Jdi na obsah Jdi na menu

Silvestrovské recepty II.

Obrazek

v tomto dílu i nápoje.

 

 

Pomazánka z Hermelínu
Silvestrovský recept
Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku, 1 lžičku hořčice, malou majolku, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet. Potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína.




Tvarohová pomazánka s česnekem
Silvestrovský recept
25 dkg tvarohu, 10 dkg másla, 1 tatarská omáčka, česnek podle chuti, sůl

Másla utřeme s tvarohem, zjemníme tatarskou omáčkou. Přidáme prolisovaný česnek a osolíme.




Pomazánka z Nivy
Silvestrovský recept
10 dkg Nivy, 10 dkg pomazánkového másla, 1 lžíce mléka nebo 1 lžíce majolky

Máslo našleháme, přidáme nastrouhanou Nivu a zjemníme majonézou nebo mlékem. Mažeme na chleba, jednohubky a ozdobíme kolečky nakrájených rajčat.




Sardelová pomazánka
Silvestrovský recept
25 dkg másla, 1 malá majonéza, sardelová pasta, trochu hořčice

Máslo utřeme s majonézou, ochutíme sardelovou pastou a hořčicí. Podle chuti osolíme.




Sýrový salát se žampióny
Silvestrovský recept
25 dkg sýra Eidam, 10 dkg šunkového salámu, 30 dkg sterilovaných žampiónů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř

Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na plátky nakrájené okapané žampióny (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou.




Ovocný salát se sýrem
Silvestrovský recept
Ananas (může být i kompotovaný), jablko, pomeranč, kiwi, 5 dkg lískových oříšků, 20 dkg sýra Eidam, 1 bílý jogurt

Ananas nakrájíme na kostky i oloupaný pomeranč, jablko, kiwi. Promícháme s kostičkami nakrájeného sýra a drcenými jádry. Zalijeme rozšlehaným bílým jogurtem a necháme vychladit.




Ovocný salát s Nivou
Silvestrovský recept
15 dkg sýra Niva, 10 dkg sýra Hermelín, 15 dkg šunky, 1 velký pomeranč, 1 banán, 4-5 rajčat, vinné hrozny, citrónová šťáva, šlehačka

Sýr, šunku, ovoce nakrájíme na drobné kostky, rajčata na dílky, hrozny rozpůlíme. Vše dáme do větší skleněné mísy, zakapeme citrónovou šťávou. Lehce promícháme s ušlehanou neslazenou šlehačkou. Podáváme s rohlíkem, banketkou.




Káva po indicku
Silvestrovský recept
2 lžíce strouhané čokolády rozpustíme v 1/8 litru smetany, přidáme cukr a trošku vanilky. Nevaříme, pouze zahřejeme. Vše dolijeme uvařenou černou kávou a horké podáváme.




Káva žlutá s bílou
Silvestrovský recept
Silnější překapávanou kávu nalijeme do pohárů, na povrch střikneme šlehanou šlehačkou do věnečku a doprostřed opatrně vlijeme jednu vrchovatou lžíci vaječného koňaku.




Káva karamelová
Silvestrovský recept
4 lžíce krystalového cukru podlijeme vodou a svaříme velmi opatrně na světlý karamel. Pak zalijeme vodou a rozpustíme. K tomu přidáme silnou černou kávu a šálek smetany, necháme vychladit.




Káva mražená
Silvestrovský recept
Uvaříme silnou černou kávu, a když vychladne, umixujeme ji se dvěma kopečky smetanové zmrzlin, dosladíme a podáváme.




Vaječný rumový likér
Silvestrovský recept
3 litry mléka, 8 vanilkových cukrů, 6 lžic moučkového cukru, 5 žloutků, 1 ½ dl rumu

Mléko svaříme s vanilkovým cukrem a necháme vychladit. Osladíme cukrem, vlijeme rum a vešleháme žloutky. Přecedíme přes plátýnko a nalijeme do lahví, necháme vychladit.




Vaječný koňak z „Ledovek“
Silvestrovský recept
3 sáčky bonbonů „Ledovky“, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, rum podle chuti

V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme. Přilijeme rum, společně prohřejeme. Dobře rozmíchaný koňak nalijeme do láhve a necháme vychladit.




Silvestrovký kávový punč
Silvestrovský recept
¼ litru silné černé kávy, 2 lžičky cukru, hvězdička badyánu, kousek celé skořice, pomerančová kůra, 1 dl brandy

Do uvařené kávy dáme cukr, koření a pomerančovou kůru. Zahřejeme k bodu varu a krátce povaříme. Vyjmeme koření, dolijeme alkoholem a rozdělíme do sklenic.




Ananas v ginu
Silvestrovský recept
15 dkg čersvého ananasu, 20 dkg pískového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, ½ litru ginu nebo borovičky

Na kostičky nakrájený ananas zasypeme cukrem a zalijeme 3 dl vody. Povaříme 10 minut, prochladlé promícháme s citrónovou šťávou a alkoholem. Naplníme do skleniček, zavíčkujeme a uložíme v chladu a temnu. Ananas je výborny na použití do vánoční nebo silvestrovské bowle.




Vánoční punč z bílého vína
Silvestrovský recept
1 litr bílého vína, 25 dkg cukru, šťáva z 1 citrónu, kousek celé skořice, 3-4 hřebíčky, 1 dl šumivého vína

Do vína přidáme cukr a necháme svařit. Když se začne tvořit pěna, přidáme kousky umyté citrónové kůry, skořici, hřebíčky a necháem vřít. Přecedíme, přilijeme šumivé víno. Podáváme s plátky citrónu.




Citrusové překvapení
Silvestrovský recept
1 ¾ litru bílého vína, 2 dl vodky, 75 dkg krystalového cukru, 2 pomeranče, 2 citróny

Do vína nasypeme cukr, na kolečka nakrájené dobře omyté citróny a pomeranče a necháme 4 dny vylouhovat. Pak přecedíme přes plátýnko, dolijeme vodkou a necháme vychladit.

Nakládaný Hermelín
Silvestrovský recept
Hermelín nakrájíme na kostičky, proložíme vrstvou cibule, drobně nakrájeného česneku, feferonkou, přidáme nové koření, trochu soli, lehce zakápneme olejem a nalévem z Moravanky. Necháme 2-3 dny uležet. Na Silvestra je to vynikající chuťovka.




Marinované žabáci
Silvestrovský recept
1 kg špekáčků, 50 dkg cibule, 4-5 barevných paprik, bobkový list, 1 balíček Deko, ½ litru 8% octa

Oloupané špekáčky podélně nařízneme, vložíme plátek cibule, kousek papriky a sepneme párátkem. Připravené škepáčky naskládáme do 3litrové slenice a prokládáme plátky cibule, nudličkami nakrájených paprik a bobkovým listem. Zalijeme vlažným nálevem z Deka a necháme v teple uležet 5 dnů.




Rybí utopenci
Silvestrovský recept
1 kg rybího filé, 4 namočené housky, 4 lžíce strouhanky, 4 celá vejce, 2 stroužky prolisovaného česneku, 3 menší cibule, sůl, mletý pepř

Filé umeleme a spojíme s vymačkanými houskami, přidáme ostatní suroviny. Z hmoty usmažíme na oleji po obou stranách malé karbanáky, které vložíme do vychladlého nálevu – svaříme 6 sklenic vody, 3 sklenice octa, 6 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, trochu soli. Do vychadlého nálevu rozmícháme podle chuti trochu hořčice a vložíme usmažené rybí karbanátky. Připravujeme alespoň 2 dny před Silvestrem.




Játrový srnčí hřbet
Silvestrovský recept
50 dkg vepřových jater, 10 dkg strouhanky, 1 dl oleje, 3 vejce, 1 malá lžička Vegety, 15 dkg zakysané smetany, sůl

Játra umeleme a smícháme s ostatními přísadami. Formu srnčího hřbetu vymažeme silně tukem (sádlem, máslem) a vysypeme strouhankou. Směs naložíme do formy a upečeme v mírné troubě asi 30 minut. Vychladlou směs vyklopme na prkýnko, krájíme na řezy. Podáváme s brambory a zeleninovými saláty nebo na obložené míse.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook