Jdi na obsah Jdi na menu

Samé dobré věci …

Těstoviny, brambory, omelety, sýry, polévky i z masa…

J@
 
 
 

Samé dobré věci …

(Těstoviny, brambory, omelety, sýry, polévky i z masa…)
 
 
 
Těstoviny s brokolicovou omáčkou
 
Brokolice
1 cibule
půl paličky česneku
nastrouhaný sýr
špetka pepře
nadrobno nakrájená šunka
2 žloutky
sůl, máslo, olej
zásmažka
mléko nebo smetana
těstoviny
 
 
 
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme nadrobno nakrájenou brokolici, osmahneme ji, zalijeme trochou vody a podusíme.
V druhém nádobě si připravíme sýrovou bešamelovou omáčku – použijeme zásmažku, mléko nebo smetanu, 2 žloutky, sůl, špetku pepře, nastrouhaný sýr a vše smícháme. Nakonec přidáme dušenou brokolici a nadrobno nakrájenou šunkou. Těstoviny přelijeme připravenou brokolicovou omáčkou.
 
 
 
Těstoviny se smetanou, nivou a česnekem
 
500 g těstovin
250 g šunky
60 g tuku
250 ml smetana
150 g nivy
hříbky, pepř
sůl, cibule
 
 
 
Cibulku zpěníme, osmahneme šunku s hříbky a zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme a necháme krátce povařit. Smícháme s uvařenými těstovinami, přidáme nivu a krátce v troubě zapečeme.
 
 
 
 
 
 
Sýrové tortellini
 
400 g sýrových tortellin
250 ml smetany
200 g šunky
150 g nivy
250 g pórku
česnek
pepř, sůl
 
 
 
Na pánvi osmahneme na kolečka nakrájený pórek, prolisovaný česnek a na kostičky pokrájenou šunku. Tortellini uvaříme dle návodu. Omáčku připravíme ze smetany, kterou zahříváme a za stálého míchání přidáváme nastrouhanou nivu. Až omáčka zhoustne přidáme osmaženou šunku s pórkem, tortellini přelijeme omáčkou a podáváme.
Pro vylepšení můžeme pokrm přendat do zapékacích misek, posypat sýrem a krátce zapéct.
 
 
 
Zapečené brambory po staročesku
 
1000 g brambor
500 g kysaného zelí
200 g anglické slaniny
1 cibule
sůl
kmín
mléko
olej
 
 
 
Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. Přidáme teplé mléko a uděláme hustší kaši. Na opečenou slaninu přidáme cibuli a mírně osmahneme. Vložíme kysané zelí, kmín a podusíme. Do vymaštěné zapékací mísy dáme polovinu bramborové kaše a na ni rozprostřeme dušené zelí.
To pokryjeme druhou polovinou kaše. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Zdobíme dozlatova osmaženou cibulkou.
 
 
 
Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem
400 g vařených oloupaných brambor
250 g polohrubé mouky
100 g másla
300 g uzeného kuřecího masa
sůl, kmín
1-2 bílky
tuk a mouka na plech
 

 

 
 
 
 
Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku, máslo a vypracujeme těsto, které vyválíme na asi 4mm silný plát.
Vykrajujeme čtverce 10 x 10cm, do středu dáme umleté kuřecí maso a přehneme do trojúhelníku. Pirohy potřeme bílkem, okmínujeme a pečeme asi 15 minut dozlatova ve vyhřáté troubě na 200 °C
 
Anglické brambory
 
750 g syrových brambor
1 červenou papriku (ne kapii!)
1 svazek naťových cibulek
250 g anglické slaniny
4 lžíce oleje
sůl, pepř
4 vejce
kadeřavou petrželku
 
 
 
Brambory, papriku a naťové cibulky nakrájíme plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a dáme rozpustit. Pak ji z pánve vyjmeme a dáme stranou. Ve slaninovém výpeku zahřejeme 2 lžíce oleje. Přidáme plátky brambor, které opékáme za stálého obracení zhruba 15 minut dozlatova. Přidáme cibulku, papriku i anglickou slaninu, trochu nasekané petrželky a přibližně 5 minut spolu s bramborami podusíme. Podle chuti osolíme a opepříme.
Pečené brambory podáváme s volskými oky, posypané petrželkou
 
 
 
Plněné zapékané omelety
 
200 g hladké mouky
2 vejce
250 ml mléka
1/8 l uhličité minerální vody
5 lžic oleje
1 cibule
500 g mletého masa
2 stroužky česneku
2 pórky
300 g rajčat
100 g tvrdého sýra
sůl
cayenský pepř
sladká mletá paprika
petrželka
 
 
 
 
 
Mouku rozmícháme s vejci, solí a mlékem. Přilijeme minerální vodu a vymícháme hustší, ale tekuté těsto, které necháme chvíli odpočinout. Na oleji zatím orestujeme cibuli s česnekem, přidáme mleté maso a za stálého míchání podusíme. Pórek nakrájíme na kolečka a spařená rajčata na menší kousky. Vše vmícháme do mletého masa spolu s nasekanou petrželkou a okořeníme. Touto směsí plníme omelety, které zavineme a naskládáme do pekáčku. V závěru jej posypeme strouhaným sýrem a zapečeme
 
 
 
 
Kanadská omeleta
 
(2 porce)

4 vejce
1 cibule
100 g brokolice
1 červená paprika
100 g žampiónů
olivový olej
česneková sůl
pepř
sladká paprika
 
 
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, brokolici, žampióny a červenou papriku. V mixeru si rozšleháme vajíčka, která ochutíme solí, pepřem a paprikou. Až zelenina a houby na pánvi změknou, nalijeme na ně vejce a bez míchání necháme propécI
 
 
Sýrové roládky
 
400 g eidamské cihly
200 g pomazánkového másla
100 g šunky
60 g paprikového salámu
pažitka
sterilovaná paprika
 
(6 porcí, 45 minut)
 
 
100 - 150 g sýra vložte do mikroténového sáčku a zavažte na uzlík. Zabalený sýr ponořte do horké vody a nechte pozvolna ve vroucí vodě rozpustit. Mezitím si připravte šunku. Potřete ji vrstvou pomazánkového másla a to tak, aby plátky šunky pokryly plát sýra, ze kterého bude roláda. Mikroténový sáček s roztaveným sýrem rozřízněte a ihned rozválejte na tenký plát obdélníkového či čtvercového tvaru.
Na něj položte plátky šunky s máslem, přidejte svazek pažitky a hned potom zatočte do rolády. Váleček měkkého sýra pak zabalte do hliníkové fólie. Na obou koncích alobal stočte a zamáčkněte zvolna dovnitř rolády. Tím se váleček zpevní.
Roládu nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Další roládky můžete komponovat s paprikovým salámem a máslem s červenou paprikou, ale třeba i se sušeným ovocem.
 
 
Plněný hermelín (2 verze)
 
4 ks sýru Hermelín
1) verze
černé a zelené olivy
50 g paprikového salámu
sterilované papriky
petrželová nať
2 ) verze
(dle chuti) 2-4 stroužky česneku
nasekaná jádra vlašských ořechů

(4 porce, 30 minut)
 
Plněný hermelín připravíte docela snadno, potřebujete k tomu pouze trochu trpělivosti. Sýr musí být středně zralý, uvnitř ani ne tvarohový a ani tekoucí. Rozkrojte ho opatrně naplocho a vzniklé poloviny opatrně vydlabejte. Hmotu z vnitřku sýra pak promíchejte buď s:
  1. posekanými olivami. Zelené olivy doplňte třeba posekanými sterilovanými paprikami, černé olivy petrželovou natí a podobně. Do vydlabaných hermelínových „misek“ vmáčkněte silnější kolečko salámu a vložte zpět sýr s olivami.
  2. nasekanými jádry vlašských ořechů a prolisovaným česnekem. Hmotu řádně prohněťte a naplňte s ní vydlabané „hermelínových misky“.
Obě naplněné poloviny přimáčkněte k sobě. Naplněný hermelín zabalte do originálního obalu a uložte do lednice. Po vychladnutí ho krájejte a podávejte.
 
Tvarohové pomazánky
 
250 g tvarohu, 100 ml kysané smetany, sůl
50 g paprikového salámu, 20 g másla
mletá paprika, 30 g sterilované papriky;
50 g žampionů, 20 g másla, 50 g taveného sýra
sojová omáčka, pórek;
70 g uzeného masa nebo šunky
mletý kmín, česnek, pažitka
(4 porce, 15 minut)
 
 
 
Základem pomazánek je měkký tvaroh rozmíchaný se solí a kysanou smetanou. Do něho pak přidejte v prvním případě jemně, na nitky nakrájený paprikový salám a dále v másle rozetřenou sladkou mletou papriku a drobně posekané sterilované papriky.
Druhou variantu pomazánky vytvoříte z oloupaných a na másle krátce podušených žampionů spolu s jemně posekaným pórkem. Celou chuť pak doladí smetanový tavený sýr a pár kapek sladké sojové omáčky. Výraznou tvarohovou pomazánku připravíte docela snadno z kvalitního a chutného uzeného masa a česneku. Maso je třeba velmi jemně posekat a česnek rozetřít se solí a mletým kmínem.
Velmi dobrý je v pomazánce třeba kvalitní česnekový uzený bok.
 
 
Sýrové kuličky k vínu
200 g různých sýrů (ne tavených)
3 vejce
půl lžičky kypřícího prášku
100 g strouhanky
půl deci bílého vína
koření a příchutě podle libosti
olej na smažení

 

 
Sýry nastrouhejte a spolu s dalšími ingrediencemi smíchejte, vypracujte měkké těsto. Nechte chvíli ztuhnout a pak vyválejte stejnoměrný pramen, ze kterého nakrájejte stejné dílky. Z nich utvořte kuličky.
Smažte v rozpáleném oleji a ještě teplé neste na stůl. Koření a přísady volte podle chuti a také podle odrůdy vína. Zkuste třeba tymián nebo směs provensálských bylin, kousky oliv, nitky uzeného masa, nebo různá semínka a oříšky. S kvalitními sýry ovšem nepotřebujete žádné další doplňky.
 
 
Česneková omáčka
 
Omáčka:
4 lžičky másla
20 ml mléka
2 párky
10-20 stroužků česneku
sůl, pepř
 
 
 
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a mlékem. Rozšleháme a 10 minut povaříme. Do omáčky vložíme na kolečka nakrájený párek a česnek, popřípadě dosolíme a opepříme.
Můžeme zjemnit mlékem či smetanou. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem.
 
 
Pórková polévka s masovými knedlíčky
 
400 g krkovice
1 střední pórek
1 vejce
skleněné čínské nudle
česnekový olej
2 pol. lžíce zázvoru
kostka bujónu (vývar)
sůl, bílý pepř
 
 
Krkovici umeleme, ochutíme solí, pepřem a zázvorem. Přidáme vejce, promísíme a vypracujeme 7 masových koulí, které vložíme spolu s kostkou bujónu do cca 2 litrů vroucí vody.
Jakmile knedlíčky vyplavou, přidáme pokrájený pórek a vaříme do zkřehnutí. Dochutíme lžící česnekového oleje a asi 3 minuty před dokončením vsypeme čínské skleněné nudle. Promícháme a podáváme horké
 
Dědova polévka a smažená sýrová kolečka
100 g másla
50 g hrubé mouky
50 g krupice
2 vejce
1 mrkev
sůl
polévkové koření
nové koření
hřebíček
bobkový list
zelená petrželka
Sýrová kolečka:
200 g eidamu
2 vejce
100 g strouhanky
sůl, olej
 

 

 
 
 
Z tuku, mouky a krupice připravíme jíšku. Přidáme vejce a necháme ho srazit. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a strouhanou mrkev. Vaříme asi 15 min. Dochutíme polévkovým kořením a sekanou petrželkou.
Sýrová kolečka:
Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme vejce, strouhanku a zpracujeme v těsto. Vytvoříme váleček o průměru 4-5 cm a nakrájíme kolečka. Řeznou plochou je obalíme ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji. Polévku podáváme se sýrovými kolečky
 
 
Cibulová polévka s taštičkami a nivou
 
100 g hladké mouky
100 g másla
400 g cibule
2000 ml zeleninového vývaru
200 ml bílého vína
100 ml smetany
sůl, bílý pepř
200 g sýru niva
1 plát listové těsta
1 vejce
 
 
 
Na másle orestujeme cibuli, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme vínem a vývarem. Osolíme, opepříme a nakonec zjemníme smetanou.
Z listového těsta pomocí tvořítka uděláme taštičky, které plníme nivou. Potřeme vejcem a pečeme dozlatova.
 
Sýrová polévka s křupinkami
200 g smetanového taveného sýra
150 g tvrdého sýra
400 ml mléka,150 ml smetany
sůl, kopr, 100 g čerstvé papriky
Na křupinky:
1 vejce
50 g hladké mouky, 20 g škrobové moučky
50 ml mléka
sůl, hrubě mletý pepř, olej na smažení
(4 porce, 20 minut)

 

 
 
V teplém mléce nechte rozpustit tavený sýr a nastrouhaný tvrdý sýr. Potom za stálého míchání přiveďte k varu, podle chuti sýra polévku osolte, přivoňte posekaným koprem a nakonec zjemněte smetanou.
Z vejce, mléka, mouky, škrobové moučky a pepře udělejte těstíčko, které pak po částech kapejte do rozpáleného oleje a smažte do zlatova.
Na tukem potřené pánvi opečte drobné kostičky papriky a ty spolu s křupinkami vkládejte do hotové polévky
 
Francouzská cibulačka se sýrovou bagetou
 
250 g cibule
60 g sádla nebo oleje
100 g tvrdého sýra
100 g veky nebo bagety
30 g másla
600 ml vývaru
50 ml bílého vína, sůl, drcený pepř, mletý kmín
provensálské koření, petrželová nať
(4 porce, 15 minut)
 
Na hrubší kolečka nebo měsíčky pokrájenou cibuli nejprve zprudka opékejte na tuku. Když se cibule začne opékat, zalijte ji bílým vínem a vzápětí horkým vývarem, přidejte koření a nechte 2 nebo 3 minuty povařit. Část veky nakrájejte na drobné kostičky a stejně tak polovinu sýra. Obojí pak vložte do polévky a bez míchání nechte ve vřelé polévce rozpustit.
Ze zbylé veky nakrájejte plátky, potřete je máslem, posypte strouhaným sýrem a rozpečte v troubě nebo na grilu.
Polévku připravujte těsně před konzumací a podávejte ji se sýrovými bagetkami a posekanou petrželovou natí.
 
Kuřecí polévka
 
čtvrtka kuřete
1 cibule
česnek
mletý pepř
150 g pórku
1/2 květák
1 kedlubna
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
petržel kudrnka
zeleninové koření
mletý zázvor
 
 
 
Čtvrtku kuřete společně se zeleninou a polévkovým kořením vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Vývar přecedíme, maso obereme, zeleninu nakrájíme a vložíme do vývaru. Zdobíme pažitkou.
 
 
Francouzská cibulačka
 
1000 g cibule
máslo
300 g moravského uzeného
strouhaný eidam nebo cihla
plechovka žampionů
tavený smetanový sýr
sůl
pepř
2 ks toustového chleba nebo 4 krajíčky veky
 
 

Na másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme na kostičky pokrájené uzené maso. Zalijeme asi 1a1/2 litrem vody a vaříme tak dlouho, dokud není cibule měkká. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a zahustíme taveným sýrem.
V toustovači opečeme veku, kterou položíme na talíř, zalijeme hotovou polévkou a posypeme strouhaným sýrem
 
 
 
Křupavé kuřecí nudličky s glazovanou zeleninou
 
500 g kuřecích prsíček
1 vejce
40 g škrobové moučky
kari koření, mletá paprika, sůl, olej na smažení
Na glazovanou zeleninu:
500 g mražené zeleninové směsi
olej, cukr, sůl
ocet, lžička škrobové moučky
(4 porce, 30 minut)
 
 
Z kuřecích prsíček nakrájejte stejnoměrné nudličky. Vložte je do misky a přidejte vejce, škrobovou moučku, koření a sůl. Důkladně vše promíchejte a nechte odpočinout. Pak nudličky smažte ve větším množství oleje a usmažené nechte okapat v sítku nebo na papírové utěrce.
Zeleninu nechte zvolna rozmrznout a okapat. Pak ji vložte na trochu rozpáleného oleje, krátce osmahněte a zasypte malým množstvím cukru. Po chvilce cukr zkaramelizuje a tehdy je třeba zeleninu zalít osolenou a trochu okyselenou vodou smíchanou se škrobovou moučkou. Jedná se o poměrně malé množství, které během chvilky sváže zeleninu sladkokyselou zahoustlou šťávou.
Se smaženými kousky zeleniny v těstíčku vytvoříte velmi zajímavý a chutný pokrm.
 
 
Maso dvou vůní a chutí
 
Pro čtyři osoby
400g kuřecích prsíček
1 vejce
sůl, trochu glutasolu
směs kari koření
červenou papriku
lžíci bramborového škrobu
400g vepřové kýty na řízky
1 vejce
sůl, sladkou papriku
stroužek česneku
žlutou papriku
lžíci bramborového škrobu
olej na opékání masa
400g rýžových nudlí
kousek pórku

 
 
Kuřecí maso nakrájejte na stejnoměrné kousky, osolte,
okořeňte směsí kari koření a promíchejte spolu vejcem
a bramborovým škrobem. Stejně tak naložte i vepřové
maso jen s jiným kořením, tedy s trochou papriky, prolisovaným česnekem, případně i špetkou čili. Naložené maso pak nechte v chladu nejméně hodinu uležet. Maso pak odděleně zprudka opékejte na rozpáleném oleji. Těsně před koncem úpravy přidejte patřičnou papriku nakrájenou na malé kostičky či nudličky.
Nakonec maso zalijte trochou vody, kterou jste vypláchli misky od naloženého masa. Během chvilky vše zahoustne a pokrm je hotový. Rýžové nudle namočte v teplé vodě, aby změkly a pak je osolené uvařte. Hotové sceďte, doplňte krátce osmahlým pórkem a podávejte.
 
Rolované kuře
 
celé kuře
400g kuřecí svaloviny
200g špenátových listů
4 stroužky česneku
sůl, pepř
provensálské bylinky
100ml smetany
papriková směs na grilování
 
 
 
Očištěné kuře rozsekněte na polovinu a vykostěte tak, abyste zachovali v celku kůži. Kuře bez kostí položte na pracovní desku kůží dolů a svalovinu prořežte, aby se souměrně rozprostřela. Maso osolte a trochu opepřete.
Odříznuté kousky z kostry překrájejte a ve strojku s rotujícími noži rozsekejte na hrubou směs. Do ní pak vmíchejte smetanu, sůl a část směsi odložte stranou.
Protlačený česnek, sůl a trochu pepře vmíchejte do posekaných a předem spařených listů špenátu. Do větší části sekaného masa vmíchejte špenát do menší paprikové grilovaní koření. Vzniklou masovou nádivku rozdělte na vykostěné půlky kuřete a následně stočte do rolády, zabalte do alobalu. Dobře na koncích stočte a pečte v troubě ve větším množství vody asi 30 minut. Pak rolované kuře vybalte a dopečte do barvy.
 
 
a na závěr pro milovníky špenátu:
 
 
Dušený čerstvý špenát
 
400 g lístků čerstvého špenátu
50 g plátků anglické slaniny
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce kompotovaných brusinek
Sůl
 

 

 
 
 
 
 
 
Nakrájejte 50 g plátků anglické slaniny na proužky a osmahněte je na 2 lžících olivového oleje dozlatova. Přidejte 400 g překrájených čerstvých lístků špenátu a 2 lžíce kompotovaných brusinek a krátce promíchejte. Odstavte z plotny a podle chuti osolte.
Špenát je vhodný jako výborná příloha k pečenému, nebo grilovanému masu.
 
 
J@
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tunde - Veľmi sa nám páči Váš blog

Dobrý deň,


Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 66 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.
V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

S pozdravom,
Tunde
info@hladatrecepty.sk

Portrét

Facebook