Vánočka - recept (universální)
12. 12. 2016
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky,
200 g cukru (krystal),
půl litru vlažného mléka
300 g másla (já dávám pochopitelně sádlo)
5 až 6 dkg droždí (bez obav dejte i 2 kostky)
1 vanilinový cukr,
3 žloutky,
sůl,
rozinky, mandle (kandované ovoce)
citrónová kůra (strouhám víc nahrubo - vynikne chuť)
tuk na vymazání plechu (stačí papír na pečení)
Postup k přípravě vánočky
- Část rozdrobeného droždí, cukru, mléka a mouky zamícháme a necháme vykynout.
- Do mísy nasypeme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství soli, citrónovou kůru, vanilinový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek.
- Vlijeme vykynutý kvásek a těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nelepí na vařečku.
- Nakonec přidáme podle chuti drcené mandle, rozinky, kandované ovoce.
- Bochánek z těsta necháme potom kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů.
- Před vložením do trouby ještě potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi.
- Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily.
- Pečeme zvolna asi 50 minut do zlatohněda.
Jak uspět s vánočkou
- Nechte vánočce čas. Těsto může kynout i přes noc – jen tak bude vánočka vláčná a nepopraská.
- Rozinky a mandle je dobré zapracovat do těsta až po vykynutí.
- Nezapomeňte upletenou vánočku propíchnout proti sobě špejlemi – jen tak se vánočka nezbortí.
- Vánočka se cukruje až po vychladnutí.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář