Jdi na obsah Jdi na menu

Slané brambůrky

Obrazek

Rádi chroupete brambůrky při různých příležitostech? První smažené bramborové lupínky byly připravovány a podávány již roce 1853 v hotelu „Moon Lake House Hotel“ jako specialita pod názvem „Saratožské smažené brambůrky. Vynalezl je Američan s indiánskými kořeny, jistý pan G. Grum. Až do počátků 19. století se prodávaly jen v několika restauracích, teprve v prvních desetiletích řada podnikatelů zjistila, že prodávat balené smažené bramborové lupínky může být vcelku výnosný obchod. A je tomu tak, chroupeme je dodnes a čím dál častěji.

 

 

Je to k neuvěření, ale dosud se mi nepodařilo na netu najít obyčejný recept na klasické brambůrky, samé chipsy a ještě nic moc.

Klasické brambůrky dělám takto:

Syrové brambory nelupám,pouze dobře omyji, nebo ještě odrhnu hrubou houbičkou.Pěkný tvar a zvlněný okraj udělá jen plátek z celé, neoloupané brambory.
Nastrouhám na dobrém, ostrém struhadle na okurky, čím tenčí, tím lepší. Jde to i ve většině robotů, ale nemůžete tam většinou dát celou velkou bramboru, což je škoda, protože velké jsou nejhezší.

Nepospícháte-li, je dobré nastrouhané plátky ponořit tak na 10 minut do studené vody, pak slít, nechat důkladně okapat ev. vymačkat v utěrce. Není-li čas, přeskočte to.

Poslední fáze je nejjednodušší - rozpálíme friťák, nebo hrnec s olejem a vhazujeme po menších dávkách bramborové plátky. Pokud se slepují protřepeme na frit. sítu, nebo lépe vidlicí promícháme a oddělíme od sebe během smažení. Jakmile zezlátnou vyndáme,zatřepáním zbavíme přebytečného oleje (nad hrncem) a pokračujeme další dávkou. Pozor nenechte je moc do hněda, pak jsou nahořklé.

Hotové lupínky v míse posolíme podle chutí a protřepeme, aby se prosolily rovnoměrně. Uchovávejte v suchu, zvlhnouli vám, dejte je na chvíli do rozpálené trouby, rozložené na plechu Pozor, ať je nespálíte - jen vysušit.

Z několika velkých brambor naděláte horu brambůrek, za které byste dali majlant a ještě by možná nestály za nic. Ať se vám podaří..

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Domík - Brambůrky

Ahoj. Díky moc. Ihned to vyzkouším. ;-)

Portrét

Facebook