na dva mazance:
60g droždí, 900g polohrubé mouky, necelý 1/2 l mléka, 220g másla, 220g cukru, 4 žloutky, citrónová kůra z 1 citrónu, 70g mandlí (loupaných sekaných nebo lupínků), 40g rozinek. 1 vejce na potření, špetka soli.






Postup:

1. Příprava kvásku:
Do části vlažného mléka (cca 50ml) se lžičkou cukru a lžičkou hladké mouky rozdrobíme droždí. Rozmícháme posypeme ještě 1 lžičkou hl.mouky, zakryjeme plátýnkem a necháme kynout asi 30minut.

2. Do mísy dáme mouku promíchanou se špetkou soli, přidáme cukr, žloutky, rozpuštěné máslo (nesmí být horké), vykynutý kvásek, vlažné mléko a citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Těsto přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá válu (přisypáváme vždy trochu polohrubé mouky). Nakonec do něho přidáme rozinky a nasekané mandle. Dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.

3. Když je těsta dvakrát tolik (tzn. podle teploty v místnosti za hodinu a více), vyklopíme na vál a vyválíme bochánky. Děláme-li dva bochánky na jeden plech a chceme je mít ze všech stran stejnoměrně upečené, posadíme každý bochánek na samostatný papír, abychom je mohli ke konci pečení otočit.

4. Utvořené bochánky necháme nakynout.

5. Pak je potřeme našlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi. Bochánky dáme péci postupně do dobře vyhřáté trouby, pak oheň zmírníme a zvolna dopékáme. Pečeme podle velikosti 3/4 hodiny až 1 hodinu

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook