Vaječný koňak, respektive likér, je před Vánoci dostupný v různých variantách snad v každém obchodě s potravinami. Hypermarkety se dokonce předhánějí s jeho „akční cenou“. Na tradičních vánočních trzích však tento chutný nápoj seženete s obtížemi.

Ti odvážní a zruční si doma vyrábí koňak vlastní. Na internetu lze nalézt desítky různých receptů, všechny se ale více méně shodují v přísadách. Základem jsou samozřejmě vaječné žloutky doplněné sladkým kondenzovaným mlékem, vanilkovým cukrem a rumem.

Nejrychlejším receptem je smíchání třech uvedených přísad v poměru – šest žloutků, jedno kondenzované mléko, trocha obyčejného mléka, jeden vanilkový cukr a minimálně čtvrt litru rumu. Poté jen stačí nápoj slít do litrové láhve a nechat ho dobře uležet.

Čím déle odpočívá, tím chutnější by měl být. Nicméně tato fáze je pro jeho tvůrce vůbec nejnáročnější, protože mnohdy nápoj zmizí během pár dnů.

Vaječný koňak může také sloužit jako základ pro tyrolský horký nápoj nazývaný Bombardino. Do vaječného koňaku přilijete whisky (nebo alpský rum) a mléko v poměru 2:1:1 a nápoj zahřejete. Nesmí se však začít vařit. Voňavou tekutinu pak ozdobíte šlehačkou. Bombardino lze ochutit dalšími přísadami, někteří preferují přilití kávy nebo horké čokolády. Fantazii se meze nekladou.

-les-

Zdroj: http://alkoholia.cz/magazin/vajecny-konak-doplni-predvanocni-atmosferu

Jiný recept na Bombardino:

 

Italský lomcovák bombardino nechybí v žádném baru v okolí sjezdovek. Poznáte ho na první pohled podle zářivě žluté barvy, šlehačkové čepice a brčka. Základ tvoří horký vaječný koňak s přídavkem tvrdého alkoholu: rum, brandy, whisky či cokoliv jiného podle fantazie barmana. V poslední době jsou to třeba o povzbuzující nápoje s kofeinem. K nejčastějším variacím patří calimero (káva a brandy), pirata (rum) a scozzese (whisky). Účinek je vždy stejný: prohřeje údy a rozjaří mysl, poněkud však znejistí smysl pro rovnováhu. Takže opatrně pak na lyžích... Název totiž nezískalo bombardino jen tak: horkého tvrdého alkoholu je v něm minimálně čtvrtina, ale třeba i polovina, záleží na chuti a odolnosti konzumentů. Vzhledem k tomu o něm platí dvojnásob: Je jako bomba! foto: http://www.scalet.it


Suroviny:

0,25 l rumu   0,25 l šlehačky   0,5 l vaječného koňaku

Příprava:

V hrnci svaříme vaječný koňak s rumem, případně jiným tvrdým alkoholem podle chuti. Lze naředit mlékem. Naléváme do skleněných pohárů do výše ¾. Zdobíme pravou šlehačkou, vložíme slámku. Nemícháme!