Jdi na obsah Jdi na menu

Více smajlíků ke stažení

Španělský ptáček podle „Plesu v opeře“

Plátky ze zadního hovězího, nebo tenčí plátky roštěné – cca 1 kg, vždy nakrájené přes vlákno, sůl, pepř, 2 lžíce křenové hořčice, 2 vejce,
8 plátků anglické slaniny, 8 plátků šunky (nejlépe od kosti), 1 velká kyselá okurka, svazek jarní cibulky, 2 – 3 lžíce sádla,
150 g uzeného špeku, 1 velká cibule,
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 lžíce rajského protlaku, pár kapek worcesterské omáčky na dochucení, 250 ml vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany.
Postup přípravy

Hovězí maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme křenovou hořčicí. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Přidejte čtvrtku rozkrojené kyselé okurky a celou jarní cibulku (bez zelené natě kterou si necháme na ozdobení). Stočíme do tvaru závitku a ovážeme provázkem, nití nebo spíchneme jehlami či párátkem. Na rozehřátém sádle osmažíme špek, pak přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do světle hněda. V základu ze všech stran orestujeme ptáčky, přisypeme kořenovou zeleninu pokrájenou na kousky.

 

Osolíme, opepříme a podlijte vývarem a na mírném plameni na plotně, nebo raději v troubě předehřáté cca na 180 stupňů dusíme doměkka asi 60 minut.

Ptáčky pak vyndáme ze základu, šťávu dolijeme zbylým vývarem na požadované množství, zahustíme jíškou a povaříme cca10 minut. Omáčku rozšleháme ručním mixérem přímo v hrnci, dochutíme solí a pepřem a na závěr zjemníme smetanou.

 

 
 

 
Sekaná vykládaná vejci v listovém těstě
Na osm porcí použijeme:
700 g mletého masa, 6 vajec, 150 g loupaných rajčat, 100 g ovesných vloček, 1 cibuli, 2 lžíce másla, 3 lžíce strouhanky, trochu majoránky, špetku muškátového oříšku,250 g listového těsta, 200 g anglické slaniny, sůl, pepř.
Postup přípravy
Oloupanou cibuli jemně nakrájíme, přidáme propasírovaná loupaná rajčata, vejce, ovesné vločky, oříšek, majoránku, sůl, pepř a v míse smícháme s mletým masem.
Můžeme zahustit trochou strouhanky.
Uvaříme vejce natvrdo, oloupeme
a zatím necháme stranou. Masovou směs rozprostřeme na alobalu (nebo
v pekáčku), přidáme celá vejce
a masovým „plátem“ uzavřeme.
 

Troubu předehřejeme na 165 stupňů
a pečeme 45 minut. Poté ji necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme, uložíme na něj sekanou pečeni a poklademe anglickou slaninou. Kraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem a vše zavineme. Závin znovu pomažeme vejci a můžeme posypat hrubou solí a kmínem. Znovu vložíme do trouby horké 180 stupňů a pečeme 40 minut. (rok)

 
 
 

 

Fazole na paprice
s kysaným zelím a uzeným kolenem
Suroviny: 250 g fazolí různých barev
a velikostí, 100 g sádla, sůl, 1 větší nakrájená cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list, pepř černý mletý, sladká mletá paprika,
150 g kysaného zelí, 2 polévkové lžíce rajského protlaku, saturejka (není nutná, používá
se proti nadýmání ), 30 g hladké mouky
a snítku čerstvé petrželky. A uzené
vykoštěné vepřové koleno „jako příloha“!
Postup přípravy

Uzené vepřové koleno předvaříme ve vodě s pár kuličkami nového koření, celého pepře a lístky bobkového listu. Pak necháme dopéct dozlatova.

Suché fazole přebereme, dvakrát propláchneme vodou a zalijeme vývarem z uzeného masa a vaříme zvolna asi dvě hodiny, až jsou měkké. 

Na sádle osmahneme cibuli a když je zlatavá přidáme na velké kostky

 

nakrájené uvařené maso z uzeného kolene a mletou papriku a necháme lehce orestovat, přidáme měkké fazole včetně části vývaru.

Propláchnuté kysané zelí, osolíme, opepříme a necháme 15 minut povařit. Můžeme lehce zahustit jíškou, ale není to povinnost, krátce povaříme a případně okořeníme saturejkou.

 
 
Hrachovec (vylepšená varianta šouletu)
Suroviny: 100 g hrachu, 100 g ovesných krup, 200 g pečeného, uzeného nebo vařeného vepřového masa, sůl, pepř černý mletý, 1 - 2 stroužky česneku, majoránka, 50 g sádla, strouhanku na vysypání pekáče. Přílohou může být chléb.
Postup přípravy
Přebraný, propláchnutý a předem namočený hrách a kroupy uvaříme doměkka. Částečně prochladlé je promícháme s nakrájeným masem. Ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem majoránkou.  

Směs rozetřeme do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou. Pokapeme rozpuštěným tukem a v předehřáté troubě zapečeme.

 

Zdroj: http://www.ceskahotovka.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook