Veka na chlebíčky
Ingredience
zdroj: Labužník.cz - dále z TOPrecepty.cz:.....
Zdroj: TOP recepty.cz
Suroviny:
1 kg hladké mouky
40 g droždí
asi 40 g cukru
1 lžička soli
6 lžic oleje
½ l mléko
Postup:
Nechat vykynout, rozdělit na bochánky a ty nechat vykynout 15 min.
Vyválíme placku, srolujeme ji a necháme na vymazaném plechu vykynout.
Potřeme vejcem nebo vodou a mírně pečeme.
Těsto lze připravit i v pekárně.
Úžasná domácí VEKA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
275 ml mléka 1 velké vejce 3 ČL oleje 1 ČL citronové šťávy (popř. citronky, limetky, ...) 2 ČL soli 0,5 ČL cukru 500 g hladké mouky 2,5 ČL sušeného droždí
POSTUP PŘÍPRAVY
Přísady dáme do pekárny v pořadí, v jakém jsme zvyklí, tedy nejdříve tekuté, pak sypké a nakonec droždí.
na pekárně nastavíme program \"Těsto\" (mám pekárnu Moulinex a program trvá 1h30min).
Poté vykynuté těsto ještě trochu přepracujeme na pracovní desce, rozdělíme na poloviny a uděláme dva válečky - raději tenčí a delší, protože těsto má tendenci se při kynutí stahovat, a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout.
Poté dáme pést do vyhřáté trouby na 180° asi na dobu 25 minut, raději se však řiďte zkušenostmi s vlastní troubou.
Zdroj: Minibazar.cz