Jdi na obsah Jdi na menu

Snadné vaření pro (ne)kuchařky

Moučníky - Milena Bohatová

Obrazek

Palačinky se dají udělat na sto způsobů
Palačinky se dají udělat na sto způsobů
foto: shutterstock.com
 

Jak rychle a jednoduše zacházet s těsty? Naučte se kouzlit s moučníky a ovládněte oblast domácí kuchyně.

Nejvděčnější jsou palačinky

Dají se rychle udělat nasladko i naslano se spoustou různých náplní, posypů a pomazání. Základ: V půl litru mléka rozkvedláte dvě celá vejce a postupně rozmícháte asi čtvrt kilo polohrubé mouky. Osolíte, můžete zahustit nebo zředit, ochutit třeba mletou skořicí nebo kapkou alkoholu. Tedy, pokud je chystáte nasladko. V tom případě do nich přisypte i moučkový cukr. Vyšlehané lité těsto naběračkou rozmístíte na pánvi na rozpáleném tuku (není vhodné máslo, připalovalo by se). Těsto po pánvi vlastně rozlijete krouživým pohybem, aby bylo co nejtenčí a po pár minutách otočíte na druhou stranu. Nesmí se připálit a pokud se vám nepotrhalo při obracení, je to správně. Další asi tři minuty stačí i na stranu druhou, a když už jste dala takovou práci, vypotřebujte těsto všechno – palačinky můžete mít v lednici do zásoby, zapékat je nebo z nich dokonce vytvořit dort.

(Můj recept na palačinky: 1 litr vlažného mléka, 4 vejce, 40 dkg hladné mouky,špetka soli - smažím na vymašlované pánvi sádlem - nepřipaluje se mi. Dobře spojit - nejlépe pomorným mixerem, aby nebyly žmolky.)

Palačinkové variace:

  • Jednoduše je natřete džemem nebo marmeládou, zarolujete nebo přeložíte do šátečku a pocukruješ.
  • S tvarohovou náplní: Do měkkého tvarohu vmícháte cukr, žloutek, citronovou kůru a rozinky.
  • Do tvarohu vmícháte moučkový cukr a nastrouhaná jablka.
  • Naslano: Na pánvi osmažíte směs mletého masa, koření a rajského protlaku, zasypete sýrem, zarolujete a dáte zapéct.
  • Naplníte špenátovou směsí, posypete sýrem – skvěle se hodí niva.
  • Zarolujete žampiony podušené na cibulce.

Lívance jsou složitější

Potřebujete na ně řídké kynuté těsto: Do malého množství vlažného mléka přidáte půl lžičky cukru (krupice) a rozdrobíte 20 g (půl kostičky) čerstvého droždí. Kvásek přikryjete utěrkou a necháte u tepla vykynout asi tak 10 minut. Až se objem zvětší, vmícháte ho do 300 g polohrubé mouky, osolíte a přimícháte půllitr mléka s rozšlehaným vejcem. Dochutíte citronovou kůrou a přikryté necháte kynout u tepla dalších 30 minut. Těsto vléváte na rozpálený tuk do lívanečníku nebo jen po troškách na pánev a opečete z obou stran. Můžete potřít marmeládou, posypat skořicovým cukrem, strouhaným tvrdým tvarohem nebo některou z tvarohových náplní viz palačinky. Úplně nejlepší jsou ale lívance s lžící pribináčku, švestkovými povidly, borůvkami nebo jiným čerstvým ovocem.

Piškotový korpus je základem mnoha moučníků
Piškotový korpus je základem mnoha moučníků
foto: shutterstock.com
 

Piškotový moučník: Jednoduchý a rychlý

Lehký piškot: Počítejte na jedno vejce 20 g moučkového cukru a 20 g polohrubé mouky. Říká se tolik, kolik vejce váží. Z bílků ušleháte tuhý sníh, do kterého zašleháte cukr, postupně vmícháte žloutky a mouku.

Těžký piškot: Na 1 vejce 40 g cukru a 40 g mouky. Žloutky a cukr utřete vařečkou do pěny (šlehačem), po částech vmícháte mouku a zlehka ušlehaný sníh z bílků. Hodí se na dortový korpus nebo na chlebíček. Formu pokaždé vymažte tukem a pečlivě vysypte hrubou moukou. Pečte vždy v dobře vyhřáté troubě a brzy zkontrolujte – je to hned.

Na následující moučníky použijte tři až čtyři vejce – podle toho vynásobte cukr a mouku:

Kakaový dort

Přidáte do těsta dvě lžíce kakaa a tolik uberete mouky.

Oříškový chlebíček

20 g mouky nahradíte 20 g mletých ořechů. Na piškotový korpus dáte:

  • jakýkoli krém,
  • čokoládovou polevu,
  • citronovou polevu,
  • čerstvé ovoce jako na bublaninu (třešně, jahody, maliny).

Třené těsto na dort, řezy, bublaniny

Ručně nebo pomocí šlehače vyšleháte 100 g tuku typu Hera nebo másla (neměl by být tuhý) se 120 g moučkového cukru a čtyři žloutky. Do základu pomalu střídavě vsypete a vmícháte 160 g polohrubé mouky a sníh ušlehaný ze čtyř bílků. Dochutíte citronovou kůrou a pečete ve vymazané formě v předehřáté troubě. Do mouky můžete přidat i kypřicí prášek, zabarvit kakaem nebo mletou kávou, vmíchat rozinky, kandované ovoce, oříšky, mandličky...

  • Péci ho můžete na plechu pokryté ovocem,
  • ve formě na chlebíček,
  • jako bábovku.
  • Když čerstvé nebo kompotované ovoce předem obalíte v hrubé mouce, zůstane rovnoměrně na povrchu a neklesne ke dnu.
  • Upečené ho pomažete jakýmkoli krémem.

Je hodně moučníků, které můžete koupit jako polotovar v prášku. Ovšem tyhle dobroty, které si samy vylepšíte a doladíte na nich pokaždé jiné zdobení, vaše rodina ocení. Navíc vyjdou mnohem levněji a chuť domácích moučníků se s těmi koupenými prostě nedá srovnávat!

Autor článku

 
 
 
 
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook