Jdi na obsah Jdi na menu

Uzeniny

 

Uzeniny


1. Guláš z buřtů
Buřty nakrájíme na kolečka nebo proužky, Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme buřty, osmahneme je, zasypeme paprikou, trochou mouky, osmahneme, podlijeme horkou vodou a povaříme. Podáváme s vařenými brambory, zbylou dušenou rýží nebo jen s chlebem a doplníme salátem z čerstvé nebo sterilované zeleniny.
2. Vuřt guláš
500 g drůbežího kabanosu nebo točeného salámu, 2 lžíce sádla, 5 cibuli, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce hladké mouky, 1 zelená paprika, špetka majoránky, 1-2 stroužky česneku, sůl
Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kolečka salámu, osmahneme, zasypeme sladkou i pálivou paprikou a moukou, opečeme a zalijeme 3 dl vody. Přivedeme k varu, přidáme nakrájenou papriku, majoránku, utřený česnek, podle chuti přisolíme a krátce povaříme. Můžeme přidat i 1-2 lžíce smetany. Podáváme s rohlíkem.
Obměna: Na cibuli přidáme 300 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor, přidáme kmín a koření a dusíme podlité vodou, až brambory změknou. Salám dáváme až do hotového guláše jen prohrát.
3. Vuřtový guláš
400g špekáčků, vuřtů nebo uzenek, 40g sádla, 500g brambor, sůl, sladká paprika, 1 lžíce hladké mouky, 2 středně velké cibule, 1/2 kostky masoxu.
Na rozehřáté sádlo dáme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou uzeninu a na kostičky nakrájené syrové brambory, sladkou papriku a necháme chvíli restovat, přelijeme horkou vodou, přidáme masox a vaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec rozmícháme mouku ve studené vodě a guláš zahustíme. Ještě chvíli povaříme.
4. Vuřty na pivu č. 1
10 buřtů, 1 černé pivo, kečup (nebo zeleninové lečo), 2 syrové papriku, 2 cibule,
Buřty podélně nařízneme, do vzniklého zářezu vložíme plátek cibule, kousíček papriky. Narovnáme do pekáčku (menšího aby buřty byli těsně u sebe a nerozevírali se), potom zalijeme kečupem nebo sklenicí leča, přidáme půllitr černého piva (můžeme přidat kapku oleje). Pekáček dáme do vyhřáté trouby a necháme 30-45 minut péci. Jako příloha stačí krajíc chleba.
5. Vuřty na pivě č. 2
10 buřtů, 300g ostrého kečupu, 2 cibule, 1/4 l černého piva.
Buřty podélně nařízneme asi do poloviny a do řezu vložíme kolečka cibule. Zalijeme kečupem a pivem a necháme 30 min. zapéct.
6. Špekáčky na pivě
Špekáčky, cibule, česnek, feferonka, kečup a černé pivo.
Oloupané špekáčky podélně nařízneme, vzniklou kapsu naplníme kolečkem cibule, plátkem česneku a kouskem feferonky. Naplněné špekáčky klademe těsně k sobě do zapékací misky (remosky) tak, aby se nerozvíjely. Zalijeme kečupem, podlijeme černým pivem, můžeme přidat i zbylou cibuli a dáme do trouby podusit. Podáváme s pečivem.
7. Vuřty v pivním těstíčku
8 buřtů, 1/4 černého piva, asi 2 vajíčka, 15 dkg mouky, sůl, plej na smažení.
Těstíčko připravíme tak, že v pivu rozšleháme vejce a při šlehání pomalu přidáváme mouku, mírně osolíme. Těstíčko by mělo být spíš hustější. Oloupané buřty podélně rozkrojíme na 3 plátky, obalujeme v těstíčku a smažíme na oleji.
8. Vuřty plněné sýrem
8 větších vuřtů, 150g tvrdého sýra, mletá pálivá paprika, 8 tenkých plátků anglické slaniny.
Vuřty oloupeme a po délce rozřízneme. Na poloviny, dovnitř vložíme plátek sýra posypaný paprikou, zakryjeme druhou polovinou a obalíme plátkem slaniny. Přichytíme párátkem, opékáme do růžova. Podáváme se slanými rohlíky, hořčicí nebo se zeleninovým salátem.
9. Utopenci
1 kg Špekáčku, 1/2 litru kyselých okurek, 3/4 kg cibule, ocet, cukr, bobkový list, hřebíček, 1 dl rostlinného oleje, sůl, černý pepř.
Utopenci neboli buřty v octu nejsou žádná minutka - potřebují tři až pět dnů na to, aby se správně rozležely. Buřtíky se nejprve oloupou a podélně nakrojí, ovšem pozor, aby se nerozpadly zcela. Vzniklý otvor se nejprve okoření čerstvě umletým pepřem či směsí sladké a pálivé papriky a poté se zaplní nádivkou. Tu muže tvořit: kousek nakládané papriky, kolejka cibule, feferonky nebo plátek okurky. Naplněné uzeniny je možné spíchnout párátkem a ve vrstvách je klást do láhve, rozparkem ke sklu. Každá vrstva se bohatě proklade nakrájenou cibulí, feferonkami, paprikami. Hlavní zázrak však tví ve výběru použitého koření. Muže to být pepř, bobkový list, nové koření, paprika sladká i pálivá. Každý kuchař má svou směs, jemnější nebo naopak ostřejší, ke které přišel pomocí experimentu, a její tajemství si sobecky střeží. Naskládané umělecké dílo pak zalije lákem z octa a vody - opět záleží na chuti, v jakém poměru obě ingredience smíchá. Láhev je na závěr nutné dobře uzavřít. Pokud použijeme klasickou, avšak na pohled nevábnou láhev od okurek, stačí celofán a gumička. Utopenci chutnají nejlépe k čerstvému chlebu a pivu. Pokud nezmizí v žaludcích hned první večer, je možné s nimi nazítří trochu zakouzlit a vmíchat je do bramborového salátu.
10. Utopenci trochu jinak
10 buřtů, 3 velké cibule, asi 5 lžic octa, 2 lžíce cukru, 2 lžičky kremžské hořčice, 1/2 lahvičky kečupu, kávovou lžičku worcestrové omáčky, trochu pepře, trochu oleje, asi 1/4 vody.
Oloupané buřty nakrájíme na kolečka, cibuli na nudličky. Z vody, cukru a octa uděláme sladkokyselý nálev jako na salát a vmícháme do něj všechny přísady. Nálevem zalijeme nakrájené buřty a cibuli, necháme do druhého dne uležet v chladu. Podáváme s pečivem.
11. Utopenci podle Martina Kohouta
Do pětiilitrové láhve od okurek - 2 kg méně tučných špekáčků, 1,75 kg cibule, 600 ml octa, 1250 ml vody, 5 polévkových lžic soli - 120g, 1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g, 3/4 polévkové lžíce cukru - 10g, 1 polévková lžíce oleje, 3 bobkové listy, na špičku nože chilli.
Utopenci neboli špekáčky v octu nejsou žádná minutka - potřebují pět až sedm dnů na to, aby se správně rozležely. Je to ideální pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji totiž připravit předem, navíc nepotřebujete ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a příjemně se zalévá pivem.
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.
12. Rychlé domácí utopenci
8 špekáčků, 2 sterilované okurky, 1 sterilovaná kapie, 200g cibule. Nálev: 2,5 dl vody, 1 dl octa 8%, pepř, sůl.
Nálev svaříme a vychladíme. Špekáčky oloupeme a rozkrájíme podélně na půlky, poklademe cibulí nakrájenou na půlkolečka, proužky kapií a na kostičky nakrájenými okurkami. Zalijeme nálevem a necháme přes noc v chladnu odležet.
13. Potápěči
Dávka na čtyřlitrovou láhev: 200g točeného salámu nebo špekáčků, plnotučná hořčice, pálivá mletá paprika, 10 cibulí.
Nálev: 5 dl octa, 5 dl vody, 2 polévkové lžíce DEKA, 6 kuliček nového koření, celý pepř, špetka zázvoru a špetka tymiánu.
Salám nakrájíme na kousky, špekáčky nakrojíme podélně. Oloupaný salám nebo špekáčky potřeme hořčicí, posypeme trochou papriky a pepře. Do sklenice klademe střídavě vrstvu uzeniny a cibule nakrájené na kolečka. Nálev vaříme asi 30 minut a vychladlý nalijeme do sklenice. Po 10 dnech můžeme mlsat.
14. Gothaj ču žu (čína chudých)
Pro 4 osoby - 400-500g gothajského salámu, sůl, olej, 100g hlávkového zelí, 100g pórku, šálek vývaru, 2 lžíce sójové omáčky, půl lžičky glutasolu (vej su - čínské koření), 3 lžíce sádla, špetka drceného pepře.
Gothaj nakrájíme na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej, a zprudka opečeme salám za stálého míchání. Do druhé pánve dáme nakrájené zelí s pórkem, promícháme a zalijeme hovězím vývarem. Necháme lehce podusit do křupava. Pozor nerozvařit. Lze dělat i na páře. Salám vsypeme do zelí, a dochutíme sójovou omáčkou, špetkou glutasolu, osolíme, přidáme drcený pepř. Necháme chvilku dojít. Podáváme s vařenou rýží.
Varianta: lze přidat i houby např. žampiony.
15. Gulášová "pochoutka"
1 kg brambor, 4 vuřty, 2 cibule, 100g tuku, 1/2 kostky masoxu, šálek vody, 1/8 l kyselé smetany, 40g polohrubé mouky, sůl, papriku, kmín.
Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti sladkou papriku, osmahneme, přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory. Osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem a dusíme. K téměř měkkým bramborám přimícháme oloupané a na plátky pokrájené vuřty, přilijeme smetanu se zakvedlanou moukou, opatrně promícháme a ještě chvíli podusíme.
16. Kabanosová pochoutka
50 dkg kabanosu, 6 cibulí, 10 naložených sladkokyselých okurek.
Nálev: 2lžíce octa, 2 lžíce worcestrové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, sklenka majolky.
Kabanos nakrájíme společně s cibulí a okurkami na kolečka. Nálev si připravíme tak, že všechny suroviny až na majolku svaříme. Majolku přidáváme do nálevu až po vychladnutí. Do středně velké mísy dáváme střídavě vrstvu salámu, vrstvu cibule, vrstvu okurek, na každou vrstvu dáme několik lžic nálevu. Necháme dvacet čtyři hodin uležet v chladu.
17. Uzenky po varšavsku
4 větší uzenky, 4 plátky anglické slaniny, 100g kysaného zelí, 1 větší jablko, 1 střední cibule, olej.
Pokrájíme kysané zelí, smísíme s postrouhaným jablkem, rozstrouhanou cibulí a trochou oleje. Uzenky podélně na jedné straně nařízneme a naplníme směsí. Omotáme je slaninou, spíchneme párátky a opekáme na roštu.
18. Pikantní uzeninová jehla
2 nožičky párků, dále točený salám, uzenka, slanina, všeho tolik, abychom dostali stejný počet kousků jako z párků, cibule, paprika, 2-3 lžíce oleje, 0,5 dl kečupu, 0,5 lžíce sójové omáčky, hořčice.
Uzeniny a slaninu nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme na čtvrtky a papriky na plátky. Vše střídavě napichujeme na grilovací jehly. Potřeme sósem z oleje, kečupu, chilli omáčky a hořčice. Grilujeme a potíráme znovu sósem.
19. Báječná majda
2 malé konzervy rajského protlaku, 20 až 300g točeného salámu, 2 vejce natvrdo, 2 větší cibule, 2 stroučky česneku, 2 lžičky majoránky, 3 lžíce másla, hladká mouka, cukr, sůl, tvrdý sýr.
Máslo rozpustíme a přidáme tolik mouky, aby vznikla hladká jíška, přidáme rajský protlak a zředíme vodou. Umícháme hustou omáčku. Osladíme, osolíme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, utřený česnek, majoránku a na nudličky nakrájený salám. Za stálého míchání povaříme. Těsně před podáváním vmícháme na kostky pokrájená vajíčka a mírně prohřejeme. Hotovou omáčkou poléváme špagety a sypeme strouhaným sýrem.
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook