Vařte s rozmarýnem. Bojujete tím proti rakovině
Okořeníte-li maso nebo jiný tepelně upravovaný pokrm rozmarýnem, snížíte tím množství rakovinotvorných látek vznikajících při vaření. Uvádí to článek publikovaný v únoru 2010 v časopisu Journal of Food Science, vydávaným společností Institute of Food Technologists. Jedovaté heterocykly Zejména v mase a rybách dochází vlivem smažení, grilování, pečení a opékání ke tvorbě heterocyklických aminů. Tyto látky Co na to rozmarýn V provedené studii výzkumníci srovnávali rozmarýn v pěti různých koncentracích. Hlavním cílem studie bylo zjistit, do jaké míry dokáže rozmarýn potlačovat tvorbu heterocyklických aminů v mase vystaveném vysokým teplotám Jak se vařilo Extrakt z rozmarýnu byl ředěn od deseti do čtyřiceti procent v lihovém roztoku a byl přidáván přímo ke zkoumaným plátkům masa, které byly z obou stran po dobu pěti minut Každý rozmarýn je účinný
Po změření množství sledovaných aminů vědci zjistili, že k jejich snížení došlo vždy, bez ohledu na koncentraci roztoku rozmarýnu. Navíc bylo zjištěno Rozmarýn v kuchyni I když třeba maso moc často nebo vůbec nejíte, tato bylinka
Autor: uLékaře.cz
www.ulekare.cz