Jdi na obsah Jdi na menu

Tvarůžky - syrečky - recepty

tvaruzky.jpg

 

 

 

recepty s tvařůžky - ke stažení - pdf - klikněte

 

syrecky.jpg

Olomoucké tvarůžky: Pár receptů, aby vám zavoněly

Vaření a stolování | 20.5.2009 | 79
Olomoucké tvarůžky: Pár receptů, aby vám zavoněly

Znáte nejstarší u nás vyráběný sýr? Jestli jste odpověděli olomoucké tvarůžky, čili syrečky, máte bod. Tento zvláštní druh zrajícího měkkého sýra by měl ochutnat každý správný Čech i Moravák, ať už v jakékoli podobě.

Jsou olomoucké, nebo loštické?

Název Olomoucké tvarůžky je tak trochu zavádějící, neboť tento sýr se vyrábí v obci Loštice nedaleko Mohelnice, a to již od roku 1876! Jeho historie je však daleko delší. První zmínky pocházejí již ze 16. století, kdy se nejprve vyráběl podomácku. Jistě víme, že na tvarůžcích si pochutnával i sám císař Rudolf II. Až do 19. století byly známy pod názvem Selské tvarůžky, pojmenování Olomoucké získaly podle místa konání trhů, kde byl tento sýr tradičně nabízen. Na sklonku 19. století Josef Wessel zakládá v Lošticích manufakturu na výrobu tvarůžků, jeho syn Alois ji vzápětí rozšiřuje na továrnu a postupně vytlačuje veškerou konkurenci. Do roku 1900 existovaly pouze tvarůžky kulaté, poté se k nim přidaly tvarůžky ve tvaru tyčinek.

  • Na první pohled čekanka vypadá obyčejně, ale pro člověka (a jeho zdraví) má…

Tajemství jejich výroby

Olomoucké tvarůžky neboli syrečky se vyrábějí z nesýřeného kyselého tvarohu a jedinou používanou konzervační látkou je sůl. Směs těchto surovin se nechá dva týdny zrát a poté je semleta do charakteristických tvarů – koleček nebo tyčinek, a ještě několik dní se nechá odpočívat. Syrečky mají výraznou, pronikavou chuť i vůni, závislou na stupni jejich zralosti. Poznáte je díky měkké až poloměkké konzistenci a typického žlutého mazu na povrchu.

Olomoucké tvarůžky chutnají s chlebem. A navrch samozřejmě pivo! Klikněte pro zvětšení! Smažené syrečky v těstíčku. Klikněte pro zvětšení!

Jezte je, jsou zdravé!

Olomoucké tvarůžky mají obsah tuku cca 1%, čímž se řadí mezi nejdietnější sýry prodávané u nás. Občas tak mohou ozvláštnit stravu osob držících různé diety. Další výhodou je absence jakýchkoli konzervantů mimo již zmiňované soli. Zdraví prospěšné jsou ale i ušlechtilé mléčné kultury v syrečkách obsažené. Dále je tento sýr bohatým zdrojem vápníků a bílkovin.

Pár receptů studené kuchyně

Receptů s tímto vynikajícím sýrem existuje nespočet. Snadný recept je nasekat čerstvou jarní cibulku, tvarůžky nakrájet na kostky a zalít octem. K tvarůžkům s trochou octa lze také přidat okurku, cibuli, mletý pepř a sůl a vše zalít majonézou – vznikne vynikající salát. Vyrábět lze i jednohubky – pomažeme chleba máslem a sardelovou pastou, tvarůžky obalíme v paprice, opepříme, navrch dáme cibuli a celé spojíme párátkem.

Tradičním receptem jsou syrečky smažené v trojobalu. Klikněte pro zvětšení!Nakládané tvarůžky

Tvarůžky naložené jako utopenci patří mezi vyhlášené pochoutky. Nakládání je jednoduché. Nakrájíme nadrobno cibuli a česnek a smícháme v misce s kořením (pepř celý, nové koření, mletá paprika, bobkový list) a smícháme s tvarůžky. Na dno sklenice položíme několik bobkových listů a postupně plníme připravenou směsí. Prokládáme bobkovým listem a nakonec zalijeme (nejlépe olivovým) olejem. Sklenici pak uložíme do chladna a tmy a necháme asi 14 dní odležet. Výsledek servírovaný s chlebem a zeleninou, po případě dobře vychlazeným mokem, je nezaměnitelný!

Tvarůžky v teplé kuchyni

Záleží jen a jen na fantazii kuchařky, tvarůžky skvěle ochutí snad každý pokrm od polévek po omáčky. Klasickým receptem je obalit tvarůžky v trojobalu a smažit jako klasický sýr. Mohou se ale jimi i plnit papriky místo mletého masa. Tvarůžky také často slouží jako náplň palačinek nebo bramboráků. Velkou delikatesou pak jsou fondue z tvarůžků – tvarůžky podlijeme pivem a zahříváme, dokud nevznikne kaše. Přidáme cibuli, sladkou i pálivou papriku, trochu pepře, popř. hořčici. Výslednou „kaši“ pak nabíráme přímo z hrnce na pečivo napíchnuté na vidličce.

Text: Zuzana Veselá
Foto: www.formaggio.it, www.bosomt.sk, http://commons.wikimedia.org, http://www.tvaruzky.cz/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook