Jdi na obsah Jdi na menu

Rybíz - recepty - informace


 

Červený rybíz- působí proti aterioskleróze, ledvinovým a jaterním chorobám, je zdrojem vitamínu C.

Rybíz můžete kombinovat s pudinkem

Recepty paní Petry

RYBÍZ Á LA BRUSINKY

1 kg červeného nebo černého rybízu, 250 ml vody, 250 ml octa, 150 ml vody, 650 g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky

Rybíz přelijeme vařící vodou a octem. Přecedíme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, rybíz a koření a vaříme 10 minut. Poté koření vyjmeme a horkým džemem plníme nahřáté skleničky, uzavřené je obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

DIETNÍ RYBÍZOVÁ MARMELÁDA

Na jeden kilogram rybízového protlaku 10-12 tablet umělého sladidla

Rybíz vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Poté prolisujeme na strojku na ovoce. Protlak v hrnci za občasného míchání dál vaříme dokud marmeláda nezhoustne. Před koncem vaření přidáme umělé rozpuštěné sladidlo. Plníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru dokud marmeláda nevychladne.

RYBÍZOVÁ ŠŤÁVA ZA STUDENA

2 kg rybízu, 2 l převařené vody, 2 kg cukru

Rybíz zalijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin stát. Scedíme, prolisujeme do šťávy, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Nalijeme do lahví.

Pudink z jogurtu a rybízu

Potřebujete: 3 dl bílého jogurtu, 300 g rybízu, 3 kousky červené želatiny, 3 polévkové lžíce cukru

Našlehejte jogurt, umixujte umyté rybízové kuličky a připravte si želatinu podle návodu výrobce. Smíchejte jogurt, rybízovou kaši a želatinu. Oslaďte cukrem. Směsí naplňte malé formičky např. bábovičky nebo košíčky a nechte vše v lednici dokud hmota neztuhne.

nebo

1 kelímek kysané smetany
asi 25 dkg rybízu
2 větší plátky želatiny
cukr podle chuti a zvyklostí

Našlehat kysanou smetanu, do ní přidat rozmačkaný rybíz rozpuštěnou želatinu, pořádně rozmíchat. Osladit, plnit do kompotových nebo pudinkových misek (možno proložit vrstvou piškotů pokapanými šťávou z kompotu) a nechat v lednici dobře ztuhnout = vychladit.
 

Omeleta: Zkuste udělat netradiční omeletu,pro ty kdož nejsou zvyklí na ozobávání rybízu a jiného drobného ovoce.Do hmoty na omelety nasypte kuličky rybízu(případně angreštu),nezapomeňte dostatečně přisladit.Můžete i část ovoce nejdříve rozmačkat,ale děti mají rády to praskání slupek mezi zuby.

další recepty nalezené na netu:

Jednoduchá buchta

Smícháte dva hrnky polohrubé mouky, hrnek pískového cukru, hrnek šlehačky, vajíčko, vanilkový cukr, prášek do pečiva a hlavně spoustu rybízu. Když ho předem obalíte v hrubé mouce, neklesne na dno a bude zdobit povrch moučníku.

Čepičkový koláč

25 dkg pískového cukru a stejně tolik másla utřete do pěny spolu se dvěma vejci a třemi žloutky. Přidáte prášek do pečiva, špetku soli, 40 dkg polohrubé mouky a dopracujete tak, že doředíte mlékem. Těsto se dá ozvláštnit i vlašskými ořechy a potom se nalije na plech vysypaný strouhankou nebo na pečicí papír. Do předehřáté trouby se vkládá hustě posypaný rybízem a po dvaceti minutách se vyjme a doplní - potře sněhem z bílků a troškou cukru. Pak zapeče už jen pár minut, než se vytvoří růžová čepice.

V letních koláčích rybíz nesmí chybět

Rybíz výrazně posiluje naši imunitu a cévy

Rybíz, ač by se nám mohl zdát ovocem obyčejným, má na naše zdraví účinek neobyčejný.. Trpíte na častá nachlazení, chřipku, angínu, rýmu, křečové žíly či celkově oslabenou imunitu? Pak si rozhodně dejte rybíz..

Rybíz výrazně posiluje naši imunitu a cévy

Rybíz u nás určitě patří mezi nejčastěji pěstované ovce, v našich klimatických podmínkách se mu daří a jeho nespornou výhodou je, že nám za poměrně málo péče poskytuje vysoký výnos plodů. Ať už máme rádi rybíz černý, bílý, nebo červený, jeho konzumace v jakékoli formě je našemu zdraví prospěšná.

Jaké účinné látky najdeme v rybízu?
Rybíz je známý svojí bohatostí na vitamin C, nejvíce ho najdeme v černém rybízu, ale i v bílém a červeném je jeho zastoupení velmi vysoké. Jedna bobulka rybízu obsahuje až 2 mg vitaminu C, množství kolem 40 bobulí tedy pokrývá naši denní doporučenou dávku tohoto vitaminu. Důležitý je také obsažený rutin (vitamin P), který má velký význam pro zdraví našeho cévního systému. Z vitaminů skupiny B v rybízu najdeme nejvíce niacinu (B3) a kyseliny pantothenové (B5), vitaminů prospěšných našim nervům, vlasůmkůži.
Plody rybízu jsou též bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zrakusliznicstimulátoru imunity. Najdeme v něm i mnoho stopových prvků, obsahuje hodně vápníkuželeza, dále hořčík, draslíkmangan. Obsahuje i důležité nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a vysoký podíl pektinu. Vzájemná kombinace všech těchto zdraví prospěšných látek stojí za mnohými blahodárnými účinky rybízu na naši celkovou kondici.

Rybíz výrazně posiluje naši imunitu

Vysoký obsah vitaminu C, karotenů, retinolu, vápníku a jiných životně nezbytných živin dělá z rybízu ovoce maximálně vhodné pro posílení naší imunity. To věděly už naše babičky a jistě i jejich babičky, rybíz je u nás už po generace cenným a levným přírodním zdrojem důležitých látek. Pro vysoký obsah pektinů je velice jednoduché z rybízu připravit různé džemy, želé nebo sirupy, které sloužily jako zdroj zdraví prospěšný i v době zimy s nedostatkem čerstvého ovoce a zeleniny.
Rybíz jako stimulant naší obranyschopností může výrazně pomoci při léčbě mnoha nemocí, například nemocí z nachlazení, virových a bakteriálních infekcí, jako jsou chřipka, záněty dutininfekce sliznic, bronchitida, angína a pod. Zároveň je také vhodnou prevencí těchto a mnohých jiných zdravotních potíží.

Léčivé karoteny a vitamin A v rybízu
Karoteny a z nich následně syntetizovaný vitamin A mají v našem těle mnoho příznivých účinků.

Karoteny také urychlují obnovu sliznicchrání je, jsou tedy skvělé i při rekonvalescenci po nemocech. Vitamin A je známým ochráncem našeho zraku, pomáhá při zhoršeném nočním vidění, tzv. šerosleposti.

Rutin chrání naše cévy
Poměrně vysoký obsah rutinu v rybízu může být velkým přínosem pro mnoho z nás. Rutin je tím pravým pomocníkem pro dobrý stav našich cév, udržuje jejich stěny pružnézlepšuje průchodnost krve. Pokud trpíme zdravotními potížemi jako jsou křečové žily, vysoký krevní tlak, hemoroidy, otoky končetin, slabé cévní stěny s tendencí k praskání a modřinám, měli bychom rybíz zařadit do našeho jídelníčku jako přírodní prevenci a lék proti těmto neduhům, zejména pak černý rybíz.

Zpracování a konzervování rybízu

Nejzdravější je samozřejmě konzumovat rybíz v syrovém stavu - někomu může připadat příliš kyselý, obzvlášť červená odrůda, můžeme si ho tedy přisladit cukrem nebo medem. Rybíz se za syrova hodí i např. pro přípravu ovocných salátů, ve směsi s jiným ovocem se tak zároveň tlumí jeho kyselost.
I po tepelné úpravě (džem, sirup) si rybíz zachovává množství účinných a zdraví prospěšných látek. Příprava džemu z rybízu je navíc zjednodušena tím, že má vysoký obsah pektinů, látek, které zajišťují tzv. želírování ovocné hmoty. K přípravě džemu většinou nepotřebujeme mimo cukr žádné dodatečně přídavné ingredience. Z tohoto důvodu je při vaření džemů a marmelád rybíz maximálně vhodný pro míchání s jiným ovocem s nízkým obsahem pektinů. Svou tradici u nás má i výroba domácího rybízového sirupu, ze kterého si pak můžeme namíchat občerstvující a zdravý nápoj po celý rok.
Vhodným a populárním způsobem konzervace rybízu je i mražení s následným mnohostranným použitím, např. pro pečení. Mezi nejoblíbenější dezerty s rybízem jistě patří klasický rybízový koláč, bublanina, nebo různé ovocné dorty s želé a pod., které mají příjemně nakyslou a osvěžující chuť.

 

Antioxidanty všeobecně zbavují organismus volných radikálůchrání buňky před patologickými změnami, jsou dokonce prevencí některých typů rakovinného bujení.

Zdroj: www.fiftyfifty.cz

Řez bílého a červeného rybízu

Červený a bílý rybíz se poměrně snadno pěstuje a prořezává. Plodí na bázi jednoletých postraních větví. Které se silně seříznou na zkrácené větévky, které budou každoročně plodit.
Řez provádíme koncem zimy, ještě před vyrašením pupenů. Nejlepší dobou je únor.

Výchovný řez:

Dobře vypěstovaná sazenice by měla mít minimálně tři bujné výhony na krátkém nezavětveném kmínku. Výhony se v únoru zkrátí o polovinu a tím se podnítí růst dalších silných výhonů a z těch vzniknou v dalším roce kosterní větve.


Udržovací řez:

Každou zimu zkrátíme loňské výhony. Občas odstraníme staré a méně plodné větve. Odstraňujeme větve, které rostou k zemi.


Řez černého rybízu

Pěstuje se jako keř s mnoha mladými výhony, které vyrůstají blízko báze rostliny nebo z povrchu půdy.
Řez provádíme koncem zimy, ještě před vyrašením pupenů. Nejlepší dobou je únor.

Výchovný řez:

Cílem výchovného řezu je vypěstování silného keře s mnoha výhony. Nejdříve silně seřízneme všechny výhony, tím podpoříme letní růst nových výhonů. V následujícím roce odstraníme pouze slabé a špatně rostlé výhony.


Udržovací řez:

Odstraníme co nejvíce tmavých tříletých (pokud byl keř zanedbaný i všechny starší větve) ve prospěch nových mladých výhonů. Tento řez je možný od doby po odplození až do počátku jara.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook