Řízky - bez těch také není Vánoc
10. 12. 2009
Ingredience:
- 1 kg telecího z kýty (nebo vepřeové kýty)
- sůl
- hladká mouka na obalení
- 3–4 vajíčka, rozšlehaná
- čerstvá strouhanka
- přepuštěné máslo nebo sádlo
- na smažení
- brambory s petrželkou a skrojky citronu k podávání
Příprava
1. Z masa nakrájejte centimetr silné řízky a ty naplocho napůl rozřízněte, ale nedokrojte, abyste je mohli rozložit jako motýla nebo knihu; traduje se, že pravý vídeňský řízek má sahat přes celý talíř! Pak je jeden na druhém nebo mezi potravinářskou fólií rozklepte na výšku asi čtyři milimetry – tak velí tradice.
2. Maso mírně osolte, obalte v mouce a přebytek oklepněte. Protáhněte vajíčkem a obalte v čerstvě nastrouhané strouhance; příliš ji na maso netiskněte, aby obal mohl při smažení suflovat, tedy nadýchnout se.
3. Smažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Podávejte s bramborami a se skrojky citronu k zakápnutí.
Moje poznámka,řízky smažím pomalu v sádle, nemá konkurenci.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář