Jdi na obsah Jdi na menu

Sice nemrzne, ale grog neurazí.

Grog je u nás velmi oblíbený teplý nápoj. Většina z nás si ho spojuje s vůní a chutí rumu. Grog se dá ale vyrobit i z jiných lihovin - např. z brandy, whisky, koňaku aj. Samozřejmě zde hraje roli i koření či různé ovocné sirupy.

 

 

Grog je u nás velmi oblíbený teplý nápoj. Většina z nás si ho spojuje s vůní a chutí rumu. Grog se dá ale vyrobit i z jiných lihovin - např. z brandy, whisky, koňaku aj. Samozřejmě zde hraje roli i koření či různé ovocné sirupy. Grog můžete servírovat v silnostěnných sklenicích na nožce nebo bez ní. Nebo ve skleněných hrníčcích apod. V současné době jsou velmi oblíbené speciální skleničky z nerezu, které dokáží udržet velmi dlouho vysokou teplotu nápoje.

Několik osvědčených receptů:

Čajový grog

1 šálek silného černého čaje, 1 lžíce medu ,5 cl brandy, citron.

Do horkého medem oslazeného čaje, nalijeme brandy + dáme kolečko citronu.

 

 

Námořnický grog

4cl rumu, 4cl červeného vína, cukr, citron.

Do větší speciální skleničky dáme rum a víno, vše zalijeme horkou vodou, osladíme a ozdobíme plátkem citronu či pomeranče.

Citrónový grog

1dl vody, 2 cl citronového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4 cl whisky.

Uvaříme vodu se sirupem, po sundání s plotýnky přidáme citrónovou šťávu. Vše nalijeme do sklenky a poté přilijeme whisky.

Rulandský grog

1,5 dcl červeného vína, 2 lžíce koňaku, 1 lžíce cukru, půl lžičky citronové kůry, 2 hřebíčky, šťáva z citronu.

Víno, cukr, hřebíčky a citrónovou kůru dáme svařit. Vše scedíme a nalijeme do sklenice, kterou poté dolijeme koňakem a citrónovou šťávou.

 

 

Hořící grog

50 ml Myslivce, 50 ml horké vody, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce rumu, 1 lžička cukru, 1 plátek citronu, 1 hřebíček.

Myslivce, hřebíček a plátek citrónu přelijeme horkou vodou. Nad ohněm zahřejeme lžíci rumu, zapálíme ji a hořící nápoj ihned podáváme. **

Gin grog

50 ml ginu, 50 ml vody, citronová šťáva z půlky citrónu, 2 lžičky cukru, 2 hřebíčky, kousek skořice.

Gin, citrónovou šťávu, vodu, hřebíček, skořici a cukr pomalu dáme do hrnce a přivedem do varu. Nápoj přecedíme a podáváme.

Bezinkový vinný grog

500 ml bezinkové šťávy, 750 ml červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu, 250 ml rumu, plátky citrónu.

 

 

Červené víno a bezinkovou šťávu ohřejeme s punčovým kořením. Necháme 10 minut odležet. Poté přidáme javorový sirup a rum. Nápoj podáváme ve sklenicích ozdobených plátkem citrónu.

Vaječný grog

4 žloutky, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2dl rumu, 0,4 dl mléka.

Žloutky s cukrem i vanilkou ušleháme ve vodní lázni, přidáme horký rum. Podáváme ve sklenicích. Na závěr posypeme kávou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook