Španělský ptáček podle „Plesu v opeře“
|
Plátky ze zadního hovězího, nebo tenčí plátky roštěné – cca 1 kg, vždy nakrájené přes vlákno, sůl, pepř, 2 lžíce křenové hořčice, 2 vejce,
8 plátků anglické slaniny, 8 plátků šunky (nejlépe od kosti), 1 velká kyselá okurka, svazek jarní cibulky, 2 – 3 lžíce sádla,
150 g uzeného špeku, 1 velká cibule,
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 lžíce rajského protlaku, pár kapek worcesterské omáčky na dochucení, 250 ml vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany. |
Postup přípravy |
Hovězí maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme křenovou hořčicí. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Přidejte čtvrtku rozkrojené kyselé okurky a celou jarní cibulku (bez zelené natě kterou si necháme na ozdobení). Stočíme do tvaru závitku a ovážeme provázkem, nití nebo spíchneme jehlami či párátkem. Na rozehřátém sádle osmažíme špek, pak přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do světle hněda. V základu ze všech stran orestujeme ptáčky, přisypeme kořenovou zeleninu pokrájenou na kousky.
|
|
Osolíme, opepříme a podlijte vývarem a na mírném plameni na plotně, nebo raději v troubě předehřáté cca na 180 stupňů dusíme doměkka asi 60 minut.
Ptáčky pak vyndáme ze základu, šťávu dolijeme zbylým vývarem na požadované množství, zahustíme jíškou a povaříme cca10 minut. Omáčku rozšleháme ručním mixérem přímo v hrnci, dochutíme solí a pepřem a na závěr zjemníme smetanou.
|
|
|
|
|
|
|
|