Svíčková na smetaně
Ingredience:
- 700 g hovězí pečeně (nejlépe z jatečného býka)
- 200 g slaniny, nakrájené na klínky
- 3 větší mrkve
- 1 malý celer
- 1 velkou petržel
- 2–3 cibule
- 200 g nakládaných brusinek
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 20 ml octa
- 3 citrony, oloupané, zbavené bílé vrstvy a nakrájené + 1 citron pokrájený na plátky (na ozdobu)
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 4–5 bobkových listů
- 8 kuliček nového koření
- 200 ml rostlinného, například slunečnicového oleje
- 120 g másla, rozdělených na třetiny
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce mletého bílého pepře
- 200 g zakysané smetany (nemusí být)
Na zátřepku:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce hladké mouky
Příprava jídla
1. Mrkev, cibuli, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte třetinu oleje se třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu. Pozor, zelenina se nemá dusit – proto se také strouhá nahrubo.
2. Po třech až čtyřech minutách přihoďte bobkový list, tymián a nové koření. Smažte ještě tři minuty a směs zasypte cukrem. Promíchejte a cukr nechte zkaramelizovat – to je jeden z klíčových okamžiků, který rozhoduje o chuti celé svíčkové.
3. Přidejte nakrájené citrony, dvě lžíce brusinek a hořčici. Všechno znovu osmahněte, přilijte ocet a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody
a promíchejte. V tuhle chvíli vzniká základ správně navinulé omáčky.
4. Maso na několika místech nařízněte a do otvorů zatlačte slaninu tak, aby pokud možno nevyčnívala. Máte-li špikovací jehlu, můžete proužky slaniny protáhnout po celé délce masa. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.
5. Maso ze všech stran rovnoměrně osolte a opepřete a stejně rovnoměrně ho opečte na pánvi na zbylém oleji a druhé třetině másla. Vložte do pekáče, přidejte zeleninový základ a pomalu pečte. Po upečení slijte omáčku a maso uchovejte v teple.
6. Z omáčky vyberte celá koření a rozmixujte ji. Připravte si zátřepku (tak jí říká Dalibor; jinde se setkáte i s názvem ‚záklechtka‘), která omáčku zahustí, zjemní a dochutí: mléko, smetanu a mouku spolu prošlehejte a nechte dvacet minut odpočívat.
7. V kastrolu nebo velké pánvi přiveďte omáčku k varu
a přilijte do ní zátřepku. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla; omáčka pak bude už úplně sametová a získá barvu kávy s mlékem.
8. Přelijte omáčku zpátky do pekáče k masu. Svíčkovou můžete nechat rozležet i do druhého dne. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou, s brusinkami, citronem, případně (zakysanou) smetanou.
A pochopitelně s knedlíkem!
2. Po třech až čtyřech minutách přihoďte bobkový list, tymián a nové koření. Smažte ještě tři minuty a směs zasypte cukrem. Promíchejte a cukr nechte zkaramelizovat – to je jeden z klíčových okamžiků, který rozhoduje o chuti celé svíčkové.
3. Přidejte nakrájené citrony, dvě lžíce brusinek a hořčici. Všechno znovu osmahněte, přilijte ocet a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody
a promíchejte. V tuhle chvíli vzniká základ správně navinulé omáčky.
4. Maso na několika místech nařízněte a do otvorů zatlačte slaninu tak, aby pokud možno nevyčnívala. Máte-li špikovací jehlu, můžete proužky slaniny protáhnout po celé délce masa. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.
5. Maso ze všech stran rovnoměrně osolte a opepřete a stejně rovnoměrně ho opečte na pánvi na zbylém oleji a druhé třetině másla. Vložte do pekáče, přidejte zeleninový základ a pomalu pečte. Po upečení slijte omáčku a maso uchovejte v teple.
6. Z omáčky vyberte celá koření a rozmixujte ji. Připravte si zátřepku (tak jí říká Dalibor; jinde se setkáte i s názvem ‚záklechtka‘), která omáčku zahustí, zjemní a dochutí: mléko, smetanu a mouku spolu prošlehejte a nechte dvacet minut odpočívat.
7. V kastrolu nebo velké pánvi přiveďte omáčku k varu
a přilijte do ní zátřepku. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla; omáčka pak bude už úplně sametová a získá barvu kávy s mlékem.
8. Přelijte omáčku zpátky do pekáče k masu. Svíčkovou můžete nechat rozležet i do druhého dne. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou, s brusinkami, citronem, případně (zakysanou) smetanou.
A pochopitelně s knedlíkem!
Recept na knedlíky: http://www.hajany.estranky.cz/clanky/recepty/houskove-knedliky.html
Zajímavý recept také na: http://hobby.idnes.cz/svickova-podle-kucharky-pro-dceru-nadchla-genialni-jednoduchosti-p90-/hobby-domov.asp?c=A101220_155829_hobby-domov_mce
Petrusa666 - Svíčková
Dobrý den,tak jí jdu dělat.Pak napíšu jak to dopadlo :-)
9. 4. 2011 8:31 Odpovědět