Slané tyčky - rychlovka
Dělala jsem odpoledne.
Potřebujete:
- lístkové těsto
- vejce
- sůl (hrubá nebo obyč.)
- kmín, sezamové semínka, mák (co špajs dá)
- pečící papír, plech, váleček
Polovinu těsta rozválíme na placku velikosti nízkého plechu. Dáme na pečící papír, rádýlkem nebo ostrým nožem podelně pokrájíme. Chcete-li si vyhrát a nepospícháte, můžete menšími vykrajovátky udělat různé tvary.
Dáma na plech, pomašlujte vejcem, posypte rovnoměrně hrubou solí (není-li stačí běžná). Dále můžeme ještě sypat sezamovým semínkem (to jsem dělala dnes), nebo kmínem, ev. mákem. Podle toho jak to máte rádi.
Nezkoušela jsem, ale nic nebrání tomu, abyste třeba dětem nebo milovníkům sladkého, posypali krystalovým cukrem. Fantazii se meze nekladou.
Dáme do hodně vyhřáté trouby (cca 180°- 200°C), pečeme do zlatova. Hlídejte, je to za pár minut. Pokud v některých místech zůstaly tyčky ještě spojené, oddělíme ostrým nožem ještě za horka.
Hlídejte, aby vám je rodina nesnědla ještě než vychladnou. Pro jistotu si připravte ještě jedno těsto, aby bylo co večer chroupat.
Dobrou chuť a hezký večer.