Jdi na obsah Jdi na menu

Silvestrovské recepty I.

Obrazek

Silvestrovské houbáčky
Silvestrovský recept
25 dkg žapiónů, 2 1/2 dl mléka, 4 vejce, 2 dkg polohrubé mouky, sůl, pažitka, máslo

Očíštěné houby nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Z mléka, žlutků, mouky a soli vypracujeme hladké těsto, do něho přidáme podušené houby, sníh z bílků a nadrobno nasekanou pažitku. Těsto nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Chutnají teplé, ale i studené po silvestrovkém přípitku.




Silvestrovská prasátka
Silvestrovský recept
20 dkg hladké mouky, 13 dkg strouhaného sýra Niva, 10 dkg másla, 1 vejce, špetka soli, ½ lžičky mleté papriky

Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a vykrajujeme formičkou prasátka. Klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a při 180°C upečeme.




Pečená žízeň
Silvestrovský recept
listové těsto, 60 dkg mletého masa, olej, kečup, sůl, 2 vejce, sladká i pálivá paprika, česnek, hladká mouka

Maso orestujeme, přidáme papriku, kečup, česnek. Do vychladlého zapracujeme vejce a trochu mouky, osolíme, okořeníme. Z listového těsta vyválíme dvě placky, potřeme masovou směsí, zavineme a upečene. Za tepla krájíme na silnější řezy.




Špekové rohlíčky
Silvestrovský recept
25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg tuku, 1 vejce, 6 lžic mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli

Mouku prosijeme s práškem do pečiva, osolíme a s ostatními surovinami vypracujeme těsto. Tence vyválíme, podle dezertního talířku vykrajujeme kola. Každé koko rozdělíme na 8 dílků jako dort. Na každý díl položíme plátek anglické slaniny a stáčíme ke šipčce. Klademe na lehce vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti (sůl, sezamové semínko, mák, kmín). Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.




Smažené sýrové kuličky
Silvestrovský recept
8 bílků, sůl, pepř, 25 dkg strouhaného sýra

Z bílků ušleháme pevný sníh, osolíme a opepříme a velmi opatrně vmícháme nastrouhaný sýr. Lžící odebíráme kousky a postupně smažíme na rozpáleném oleji. Smažením nabydou. Podáváme jako zákusek k vínu nebo aperetivu.




Sýrové ovesné čtverečky
Silvestrovský recept
6 dkg hladké mouky, 25 dkg ovesných vloček, 15 dkg jemně nastrouhaného sýra, 8 dkg tuku, 5 lžic mléka, sůl, špetka sladké papriky, ½ prášku do pečiva

Vločky zvlhčíme mlékem, přidáme sýr, tuk, mouku prosetou s práškem do pečiva a mletou paprikou. Vypracujeme těsto, vyválíme plát a potřeme rozšlehaným bílkem nebo mlékem. Posypeme hustě strouhaným sýrem, nakrájíme na čtverečky a upečeme v rozpálené troubě




Kolečka z Nivy
Silvestrovský recept
30 dkg polohrubé mouky, 12½ dkg másla, ½ skleničky mléka, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce soli. Náplň: 12½ dkg másla utřeme s 20 dkg nastrouhané Nivy

Vypracujeme těsto, vyválíme na plát a rozdělíme na 4 obdélníky. Placky potřeme náplní, stočíme do rolád a do druhého dne necháme uležet v chladu. Z rolád nakrájíme tenká kolečka, na každé dáme půl mandle a upečeme. Kolačka jsou dobrá k vínu a pivu.




Kuličky z Nivy
Silvestrovský recept
12 dkg strouhané Nivy, 10 dkg másla, ½ sýr Lučina

Změklé máslo a Lučinu utřeme dohladka, přidáme nastrouhaný sýr. Směs necháme ztuhnout, pak tvarujeme malé kuličky, do každé vmáčkneme lískový oříšek a obalíme ve strouhaných ořeších. Uložíme do papírových košíčků nebo napíchneme na párátko




Rokfórové slané pečivo
Silvestrovský recept
50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tuku (Hera, Perla), 15 dkg strouhaného Rokfóru (Niva), 1 žloutek, 2 dl vlažného mléka, 2 dkg droždí, 1 lžíce cukru

Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek a nalijeme kvásek. Přidáme změklý tuk, nastrouhaný sýr, žloutek a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vyválíme placku o tloušťce 5 mm, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. sezamovým semínkem, kmínem, mákem, ořechy. Vykrajujeme různé tvary a upečeme ve vymazném plechu v předehřáté troubě dorůžova.




Sýrové tyčky
Silvestrovský recept
15 dkg hladké mouky, 10 dkg strouhaného sýra (Čedar, Ementál, Eidam, apod), 10 dkg másla, 1 vejce, 5 dkg loupaných strouhaných mandlí, špetka pepře, papriky, 1 lžíce bílého vína

Na vál dáme mouku, strouhaný sýr, mandle, koření. Do mouky nakrájíme máslo a zaděláme vejcem a vínem. Necháme 30 minut odpočinout. Pak tence vyválíme, vykrajujeme čtverečky nebo tyčky, potřeme vejcem zředěným vodou a jemně sypeme solí a nadrobno nakrájenými mandlemi. Upečeme dozlatova.




Slané tyčky v kabátku
Silvestrovský recept
1 sýr Lučina, 1 lžíce jemně strouhaného křenu, plátky šunky (moravské uzené, rostbif, kladenská pečeně, anglická slanina apod.)

Sýr rozšleháme s křeneme a potřeme tence nakrájené plátky uzeniny. Navineme na dlouhé koupené slané tyčky. Můžeme převázat stonkem pažitky a naskládat do vysoké slenice. Je to rychlé a efektnivní pohoštění.




Slané tyčky
Silvestrovský recept
30 dkg mouky, 12 dkg másla, 2 dkg droždí, 8 lžic mléka

Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme změklé máslo a mlékem zaděláme těsto. Ihned vyválíme na placku o tloušťce asi 4 mm, pomažeme bílkem. Posypeme solí a kmínem, rádýlkem nakrájíme na tyčky a na vymazaném plechu upečeme dorůžova.




Slané žervé kuličky v kokosu
Silvestrovský recept
Kokosovou moučku opražíme na teflonové pánvi dozlatova. Utřeme 2 balíčky sýra žervé se špetkou kari koření a trochou soli. Tvarujeme kuličky a obalujeme v opražené kokosové moučce (nebo drcených kukuřičných lupíncích). Ozdobným napichovátkem spojíme sýrovou kuličky, kousek ananasu, kousek šunky, bobulku hroznového vína.




Slané tvarohové ruličky
Silvestrovský recept
50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tvarohu, 2 sýrové trojúhelníčky, 25 dkg tuku (Hera, máslo), 1 vejce, špetka soli, 1 prášek do pečiva

Ze všech surovin vypracujeme těsto a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý pruh a nakrájíme z něj 16 obdélníčků. Tyto stočíme do ruličky, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a na vymazném plechu upečeme dorůžova.




Slané čajové pečivo
Silvestrovský recept
30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 dl kysané krémové smetany, trochu soli

Ze surovin zpracujeme těsto, necháme 1 hodinu odpočinout. Potom ho rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Polovinu potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme strouhaným sýrem nebo kmínem a solí. Upečeme ve středně teplé troubě. Vychladlé slepujeme třenou Nivou nebo pikantní tvarohovou pomazánkou.




Muchomůrky
Silvestrovský recept
12 natvrdo uvařených vajec, měkký sýr, jemně nastrouhaný křen nebo prolisovaný česnek, cibule, hořčice, sůl, mletý pepř, jogurt nebo majolka

Oloupaným vajíčkům opatrně seřízneme vršek a vydlabeme žloutky. Ty nastrouháme nebo pečlivě rozmačkáme a smícháme se sýrem a trochou majolky, podle chuti přidáme křen nebo česnek. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Hmotu dáme zpět do vydlabaných vajíček a posadíme hlavičku z půlky vydlabaného rajčete. Tečky uděláme s majolky nebo jogurtu, muchomůrky narovnáme na talíř a ozdobíme zelenou petrželkou. Na silvestrovském stole se hezky vyjímají.




Slané roládky
Silvestrovský recept
1 balíček listového těsta, 20 dkg pikantního salámu (např. Vysočina)

Těsto vyválíme na tlouštku 5 mm a poklademe tenkými kolečky salámu. Svineme do rolády. Ostrým nožem roládu nakrájíme na kolečka o tloušťce 5 mm a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova, před pečením můžeme potřít rozšlehaným vejcem.




Uherská roláda
Silvestrovský recept
Tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, másla (Rama)

Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Spojujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky.




Ostrá sýrová roláda
Silvestrovský recept
Silnější plátek eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát (i jiný pikantní), feferonka, kapie

Sýr nahřejeme na párou, když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme plát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout. Před podáváním ozdobíme nastříkanými máslovými růžičkami apod.




Ševcovský knajp
Silvestrovský recept
30 dkg měkkého salámu, 1 větší cibule, 3 okurky, 3 posekané vejce, 3 lžíce majonézy. Nálev: svaříme lžíci octa, kečupu, sójové omáčky.

Salám nakrájíme na nudličky, cibuli a okurku nadrobno, zalijeme vychladlým nálevem a v lednici necháme 2 hodiny uležet. Potom přidáme vejce a majonézu.




Rychlé silvestrovské pohoštění
Silvestrovský recept
točený salám, cibule, kari koření

Na tuku zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme kari a na kostičky nakrájený salám, opepříme a podáváme jako teplé zobání. Je to levné a pikantní. Chutná k vínu i pivu,




Pomazánka na jednohubky
Silvestrovský recept
1 sklenička Moravanky, 10 dkg měkkého salámu, 1 malá majonéza

Zeleninu necháme opakat a společně se salámeme pomeleme. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme podle chuti.




Pikantní chuťovky
Silvestrovský recept
20 dkg tvrdého sýra (Eidam, Primátor), 10 dkg nastrouhané Nivy, 7 dkg strouhaných ořechů, 2 jablka

Nastrouhanou Nivu spojíme s oříšky a vytvarujeme kuličky. Tvrdý sýr rozkrájíme na kostičky, na kažou upravíme kousek jablka a sýrovou kuličku. Spojíme párátkem. Můžeme přizdobit kouskem petrželky nebo kapie.




Chlebíčky s cikánskou pochoutkou
Silvestrovský recept
40 dkg čerstvých hub nebo žapiónů, 20 dkg paprikových lusků, 2 feferonky, 15 dkg cibule, 15 dkg rajčat, 1 palice česneku, 1 kostka Masoxu, mletý pepř, sůl

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriku a Masox. Podusíme pod pokličkou asi 20 minut do zhoustnutí. Ochutíme 2 lžícemi hořčice, kečupu a sójové omáčky, osolíme a opepříme. Krajíce chleba osmažíme na oleji, potřeme česnekem a hořčicí. Poklademe plátky šunky (šunkový i jiný měkký salám) a navršíme teplou cikánskou směs.




Rokfórová pomazánka
Silvestrovský recept
10 dkg Rokfóru, 10 dkg másla, 2 lžíce smetany, 2 stroužky česneku, vlašské nebo lískové ořechy

Rokfór nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, smetanu, másla a utřeme. Přidáme mleté ořechy. Mažeme na chlebíčky nebo jednohubky, zdobíme jádrem vlašského ořechu.




Pomazánka z Hermelínu
Silvestrovský recept
Hermelín nastrouháme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, 2 vejce uvařená natvrdo, okurku, 1 lžičku hořčice, malou majolku, dochutíme solí a pepřem. Necháme 1-2 hodiny uležet. Potom mažeme na plátky veky, zdobíme vlašským ořechem nebo kuličkou hroznového vína.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook