Jdi na obsah Jdi na menu

Velikonoce - beránek

http://vanoce-silvestr.cz/media/images/v87.jpg

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec, oddělených
  • 2 vejce navíc
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
  • 2 rozinky
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na poprášení
  • čokoládovou polevu (nemusí být)

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Pečení: 35 minut
    Chladnutí: 1-2 hodiny
  • Počet porcí: forma objem 2l

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.
 
3. Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Tipy Apetitu
■ Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
■ Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové lahve.
■ Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

Velikonoční beránek ( hrnkový )

 
 
Počet porcí (kusů):
norma 1x velky a 1x maly beranek
 
Suroviny:

2,5 hrnku hladke mouky
1,2 hrnku cukr krupice
5x cele vajicko
1x prasek do peciva
1x vanilkovy cukr
1x slehacka ( neslehat )

Postup:

Smichame vsechny suroviny a vylejeme do forem vymazanych a vysypanych strouhankou

Autor: yanussi
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook