Strakonický štrůdl - recept i video
Ingredience:
na ozdobu:
|
|
cukr moučka | |
na potření:
|
|
olej | |
náplň:
|
|
vlašské ořechy | 100 g |
jablko | 1 kg |
skořicový cukr | 2 balíčky |
vanilkový cukr | 2 balíčky |
rozinky | 100 g |
těsto:
|
|
hladká mouka | 450 g |
studená voda | 7 lžic |
ocet | 2 lžíce |
sůl | 1 špetka |
Hera | 250 g |
žloutek | 2 ks |
Postup přípravy receptu:
Všechny suroviny určené na těsto zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočinout.
Jalbka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. Ořechy můžeme nasekat nahrubo.
Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z každé dílu postupně vyválíme placku - na délku plechu. Střední část lehce potřeme olejem, posypeme strouhankou a ni na ni rozložíme čtvrtinu jablek. Ta posypeme čtvrtinou rozinek a ořechů. Zasypeme polovinou balíčku vanilkového a skořicového cukru. Přehneme volné okraje a konce uzavřeme. Povrch opět potřeme olejem.
Takto připravenou nohavici štrůdlu přeložíme na suchý plech (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme v troubě. Nejprve je zapékáme zprudka v předehřáté troubě. Pak je pomalu dopékáme zvolna.
Upečený strakonický štrůdl necháme trochu vychladnout, ozdobíme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.