Jdi na obsah Jdi na menu

tresne.-jpg.jpg

Skvělé třešňové recepty

Třešně s mlékem mohou být vražedná kombinace

Třešňovou sezonu bychom proto měli využít co nejlépe.Zdroj: Reutersvětší obrázek »

Třešně lze připravit skutečně na mnoho způsobů. A ty, které nestačíme zkonzumovat čerstvé, můžeme zamrazit, zavařit do kompotů, naložit do rumu, připravit z nich sirup, šťávu, mošt, víno i třešňovici pro zahřátí..

Rýžový nákyp s třešněmi

Potřebujeme: 1l mléka, sůl, 200g rýže, 60g másla, 3 vejce, 100g cukru, citrónová kůra, 300g třešní.

Z mléka, rýže a špetky soli uvaříme kaši. V misce utřeme žloutky, máslo a cukr do pěny, přidáme citrónovou kůru a vychlazenou kaši.

Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dáme do ní vrstvu hmoty a poklademe ji třešněmi, pokryjeme zbylou hmotou  a napícháme zbylé třešně. Nákyp v předehřáté troubě zapečeme.

Třešňová bublanina

Potřebujeme: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 2lžíce oleje, špetku prášku do pečiva

  1. Vejce ušleháme s cukrem, lehce zašleháme mléka a mouku se špetkou prášku na pečení. Nakonec vmícháme olej, těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a hustě pokryjeme vypeckovanými třešněmi.  Zvolna pečeme ve vyhřáté troubě.

 

Třešňový trhanec

Potřebujeme: 6 ks vejce, 120 g moučkového cukru, 500 ml smetany, 300 g hrubé mouky, špetku soli, 500 g vypeckovaných třešní, máslo na vymazání plechu a moučkový cukr na posypání

  1. Ve smetaně rozšleháme žloutky, sůl, cukr a mouku. Lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a těsto nalijeme na vymazaný plech. Poklademe třešněmi a ve středně horké troubě pečeme asi 30 minut. Špejlí zkoušíme, jestli těsto už nelepí. Po vyjmutí z trouby vidličkou natrháme na kousky.
třešně

Účinné složky obsažené v ovoci zničí škodlivé enzymy, které přispívají ke stárnutí pokožky.Zdroj: Aktuálně.czvětší obrázek »

Třešňový závin

Potřebujeme: 150 g polohrubé mouky, sůl, lžičku octa, 1 vejce, 2 lžíce oleje, máplň: 150 g máku, 100 g krystalového cukru, 1 kg třešní, 70 g másla

  1. Na vál prosejeme mouku, smícháme se solí a uděláme důlek. Do něj nalijeme ocet, vejce a olej a vypracujeme hladké těsto. Přiklopíme ho zahřátým hrncem a necháme 15 minut odpočinout.
  2. Potom těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále rozválíme na tenké pláty. Posypeme mákem, cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem, rozložíme vypeckované třešně a zavineme.
  3. Přeložíme na vymaštěný plech, potřeme máslem a upečeme ve vyhřáté troubě. Hotový závin posypeme cukrem.

Třešňová polévka

Potřebujeme: 500 g třešní, třešňový puding, cukr, kyselinu citronovou, smetanu

  1. Vypeckované třešně svaříme s půllitrem vody a cukrem. Přidáme špetku kyseliny citronové.
  2. Poté rozmícháme třešňový puding s půl litrem vody a přilejeme ho k třešním a vaříme do zhoustnutí. Podáváme teplé a polité smetanou..

Třešňová povidla

Potřebujeme: 1 kg vypeckovaných třešní, 400 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, skořici, rum

  1. Vypeckované třešně dáme do velkého hrnce vařit, podlejeme 1,5 l vody. Při vaření můžeme třešně pomačkat mačkadlem na brambory, připraví se rychleji.
  2. Třešně vaříme přibližně hodinu a půl, až budou rozvařené. Dáme vychladnout.
  3. Druhý den si připravíme vymyté sklenice s víčky a taky samozřejmě rum. Vaříme ty samé třešně znovu. Opět tak hodinu a půl. Přidáme skořici a sáček vanilkového cukru. Po hodině a půl nasypeme cukr a znovu vaříme nejméně další půlhodinu.
  4. Ochutnáme, zda jsou povidla dostatečně sladká  a rozvařená a hustá. Pokud se při míchání vytváří za vařečkou cestička, povidla se dají považovat za uvařená. Samozřejmě, čím déle vaříme, tím lépe. Jakmile vyhodnotíme povidla za uvařená, vypláchneme sklenice i víčka rumem a plníme povidly. Dobře uzavřeme.

Třešně v rumu

Libovolné množství třešní opereme a po částech naskládáme do sklenice, přičemž každou vrstvu třešní posypeme cukrem, když máme sklenici plnou, zalijeme třešně rumem nebo vodkou tak, aby alkohol aspoň o 2 cm převyšoval třešně. Potom sklenici uzavřeme a dáme do chladna a tmy asi na tři týdny uležet.

Třešňové halušky

Potřebujeme: 200 ml mléka, 1 vejce, 270 g polohrubé mouky, 500 g třešní

  1. V mléce rozšleháme vejce se špetkou soli. Vlijeme do misky, smícháme s moukou a vmícháme třešně. Pomocí dvou lžic hážeme do vroucí osolené vody halušky. Vaříme 3 minuty. Scedíme,omastíme,aby se nelepily, posypeme na másle opraženou strouhankou a osladíme cukrem.

Další třešňové racepty "ZDE"

Zdroj: Aktualně.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook