Jdi na obsah Jdi na menu

Soubor:FoodMeat.jpg

 

 

Recepty ke stažení ZDE

 

 

 

 

TRIKY NAŠICH BABIČEK

 

+

masové recepty

 2. díl

 

 

DUŠENÁ KRKOVIČKA SE ZELENINOU A HOUBAMI

Ingredience:

1 - 1,5 kg krkovičky,

sůl,

pepř,

2 lžíce oleje,

2 mrkve,

2 petržele,

250 g čerstvých hub,

2 jalovcové bobulky,

4 hřebíčky,

1 - 2 bobkové listy,

svazek zeleniny z pórku, petrželky, snítek tymiánu,

1 plátek tmavého chleba,

1 l masového vývaru,

3 lžíce kysané smetany

Příprava:

Maso osolit, opepřit a opéci na horkém oleji. Mrkev a petržel na kostičky. Houby nakrájet najemno.

Zeleninu a houby orestovat na horkém oleji po mase. Jalovec, hřebíček, bobky a svazek zabalíme do řídké tkaniny a přidáme společně s masem k houbám do kastrolu. Chléb rozdrobit a přidat. Zalít vývarem. Pod poklicí v mírné troubě asi 2 a ½ hod dusit. Měkké vyjmout a držet v teple. Vyjmout balíček a koření, rozmíchat kysanou smetanu, přivést k varu a vypnout. Dochutit. Maso podávat nakrájené na silné plátky zvlášť. Doporučená příloha: nudle nebo domácí noky.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

MLETÝ STEAK S ĎÁBELSKOU OMÁČKOU

 

Ingredience:

500 g libového vepřového masa,

sůl,

1 PL sójové omáčky,

1 ČL kari koření,

1 vejce,

2 stroužky česneku,

olej na opečení,

čerstvá nebo sterilovaná zelenina

 

Ďábelská omáčka:

2 PL oleje,

2 větší cibule,

2 feferonky,

4 stroužky česneku,

100 g majonézy,

kečup

 

Příprava:

Maso očistíme, opláchneme, nakrájíme a najemno umeleme. Přidáme sůl, sójovou omáčku, kari koření, vejce, prolisovaný česnek, promícháme a utvoříme 4 steaky, přikryjeme je a necháme v chladu hodinu odležet. Potom je v malém množství oleje zvolna opečeme po obou stranách. Přendáme je na talíře, obložíme zeleninou a doplníme ďábelskou omáčkou.

Příprava ďábelské omáčky:

V horkém oleji zpěníme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, rozsekané 2feferonkami, přidáme nadrobno nakrájený česnek a po prochladnutí promícháme s majonézou a kečupem na zahoustlou omáčku.

 

 

 

UZENÉ MASO V TĚSTĚ

Ingredience:

1 uzená rolka,

1 balíček listového těsta,

1 vejce,

sůl.

Náplň:

200 g žampionů,

2 cibule,

2 lžíce másla,

sůl,

kmín a

petrželka.

Postup:

Uzené maso vložíme do studené vody, pět minut povaříme, pak vodu slijeme, maso zalijeme čistou vařící vodou a vaříme ho do změknutí. Mezitím očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, lehce na něm osmahneme cibuli, přidáme žampiony, mírně osolíme, pokmínujeme drceným kmínem a osmahneme.

Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník, potřeme ho osmahlými žampiony a posypeme nasekanou petrželkou. Přidáme uvařené, okapané a zchladlé maso a těsto nahoře uzavřeme, aby bylo pevně přilnuté na maso. Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do pekáčku a pečeme do  zlatohnědé.

 

 

 

VEPŘOVÉ ŘÍZKY S HRUŠKAMI

 

Ingredience:

2 pěkné zralé hrušky,

4 vepřové řízky,

sůl,

mletý pepř,

tuk na pečení

 

Omáčka:

1-2 lžíce hladké mouky,

tuk,

2 dl vody,

2 dl bílého vína,

125 ml smetany 33%,

sůl,

cukr,

kari koření

 

Příprava:

Hrušky oloupeme a pokrájíme na kostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme.

Po obou stranách opečeme cca 8-10 minut a držíme v teple. Do pánve vložíme tuk a osmahneme na něm mouku. Zalijeme vodou a vínem, přidáme smetanu a společně povaříme. Pak vložíme hrušky a prohřejeme. Nakonec dochutíme a přeléváme přes maso.

Doporučená příloha: Ryže, bramborové hranolky, krokety.

 

 

RAGÚ Z UZENÉHO MASA SE ŠUNKOVÝMI KNEDLÍČKY

Ingredience:

Knedlíčky:

200 g syrového uzeného libového masa,

200 g vařeného,

3 plátky bílé veky,

1 malá cibule,

1 vejce,

pepř

Zelenina:

500 g brambor,

2 hrsti kerblíku,

50 g másla,

20 g hladké mouky,

¼ l mléka,

¼ l vývaru,

400 g pórku,

 

Příprava:

Syrové a vařené maso umeleme. Střídku z veky navlhčíme vodou a vymačkáme. Cibuli na kostičky. Střídku, cibuli, vejce a maso smícháme, ochutíme a mokrýma rukama tvarujeme malé knedlíčky. Zavařujeme je do vařící vody a necháme 12 – 15 minut "táhnout" (to je "vařit" těsně pod bodem varu).

Brambory nakrájíme na cca 1 cm velké kostičky. Uvaříme v osolené vodě. Kerblík nasekáme. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku (zásmažku). Zalijeme ji mlékem vývarem a cca 5 min povaříme, pak do ní přidáme kerblík. Pórek nakrájíme na tenká kolečka a zpěníme na zbylém tuku. Do omáčky přidáme uvařené brambory a knedlíčky. Společně prohřejeme a těsně před podáváním přimícháme i podušený pórek.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

VEPŘOVÁ PANENKA S OMÁČKOU Z NIVY A HRUŠKAMI

Ingredience:

2 malé vepřové panenky (asi 600 g),

sůl,

tymián,

kousek másla,

asi 80g nivy,

1/4 l smetany 33%,

12 půlek kompotovaných hrušek,

špetka pálivé papriky,

petrželka

 

Příprava:

Sklenici hrušek otevřeme a ohřejeme postavením do horké vody. Z panenek nakrájíme 12 asi 1 cm silných plátků. Posypeme špetkou tymiánu a krátce opečeme na másle a odložíme v teple. Sýr rozdrtíme vidličkou a přidáme do vypečeného tuku na pánvi, zalijeme smetanou a dochutíme kořením a provařujeme do zhoustnutí. Sejmeme z plotny a přidáme papriku. Horké půlky hrušek na spodu trošku skrojíme, aby stály. Položíme na talíř a na každou položíme opečené filátko, které přelijeme omáčkou. Zdobíme zelenými bylinkami.

Stejně se mohou upravit třeba telecí kotlety, ale pak pokládáme hrušky na maso a důlek vyplníme pikantní zavařeninou - brusinkovou, rybízovou apod.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

VEPŘOVÁ ROLÁDA S JABLEČNOU OMÁČKOU

 

Ingredience:

cca 1 kg masa na pečení,

1 PL orientálního koření,

sůl,

2 středně velká jablka,

1 řapíkatý celer,

30 g rozinek,

1 PL kari koření;

Omáčka:

1 PL oleje,

1 malá cibule,

1 ČL kari koření,

2 středně velká červená jablka,

1/2 bujónové kostky,

sůl,

2 PL CALVADOSU nebo brandy.

 

Příprava:

Opláchnuté maso rozkrojíme na plát, naklepeme je, posypeme kořením se solí. Jablka a celer očistíme, opláchneme a nahrubo nastrouháme, promícháme s najemno nakrájenou celerovou natí a namočenými rozinkami. Maso potřeme, stočíme a převážeme nití. Roládu vložíme do tlakového hrnce, osmahneme, posypeme kari, podlijeme horkou vodou, osolíme a dusíme do změknutí.

Cibuli oloupeme a nakrájíme, očištěná jablka opláchneme a nakrájíme. V oleji zpěníme cibuli s kari, přidáme jablka, bujónovou kostku, sůl, podlijeme horkou vodou, přikryjeme a rozdusíme.

Maso ze šťávy vyjmeme. Rozdušená jablka rozmixujeme, doplníme masovou šťávou a destilátem. Z masa odstraníme nitě. Plátky masa upravíme na předehřátou mísu.

Omáčku a vařené brambory nebo dušenou rýži podáváme zvlášť.

SVÁTEČNÍ ŠUNKA

Ingredience:

800 g šunky od kosti vcelku včetně kůže,

1 cibule,

1 litr koka - koly.

Na glazuru:

1 lžíce tmavé melasy,

2 lžíce přírodního tmavého cukru,

drcená hořčičná semínka,

hrst hřebíčků na ozdobu.

Postup:

Šunku dáme do hrnce, zalijeme ji studenou koka-kolou, přidáme na půl rozkrojenou oloupanou cibuli a přivedeme k varu. Přiklopíme a povaříme.

Uvařenou šunku vyjmeme z hrnce a vývar zachytíme. Kůžičku šunky pravidelně křížem nařežeme a do každého kosočtverečku zapíchneme hřebíček. Šunku potřeme melasou, posypeme kořením a cukrem, vložte do pekáče vyloženého alobalem a zhruba deset minut zapékáme za stálého potírání vývarem..

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

KLOBÁSY ZAPEČENÉ V ZELÍ

Ingredience:

4 klobásy,

1 hlávka zelí,

3 jablka,

menší celer,

1 mrkev,

1 cibule,

sůl,

drcený kmín,

ocet,

vývar z kostky bujónu, 

olej,

hořčice dle chuti,

tuk na vymazání.

 

Postup:

Zelí nakrájíme na nudličky a promícháme s nakrájenou cibulí, celerem, mrkví a jablky.

Pekáč vymažeme tukem, zelí do něj rozložíme, osolíme, posypeme kmínem, dochutíme octem a zalijeme dostatečným množstvím vývaru. V dobře vyhřáté troubě dusíme téměř do změknutí. Povrch klobás propícháme vidličkou a po obou stranách do nich uděláme zářezy.

Poté je lehce potřeme olejem promíchaným s hořčicí, rozložíme na zelí a krátce zapečeme.

VEPŘOVÉ SRDCE NA SLANINĚ

Ingredience:

75 dkg vepřového srdce,

6 dkg slaniny,

1 cibule,

2 lžíce hladké mouky,

2 lžíce oleje,

pepř,

kmín,

sůl.

Postup:

Očištěné a odblaněné srdce rozkrojíme na polovinu a důkladně omyjeme. Srdce nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno. V tlakovém hrnci rozškvaříme slaninu a osmahneme cibuli. Vložíme srdce, opečeme ho, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, podlijeme vodou, hrnec uzavřeme a dusíme 40 minut. Z oleje a mouky připravíme jíšku. Přidáme ji k masu, podlijeme trochou vody, promícháme a provaříme.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ŠUMAVSKÁ KAPSA Z KOTLET

Ingredience:

600 - 700 g vepřových kotlet,

3 PL oleje nebo sádla,

trochu hladké mouky,

mletý pepř,

sůl,

trochu vývaru;

Náplň:

asi 70 g slaniny,

100 g vepřových jater,

1 větší cibule,

15 g sušených hub,

mletý pepř.

Příprava:

Sušené houby předem namočíme do vody. Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, opepříme a osolíme. Na plátek slaniny klademe tenký plátek jater, plátek cibule, trochu namočených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Na tuku zpěníme zbylou, nadrobno pokrájenou cibuli, vložíme kotlety, opečeme, podlijeme vodou a v troubě pečeme do změknutí. Měkké kotlety vyjmeme, vypečenou šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a povaříme. Šťávu procedíme na kotlety

a podáváme s vařenou rýží, brambory či bramborovým knedlíkem.

 

VEPŘOVÝ ZÁVITEK S BYLINKOVOU NÁPLNÍ A HRUŠKAMI

Ingredience:

200 g listového špenátu,

600 g vepřového karé (krkovička),

120 g netučného tvarohu,

50 g hořčice,

1 lžíce sekané pažitky,

1 petrželky,

1 lžička kerblíku,

4 šalotky,

120 g mrkve,

8 malých sladkokyselých okurek,

sůl,

pepř,

120 g šunky,

3 deci kvalitního bílého vína - na vaření vždy jen suchého,

150 g másla,

120 ml smetany,

2 pěkné zralé hrušky

 

Příprava:

Špenát očistit, omýt krátce povařit ve slané vodě a okapat. Maso nakrájet na porce, tence rozklepat a rozložit na pracovní desku. Pokryjeme tvarohem, potřeme hořčicí. Poklademe listy špenátu a posypeme bylinkami. Šalotku na kostičky, mrkev nahrubo nastrouhat. Položit okurku.

Maso zavineme a obalíme šunkou. Závitky dát do vymazaného pekáčku a posypat zbylou šalotkou a mrkví. V dobře vyhřáté troubě péci nejníže asi 20 - 25 min. Postupně přilévat víno a smetanu. Měkké vyjmout a držet v teple. Šťávu rozmixovat a trochu provařit. Hrušky oloupat, rozkrojit a nakrájet do vějířku tak, aby u stopky držela při sobě. Položit na levou stranu talíře. Závitky nakrájet na slabší plátky a položit je střede. Na pravou stranu nastříkat bramborovou kaši - uvařené brambory, hodně másla a vařícího mléka vyšlehat do požadované konzistence. Podlít šťávou.

 

GULÁŠ Z VEPŘOVÉHO MASA A ZELENINY

Ingredience:

400 g vepřového ramínka nebo plecka (bez kostí),

1 PL másla nebo rostlinného tuku,

sůl,

pepř,

1/2 l masového vývaru (i z kostky bujonu),

500 g mrkve,

200 g pórku,

500 g brambor,

petrželka.

Příprava:

Vepřové maso rozkrájíme na kostky, na rozehřátém tuku je ze všech stran důkladně opečeme, osolíme, opepříme a zalité vývarem velmi mírně 30 minut vaříme. Mezitím rozkrájíme na kolečka očištěnou a opranou mrkev a pórek. Oloupané brambory rozkrájíme na kostičky a všechnu zeleninu přidáme po 30 minutách varu k masu. Společně dalších 20 minut dusíme pod pokličkou. Petrželku opereme a jemně rozkrájíme. Guláš nakonec podle chuti ještě přisolíme a opepříme. Před podáváním jej zasypeme petrželkou.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

PIKANTNÍ FAZOLOVÝ GULÁŠ S MASEM

Ingredience:

200 g fazolí,

stroužek česneku,

2 bobkové listy,

2 lžíce oleje,

cibule,

3 papriky,

400 g vepřové plece,

kmín,

lžíce hladké mouky,

lžíce rajského protlaku,

chilli,

200 ml vývaru,

200 ml piva,

sůl,

pepř,

petrželová nať

Postup přípravy

Fazole namočíme přes noc do studené vody, do které jsme přidali bobkový list a prolisovaný česnek. Druhý den ve stejné vodě uvaříme téměř do změknutí. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, okořeníme, zasypeme moukou a orestujeme. Z fazolí slijeme všechnu vodu a přimíchám je masu spolu s nudličkami paprik a rajským protlakem. Podlijeme vývarem a pivem a na mírném ohni dusíme pod pokličkou do změknutí. Dochutíme a posypeme petrželovou natí

 

 

VEPŘOVÉ MASO SE SÓJOVOU OMÁČKOU A VÍNEM

Ingredience:

500 g vepřového kýty nebo libového masa z plecka,

2 PL oleje,

400 g pórku,

2 PL bílého vína,

2 PL smetany ke šlehání (33 %),

4 - 5 PL sójové omáčky,

4 krajíce chleba,

40 g másla.

Příprava:

Maso, z něhož jsme odstranili kosti a kůži, nakrájíme na proužky. V pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a maso na něm za stálého obracení po všech stranách dozlatova opečeme. Přidáme k němu očištěný, opraný a na tenká kolečka rozkrájený pórek. Společně opékáme ještě 2 minuty. Pak postupně přiléváme víno, smetanu a sójovou omáčku. Promícháme a na chvilku na malém ohni vaříme.

Mezitím na druhé pánvi opečeme po obou stranách na rozpuštěném másle krajíce chleba. Podáváme je k masu horké, na předehřátých talířích.

Poznámka: Vepřové maso má rychle zhnědnout a změknout. Pánev má být velmi horká a masem nepřeplněná. Doporučuje se proto vkládat maso do pánve jen po částech, a opečené nechat uložené v teple.

 

VEPŘOVÉ MASO V ZELENÉM ŽUPANU

Ingredience:

vepřové ramínko,

3 středně velké cibule,

1 hlávka bílého zelí,

200 g uzené slaniny nebo bůčku bez kůže,

olej,

2 lžíce másla,

sůl,

pepř,

1 pórek,

svazeček čerstvé petrželky nebo i tymiánu,

masový vývar

Příprava:

Oloupanou nakrájenou cibuli dusíme pozvolna na másle do změknutí (nesmí zhnědnout), osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Očištěnou hlávku zelí kolem košťálu nařízneme ostrým nožem a celou ji ponoříme do vařící vody. Postupně uvolňujeme změklé listy, které hned přelijeme studenou vodou, necháme okapat.

Na pracovní plochu rozprostřeme mikroténovou fólii či alobal, poklademe rovnoměrně plátky slaniny tak, aby se překrývaly, na ně rozložíme zelné listy, ty poklademe vychladlou cibulí. Ramínko osolíme, opepříme a vložíme doprostřed. Pomocí mikroténové fólie svineme do velkého závitku, který důkladně "sešněrujeme " nití (bez fólie !, ta je jen pomocná).

Ve vhodné nádobě rozehřejeme olej, roládu opečeme ze všech stran, přidáme pórek nakrájený na větší kusy, petrželku, podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí a v troubě pozvolna pečeme do změknutí, před dopečením odkryjeme, aby roláda získala barvu a kůrku.

Hotovou roládu zbavíme nití, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší.

 

 

SELSKÝ KOTLÍK S VEPŘOVÝM MASEM A HLÁVKOVÝM ZELÍM

Ingredience:

300 g vepřového masa (masitější bůček, ramínko),

500 g hlávkového zelí,

2 cibule,

2 PL oleje,

1 ČL hladké mouky,

mletá paprika,

mletý pepř,

drcený kmín,

sůl.

Příprava:

Na oleji osmahneme na kostky nakrájené maso, podlijeme trochou vody a podusíme téměř do změknutí. Nakrouhané zelí podusíme s kmínem zvlášť do změknutí. Poté k zelí vmícháme maso, dobře okořeníme, poprášíme moukou a společně krátce podusíme.

Doporučená příloha: chléb.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

SMAŽENÁ JÁTRA S HRANOLKY

Ingredience:

300 g jater,

3 pórky,

1 stroužek česneku,

2 lžíce sojové omáčky,

5 lžic oleje,

špetka kmínu,

špetka mletého zázvoru,

špetka cukru,

2 lžíce škrobové moučky

Postup:

Játra nakrájíme na tenké a dlouhé plátky. V misce je smícháme se škrobovou moučkou a vodou. Smažíme zprudka na oleji až se jednotlivé kousky oddělí od sebe, přidáme pórek šikmo nakrájený na dlouhé proužky. Přisypeme zázvor, kmín, cukr a česnek nakrájený na plátky. Přidáme sojovou omáčku, promícháme a ještě chvíli smažíme. Podáváme s hranolky.

 

PÁLIVÉ BIFTEČKY Z VEPŘOVÉHO MASA

Ingredience:

400 g vepřové krkovice,

1 cibule,

2 PL škrobové moučky,

2 vejce,

3 PL sodové vody,

2 PL spařených, oloupaných mandlí (nemusí být),

2 - 3 stroužky česneku,

1/2 ČL cukru,

2 ČL worcesterské omáčky,

několik kapek TABASCA,

mletá paprika,

kari koření,

chilli koření,

sůl,

škrobová moučka na poprášení,

tuk na opečení.

Příprava:

Maso s cibulí a česnekem nahrubo rozsekáme, přidáme vejce, škrobovou moučku, mandle a další suroviny. Vše dobře promícháme, dochutíme a necháme nejméně jednu hodinu v chladnu odležet. Z této směsi vytvoříme malé biftečky, které lehce poprášíme škrobovou moučkou a na oleji po obou stranách opečeme.

Poznámka:

Na talíři můžeme biftečky potřít pikantní hořčicí nebo kečupem a posypat drobně pokrájenou cibulí. Vhodnou přílohou je chléb nebo pečivo.

Pro lepší chuť necháme směs nejlépe přes noc v chladničce odležet.

Doporučená příloha: opečené brambory, zeleninový salát.

 

 

 

 

SMAŽENÝ ŘÍZEK S BRAMBOROVÝM SALÁTEM

Ingredience:

4 vepřové řízky,

1 vejce,

2 lžíce mléka,

hladká mouka,

strouhanka,

sůl,

olej na smažení

Na salát:

1 kg brambor,

3 mrkve,

½ celeru,

3 cibule,

3 jablka,

2 kyselé okurky,

2 lžičky plnotučné hořčice,

2 - 3 lžíce majonézy,

250 ml zakysané smetany,

sůl,

pepř,

šťáva z 1 citronu

Postup:

Nejprve uvaříme brambory ve slupce. Mrkev a celer uvaříme společně v osolené vodě s citrónovou šťávou. Cibule nakrájíme najemno, posolíme a necháme chvíli stát. Ještě vlažné brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, stejně jako celer a mrkev. Vše smícháme, osolíme, opepříme, vmícháme cibuli, hořčici a na kostičky nakrájená jablka a kyselé okurky. Lehce vmícháme majonézu a smetanu. Dochutíme a necháme odležet.

Vepřové řízky jemně naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, namočíme do vejce rozšlehaného s mlékem, obalíme ve strouhance a na oleji usmažíme do zrůžovění.

 

 

 

SMETANOVÁ HOŘČIČNÁ OMÁČKA S MASEM

 

Ingredience:

Hovězí zadní maso (ale i jakékoliv jiné – kuřecí, vepřové, telecí, nebo i mleté maso – hovězí je ale nejlepší),

sůl,

pepř,

olej,

cibule,

plnotučná hořčice,

1 masox,

šlehačka,

zakysaná smetana,

hladká mouka,

mléko,

citron.

 

Postup:

Hovězí zadní maso nakrájíme na dlouhé nudličky. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme maso, sůl, pepř a 1masox, ale stačí půl kostičky.

Dusíme, dokud není masíčko úplně měkké. Přidáme 4 – 6 lžic plnotučné hořčice (znovu dle množství omáčky) a zalijeme směsí ze šlehačky, zakysané smetany a hladké mouky.

Dle potřeby zředíme mlékem. Dochutíme šťávou a kůrou z citronu, popř. oblíbeným kořením.

Podáváme s houskovým knedlíkem, ale i s těstovinami, rýží, brambory.

Je to vynikající a rychlá omáčka.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook