Sice nemrzne, ale grog neurazí.
Grog je u nás velmi oblíbený teplý nápoj. Většina z nás si ho spojuje s vůní a chutí rumu. Grog se dá ale vyrobit i z jiných lihovin - např. z brandy, whisky, koňaku aj. Samozřejmě zde hraje roli i koření či různé ovocné sirupy.
Grog je u nás velmi oblíbený teplý nápoj. Většina z nás si ho spojuje s vůní a chutí rumu. Grog se dá ale vyrobit i z jiných lihovin - např. z brandy, whisky, koňaku aj. Samozřejmě zde hraje roli i koření či různé ovocné sirupy. Grog můžete servírovat v silnostěnných sklenicích na nožce nebo bez ní. Nebo ve skleněných hrníčcích apod. V současné době jsou velmi oblíbené speciální skleničky z nerezu, které dokáží udržet velmi dlouho vysokou teplotu nápoje.
Několik osvědčených receptů:
Čajový grog
1 šálek silného černého čaje, 1 lžíce medu ,5 cl brandy, citron.
Do horkého medem oslazeného čaje, nalijeme brandy + dáme kolečko citronu.
Námořnický grog
4cl rumu, 4cl červeného vína, cukr, citron.
Do větší speciální skleničky dáme rum a víno, vše zalijeme horkou vodou, osladíme a ozdobíme plátkem citronu či pomeranče.
Citrónový grog
1dl vody, 2 cl citronového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4 cl whisky.
Uvaříme vodu se sirupem, po sundání s plotýnky přidáme citrónovou šťávu. Vše nalijeme do sklenky a poté přilijeme whisky.
Rulandský grog
1,5 dcl červeného vína, 2 lžíce koňaku, 1 lžíce cukru, půl lžičky citronové kůry, 2 hřebíčky, šťáva z citronu.
Víno, cukr, hřebíčky a citrónovou kůru dáme svařit. Vše scedíme a nalijeme do sklenice, kterou poté dolijeme koňakem a citrónovou šťávou.
Hořící grog
50 ml Myslivce, 50 ml horké vody, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce rumu, 1 lžička cukru, 1 plátek citronu, 1 hřebíček.
Myslivce, hřebíček a plátek citrónu přelijeme horkou vodou. Nad ohněm zahřejeme lžíci rumu, zapálíme ji a hořící nápoj ihned podáváme. **
Gin grog
50 ml ginu, 50 ml vody, citronová šťáva z půlky citrónu, 2 lžičky cukru, 2 hřebíčky, kousek skořice.
Gin, citrónovou šťávu, vodu, hřebíček, skořici a cukr pomalu dáme do hrnce a přivedem do varu. Nápoj přecedíme a podáváme.
Bezinkový vinný grog
500 ml bezinkové šťávy, 750 ml červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu, 250 ml rumu, plátky citrónu.
Červené víno a bezinkovou šťávu ohřejeme s punčovým kořením. Necháme 10 minut odležet. Poté přidáme javorový sirup a rum. Nápoj podáváme ve sklenicích ozdobených plátkem citrónu.
Vaječný grog
4 žloutky, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2dl rumu, 0,4 dl mléka.
Žloutky s cukrem i vanilkou ušleháme ve vodní lázni, přidáme horký rum. Podáváme ve sklenicích. Na závěr posypeme kávou.