Jdi na obsah Jdi na menu

Vaříme s kurkumou

ObrazekO kurkumě i v rubrice Zajímavé z internetu. Recepty...

Kurkuma hraje v kuchyni velmi významnou úlohu, aniž bychom si to uvědomovali. Dodává pokrmům krásnou barvu a příjemnou chuť, ale hlavně, pokud alespoň občas konzumujete exotická jídla s kurkumou, posilujete a ochraňujete svůj organismus.

Kurkuma 4.díl

Vaříme s kurkumou

Jelikož se kurkuma nejčastěji používá jako součást kari, nabízím vám recept na přípravu vlastního kari koření. Poměr koření ve směsi je doporučením. Není stanovena přesná míra poměru koření, každá směs kari může být jiná a můžete si ji namíchat podle vaši individuální chuti.

Předpis na kari

Použité koření:

2 lžičky kurkumy, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky anýzu, 1 lžička zázvoru, 1 lžička černého a kayanského pepře, půl lžičky mleté chilli papričky a muškátového oříšku, čtvrt lžičky koriandru, hřebíčku a semen hořčice. Můžeme přidat i čtvrt lžičky máku.

Postup:

Všechna koření jemně roztlučeme, nejlépe v kameninovém hmoždíři, promícháme a uchováme ve vzduchotěsné nádobě na temném místě.

Recept na dušené kuře s kurkumou

Ingredience:

1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička kurkumy, 4-6 kuřecích stehen, pepř, sůl, 2 lžíce citronové šťávy, arašídový olej na smažení, 500 ml kuřecího vývaru, petrželová nať na ozdobu

Postup:

Cibuli a česnek oloupeme, obojí jemně nasekáme. Cibuli smažíme v hluboké pánvi nebo kastrolu na oleji, až zesklovatí. Pokud nemáme olej arašídový, nahradíme ho obyčejným olejem. Přidáme česnek a chvíli ještě smažíme s cibulí. Na cibuli s česnekem nasypeme kurkumu a na tomto základu opékáme kuřecí stehna dozlatova. Maso osolíme, opepříme a zalijeme kuřecím vývarem. Dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne, asi 45 minut. Maso pak vyjmeme a omáčku necháme chvíli povařit, aby trochu zhoustla. Uvařenou omáčku ochutíme citronovou šťávou a rozlijeme ji na kuřecí stehna.

Dušené kuře s kurkumou podáváme s rýží, zdobíme zelenou petrželovou natí.

Bylinkové máslo s kurkumou

Ingredience:

200 g másla, 3 stroužky česneku, 1 lžička kurkumy, půl hrnečku nasekané bazalky a petrželky, bílý pepř podle chuti, trochu soli. Záleží na vaší chuti, v jakém poměru bude v hrnečku bazalka s petrželkou.

Postup:

Máslo necháme změknout. Česnek oloupeme a prolisujeme do másla, přidáme kurkumu a elektrickým šlehačem ušleháme. Do ušlehaného másla vmícháme bylinky a bílý pepř, trochu osolíme. Máslo přendáme do kelímku nebo misky a dáme do lednice vychladnout.

Bylinkovým máslem si namažeme čerstvé, nejlépe tmavé pečivo. Použít ho můžeme ale i v teplé kuchyni na potření například grilovaných plátků masa, nebo upečené ryby.

 

Recept na čočkovou polévku s kurkumou

Ingredience:

150 gramů čočky, 4 stroužky česneku, 1 lžička kurkumy, 1 cibule, 1 lžička másla, 4 lžíce zakysané smetany, sůl

Postup:

Čočku propláchneme a necháme namočenou několik hodin ve studené vodě, nebo přes noc.Vodu pak slijeme. Použít můžeme ale čočku předvařenou, její příprava bude rychlejší. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli jemně nasekáme.

Do hrnce s čočkou prolisujeme česnek, přidáme kurkumu a zalijeme čerstvou vodou, osolíme a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud čočka nezměkne. Pak vodu s čočky slijeme, ale vývar uchováme.

Cibuli osmahneme na másle dozlatova, promícháme s čočkou a zalijeme vývarem z čočky. Prohřejeme a nakonec do polévky vmícháme zakysanou smetanu. Již nevaříme. Dochutíme solí nebo i pepřem.

Závěr:

Vyzkoušejte sami na sobě léčivé účinky kurkumy. Nemusíte z ní kvůli tomu připravovat žádné složité lektvary a nápoje, bude vám stačit , když začnete vařit s kurkumou a tedy i s kari kořením, ve kterém je obsažena. Doporučuji to nejen těm, kteří mají problémy se zažíváním, ale všem, kterým na jejich zdraví záleží.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook