Uzení masa IV. díl
Králičí klobása podle Pepíka Chládka
1 až 2/3 králičího masa
1/3 může být ale i až polovina - tučného vepřového masa
Králičí maso nakrájíme na kousky 1 až 2 cm velké. Vepřové nakrájíma na 2 cm kousky nebo králičí maso umeleme na strojku s velkými otvory.
Maso napěchujeme do nádob nasolíme - 20 g na 1 kg - a necháme v chladu podle teploty až 3 dny.
Oba druhy masa se opepří, opaprikují, okmínují a zalejí vodou smíchanou s rozemletým česnekem a solí - 12g tj. asi 3 oloupané střední stroužky na 1 kg masa.Sůl nepřidáváme u naloženého masa.
Typ: Na 5 kg masa přidáme alespoň 1 velkou polévkovou lžíci pepře, majoránky, papriky, kmínu, 2-3 hlavičky česneku se solí (3 lžíce pokud již nebylo v soli naloženo). Podle potřeby přidat 1/4 l vody.
Důkladně propracujeme, podle potřeby ještě dochutíme a ev. podlijeme nezbytným množstvím vody.Narážíme do vepřových střev a vyudíme.
Tabulka koření na klobásy je v V. díle