Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty pro všední den i svátek

jidlo2

 

Recepty, které jsou níže můžete stáhnout ZDE - u receptů jsou i obrázky pokrmů. Dobrou chuť.

 

 

KUŘECÍ RYCHLOVKA

 

Suroviny:

 

3 kuřecí prsíčka

150 g strouhaného eidamu

1 větší cibulka

150 g žampionů

1 smetana

sůl, grilovací koření

 

 

Postup:   

 

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, rozklepeme, posolíme a posypeme grilovacím kořením. Sýr nastrouháme, cibulku nakrájíme najemno a žampiony na kostičky - vše promícháme v míse. Do zapékací mísy vrstvíme maso a připravenou směs. Končíme masem, které posypeme lehce strouhaným sýrem. Zalijeme smetanou a necháme v lednici přes noc proležet. Druhý den zapékáme asi 45 min. v troubě.

Po mírném vychládnutí rozkrájíme na kostky a podáváme s vařenými bramborami. Můžeme polít šťávou, která se vypeče z masa a žampionů.

Je to rychlé a výborné jídlo.

 

 

CIKÁNSKÁ KUŘECÍ MŇAMKA

 

Suroviny:

 

2 kuřecí prsa nakrájená na plátky a rozklepaná

syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka

2 zakysané smetany + prolisovaný česnek + grilovací koření (rozmícháme v misce)

 

Postup:

 

Do zapékací misky nebo pekáčku vrstvíme kuřecí maso, které potřeme směsí zakysané smetany, česneku a grilovacího koření, opět maso a smetana. Až nahoru naklademe hustě brambory nakrájené na kolečka, posolíme a zalijeme zbytkem smetany. Zapékáme v troubě 30-40 minut.

Zkoušela jsme brambory prokládat s masem a taky je to výborné, pouze se to celé musí péct o něco déle, aby se brambory dobře propekly.

 

 

PROVENSÁLSKÉ KUŘE

 

Suroviny a postup:

 

Strouhanou mrkev, celer a petržel (podle chuti) dáme na dno pekáčku, přidáme olej a zalijeme hrnkem vody. Na směs zeleniny poklademe naporcované, osolené, opepřené a očesnekované kousky kuřete (výborná jsou i kuřecí stehýnka). Přidáme 2 rajské protlaky a 1 celý malý ostrý kečup. Posypeme provensálským kořením. Necháme přes noc uležet a na druhý den pečeme asi 1h a 15 min.

 

PAŘÍŽSKÝ KUŘECÍ ŘÍZEK

 

Suroviny:

2 kuřecí prsíčka

1 vejce

2 lžíce hladké mouky

1/2 dcl mléka

sůl, tuk na smažení

 

Postup:

 

Řízky naklepeme a osolíme. V hrníčku si připravíme těstíčko z mouky, vejce a mléka, mírně posolíme. Řízečky v těstíčku namočíme a hned pozvolna smažíme dozlatova. Do těstíčka můžete přidat lisovaný česnek či grilovací koření - řízečky budou pikantnější.

Jsou křehoučké a jemné.

 

 

KUŘECÍ VŠEHOCHUŤ DO ZAPÉKACÍ MISKY

 

Suroviny:

 

2 velké cibule, nakrájené na měsíčky

300 g slovenského točeného, nakrájeného na kostičky

3 kuřecí prsa, nakrájená na kostky

1 sklenička leča

2 tavené sýry s romadúrem rozmíchat v troše mléka

100 g strouhaného sýra nebo nivy

sůl, Vegeta

 

Postup:

 

Všechny nakrájené suroviny smícháme v zapékací míse, zalijeme rozmíchanými sýry, posypeme strouhanou nivou nebo eidamem (niva je lepší) a pečeme v troubě asi 40-50 min.

Podáváme s těstovinami nebo opékanými bramborami.

 

 

ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE

 

Suroviny:

 

4-8 ks kuřecích řízků (podle počtu osob)

300 g strouhaného eidamu

1 šlehačka, sůl

těstíčko z vajec, hladké mouky a mléka

 

Postup:

 

Maso naklepme, osolíme, obalíme v těstíčku a osmažíme na pánvi, pak naskládáme vedle sebe do pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Dáme zapéct do trouby.

Toto jídlo se výborně se hodí, když čekáte více hostů.

 

 

KUŘECÍ ČTVRTKY NA MORAVANCE

 

Suroviny :

 

4 kuřecí čtvrtky

2 skleničky Moravanky (nebo jiné, obdobné sterilované zeleninové směsi)   

sůl, mletá paprika, grilovací koření, česnek

 

Postup:

Kuřecí čtvrtky okořeníme klasicky - jako pečené kuře (kdo je jak zvyklý). Do pekáče dáme 3 Moravanky i s nálevem a na zeleninu poklademe kuřecí čtvrtky. Pečeme asi 1 hod. 10 min.

Naložíme na talíř kuřecí maso, kupku zeleniny a vařené brambory.

 

 

KUŘECÍ NUDLIČKY NA CELERU

 

Suroviny :

 

2 velká kuřecí prsa

1/2 celeru

2 velké cibule

4 stroužky česneku

grilovací koření, sůl

 

Postup:

 

Cibulku nakrájíme nadrobno a orestuje na troše oleje, přidáme nahrubo nastrouhaný celer, krátce podusíme a přidáme kuřecí maso nakrájené na jemné nudličky. Posypeme lehce grilovacím kořením a osolíme, pak přidáme lisovaný česnek. Lehce podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zaprášíme asi 2 lžícemi polohrubé mouky.

Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami.

 

 

KUŘECÍ PLÁTEK ZAPEČENÝ SE SÝREM A SLANINOU

 

Suroviny :

4 kuřecí řízky

200 g nivy

300 g eidamu

300 g anglické slaniny

hořčice, sůl, pepř, alobal

 

Postup:

 

Kuřecí řízky nařízneme tak, aby vznikl co největší plát masa, který lehce naklepeme, posolíme, opepříme a potřeme mírně hořčicí. Zprudka osmahneme na pánvi. Osmahnuté maso přendáme na plát alobalu, na maso dáme plátek slaniny, poklademe plátky nivy, opět překryjeme plátky anglické slaniny a zasypeme vydatně strouhaným eidamem. Alobal mírně ohneme, aby nevytekla šťáva, ale neuzavřeme úplně. Dáme zapéct do trouby na 30-40 min.

Podáváme v vařenými bramborami a zeleninovou oblohou. Příprava je poměrně rychlá a hodí se na slavnostní oběd pro více osob.

 

RAŽNIČÍ Z TROUBY

 

Suroviny:

 

600 g vepřové pleci

nakrájené na kostky

anglická slanina

klobása nakrájená na kolečka

cibule, červená i zelená paprika

žampiony nakrájené na kousky

sůl, pepř, koření Gyros

 

Postup:

 

Všechny suroviny, nakrájené na menší kousky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a posypeme kořením na Gyros. Směs nasypeme v jedné, rovnoměrné vrstvě na plech, podlijeme šálkem vody a upečeme do růžova.

Příprava je jednoduchá, pohodlná a rychlá - výborně se hodí, když čekáte více strávníků. Vepřové maso můžete samozřejmě podle potřeby nahradit masem krůtím či kuřecím a přidat můžete i jiné dobrůtky, které běžné dáváte do ražničí.

 

 

KOTLETY PEČENÉ NA HLÁVKOVÉM ZELÍ A MRKVI I S PŘÍLOHOU

 

Suroviny:

 

6 plátků vepřové kotlety

½ hlávky zelí

(nakrájeného na větší kousky)

400 g mrkve

(nakrájené na větší kolečka)

2 cibule, česnek

sůl, pepř

syrové, umyté brambory i se slupkou

 

Postup:

 

Na dno vyššího plechu na pečení dáme nakrájenou mrkev, zelí, cibuli a česnek, promícháme a mírně posolíme. Na zeleninu naklademe naklepané, osolené a opepřené kotlety. Brambory dobře umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na měsíčky, poklademe do volných míst mezi masem, posypeme kořením na americké brambory a osolíme dle chuti. Podlijeme 1 dcl vody a vše najednou pečeme asi 1 h. 30 min. v troubě na 180° C (délka pečení závisí na druhu zvoleného masa). Celý oběd máte hotový najednou (maso, přílohu i zeleninovou oblohu) a výborně chutná. Vepřové kotlety lze podle chuti obměnit za kuřecí řízky, plátky vepřové pleci nebo kuřecí čtvrtky. K masu dělám ještě takovou jednoduchou náhražku tatarky. Smíchám 1 zakysanou smetanu light s 1 nadrobno nasekanou cibulkou a 2 strouhanými kyselými okurkami, posolím, opepřím a přidám trošku grilovacího koření.

 

 

 

 

BRAMBORY ZAPEČENÉ S MLETÝM MASEM A LEČEM

 

Suroviny:

 

1 kg brambor vařených ve slupce

0,5 kg mletého vepřového masa

1 cibule + 1 lžička mleté papriky

1 zeleninové lečo

3 vejce + 2 dcl mléka

100 g strouhaného eidamu

  

Postup:

 

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a se solí a paprikou dusíme 20 min. Pak přidáme lečo a vaříme ještě asi 5 min. Ve velké míse smícháme s bramborami a dáme do vymazaného vyššího pekáčku zapéct do trouby. Zapékáme asi 15 min. Pak zalijeme směsí rozšlehaných vajec v mléce a strouhaného sýra. Zapečeme dalších 15-20 min.

Pro ještě lepší chuť můžete mléko nahradit smetanou.

Podáváme posypané petrželkou a jako příloha se hodí například rajčatový salát.

 

 

PLOVDIVSKÉ MASO S HRÁŠKOVOU RÝŽÍ

 

Suroviny:

 

500 g vepřové kýty

2 velké cibule

mletá  paprika sladká

trošku grilovacího koření

sůl

1 větší rajský protlak

mouka na zahuštění

 

Postup:

 

Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce podusíme na troše oleje. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví přidáme papriku a grilovací koření (vznikne něco jako základ na guláš) podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa (v tlakovém hrnci je to rychlovka - za 15 min. je hotovo). Až maso změkne, přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zahustíme trochou mouky, rozmíchané ve vodě a povaříme ještě asi 5 min.

Masíčko je výborné s hráškovou rýží - tu připravíme tak, že vařenou rýži smícháme se sterilovaným hráškem a posypeme strouhaným eidamem. Celé dozdobíme kolečky krájené cibule.

 

ŘÍZKY SE SNĚHOVOU ČEPICÍ

 

Suroviny a postup:

 

Kuřecí prsní řízky (počet dle počtu strávníků) naklepme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na pánvi. Naskládáme do vymaštěného pekáčku, zakryjeme kopečkem sněhu z bílků a zasypeme strouhaným sýrem. V troubě zapečeme.

BRAMBORY ZAPEČENĚ SE ZELENINOU V ALOBALU

 

Suroviny:

 

1,5 kg syrových brambor nakrájených na drobné kostičky

350 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)

cibule a pár kyselých okurek – vše nakrájené na drobné kostičky

klobása nakrájená také na kostičky

(může a nemusí být pár plátků anglické slaniny rovněž na kostičky)

sůl, pepř, olej, alobal

 

Postup:

 

Všechny nadrobno nakrájené suroviny smícháme ve velké míse, osolíme a mírně opepříme. Alobal nastříháme na půlmetrové kusy, každý uprostřed potřeme lehce olejem a klademe porce směsi. Dobře zabalíme a balíčky uložíme na plech. Upečeme v troubě asi na 180-200°C 35-40 min.

 

BRAMBORIZZA“

 

Suroviny:

4 středně velké brambory

1 menší cibule

1 rajče

1 menší paprika

1 kyselá okurka

1 vejce

strouhaný sýr

provensálské koření, sůl

 

Postup:

 

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo jen tak.

Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou.

 

KROKETY I.

Suroviny:

400 g brambor vařených ve slupce (nechat vychládnout a nastrouhat)

1/2 šálku hrubé mouky

100 g strouhaného sýra

sůl

 

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a z připravené směsi vypracujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a usmažíme ve fritéze.

BROKOLICE ZAPEČENÁ SE ŽAMPIONY

 

Suroviny:

 

200 g brokolice

150 g žampionů

2-3 vejce

50 g strouhaného eidamu

sůl, kmín

 

Postup:

 

Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, smíchanými se strouhaným sýrem, přikryjeme a necháme chvíli zapéct.

Podáváme samostatně nebo s vařenými bramborami.

 

 

UTOPENCI

 

Suroviny:

 

Na nálev:

 

3 a 1/2 dcl vody

1 (nebo 1 a 1/2) dcl octa

4 kuličky pepře

4 kuličky nového koření

1 bobkový list 

1 čili paprička (či feferonka)

sůl

 

A dále:

750 g točeného salámu

1 malá hlávka strouhaného bílého zelí (nemusí být, ale je to výborné)

4 cibule

 

Postup:

 

Připravíme nálev, který krátce povaříme a necháme vychládnout. Točený salám nakrájíme na špalíky, které ještě podélně rozkrojíme napůl a každou polovinu několikrát lehce nařízneme (ale nedokrojíme). Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a promícháme s nakrouhaným zelím. Do větší lahve střídavě vrstvíme salám a zelí s cibulí, pak zalijeme vychládlým nálevem i s kořením a necháme v lednici proležet alespoň 3 dny.

 

 

 

 

 

 

 

RYCHLÝ SALÁT NA CHLEBÍČKY

 

Suroviny:

 

400 g dietního salámu (nebo Junioru) nastrouhat

1 velká, nadrobno nakrájená cibule

3 kyselé okurky nastrouhat nebo nakrájet na drobné kostičky

4 lžíce tatarské omáčky

 

Zálivka:

 

2 lžíce oleje, octa, cukru, hořčice, kečupu

trošku vody

trošku pepře, sladké papriky

 

Postup:

 

Všechny suroviny na zálivku lehce svaříme až se spojí a po vychládnutí smícháme se všemi ostatními přísadami.

 

 

JARNÍ POMAZÁNKA S ŘEDKVÍ A PÓRKEM

 

Suroviny:

 

1 pomazánkové máslo

(nebo tvaroh)

2 lžíce Ramy

(nebo jiného margarínu)

3 tavené sýry

150 g strouhané ředkve

(lehce vymačkejte vodu)

100 g jemně nakrájeného pórku

(světlá část)

půl  čajové lžičky mleté papriky

sůl dle chuti

 

Postup:

 

Všechny suroviny vymíchejte elektrickým šlehačem. Sojové rohlíky nakrájejte zešikma na širší plátky, natřete pomazánkou a ozdobte kousky rajčete a kouskem petrželky (plátky rohlíku pak vypadají jako zajíčci :o)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BRAMBORY ZAPEČENÉ S KYSELÝ ZELÍM

 

Suroviny:

 

brambory uvařené ve slupce, nakrájené na kolečka (asi 1 kg)

1 kysané zelí

300 g anglické slaniny nebo uzeného masa

4 cibule nakrájené na tenká kolečka

smetana

sůl, drcený kmín

 

Postup:

 

Do zapékací misky vrstvíme brambory, cibuli, zelí a slaninu až do výšky zapékací misky. Končíme bramborami, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Pak zalijeme smetanou a necháme zapéct v troubě asi 40 min.

 

 

LANGOŠE I.

 

Suroviny:

 

500 g hladké mouky, sůl

1 celé vejce

1 sklenka mléka

50 g droždí

4 středně velké, uvařené, nastrouhané brambory

 

Postup:

 

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout. Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách.

Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s kečupem a zeleninovou oblohou (sterilovaná řepa, rajčata atd.)

 

 

KROKETY II.

 

Suroviny:

 

800 g vařených teplých brambor

210 g mouky

10 g soli

30 g krupice

1 vejce

 

Postup:

Oloupané brambory uvaříme a za horka umačkáme nebo nastrouháme. Přidáme krupici, sůl, vejce, podle potřeby mouku. Upravíme krokety, obalíme ve vejci a strouhance a smažíme ve fritéze.

 

 

LANGOŠE II. - na delší dobu

 

Suroviny:

 

800 g hladké mouky

2 celá vejce

2 kostky droždí

1 zakysaná smetana

2 a 1/2 (3) dcl vody

sůl

 

Postup:

Zakysanou smetanu smícháme s vodou, droždím vejcem a solí. Tuto směs vlijeme do mouky a klasickým způsobem zpracujeme kynuté těsto. Necháme asi 1 hod. nakynout a můžeme z něj ihned smažit langoše nebo těsto můžeme přechovávat v lednici (v míse zabalené v igelitovém sáčku) až 14 dní a usmažit si langoš kdykoli na něj dostaneme chuť :)

Placky smažíme na rozpáleném tuku a podáváme s kečupem, strouhaným sýrem a česnekem.

 

 

PIZZA - rychlá, z jogurtu

 

Suroviny:

 

1 bílý jogurt

1,5 kelímku polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

1 vejce

špetka soli

 

Postup:

 

Všechny suroviny smícháme, dáme na kulatý plech vyložený pečícím papírem a zdobíme surovinami, na které máme zrovna chuť :)

 

 

PIZZA - s kypřícím práškem

 

Suroviny:

 

250 g hladké  mouky

1/8 l mléka

50 g másla

1 vejce

1 lžička soli

2 lžičky prášku do pečiva

 

Postup:

 

Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme 15 min. odpočinout a můžeme zdobit.

 

 

 

TOPINKY Z TROUBY

 

Suroviny:

 

několik krajíců staršího chleba

Máslo (nebo margarín)

strouhaný eidam

cibule

mletá paprika

  

Postup:

 

Krajíce chleba lehce namažeme máslem, naskládáme na plech, posypeme strouhaným sýrem, najemno nakrájenou cibulkou a posypeme mletou sladkou paprikou. Dáme zapéct do trouby, až topinky zrůžoví (10-15 min.) a ihned teplé a křupavoučké konzumujeme.

 

 

HERMELÍNOVÁ POCHOUTKA

 Suroviny:

 

1 hermelín

máslo

prášková a čerstvá, nadrobno krájená paprika

hořčice, sůl, lisovaný česnek

 

Postup:

 

Hermelín rozkrojíme podélně. Obě půlky vydlabeme a hmotu smícháme s máslem a ostatními přísadami dle chuti. Naplníme zpět do „hermelínových mističek“, spojíme, zabalíme zpět do původního obalu a necháme v lednici ztuhnout. Krájíme na plátky nebo na trojúhelníčky. Tuto dobrůtku můžeme použít jako součást obložených mís, talířů apod. Pochoutka bude ještě chutnější, když dno „mističek“ ještě před naplněním lehce potřete hořčicí a vyložíte šunkou, či jiným salámem - fantazii se meze nekladou.

 

 

KULIČKY Z NIVY

 

Suroviny:

 

100 g nivy

80 g másla

1,5 balíčku Lučiny

hrst mletých vlašských ořechů

sterilovaná kapie

  

Postup:

 

Máslo a lučinu utřeme, přidáme strouhanou nivu. Dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu. Pak tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhaných oříšcích, ozdobíme sterilovanou kapií a napíchneme na párátko.

Kuličky se hodí na dozdobení různých obložených mís nebo samostatně k vínu na slavnostní příležitosti.

SÝROVÁ ROLÁDA

 

Suroviny:

 

300 – 400 g strouhaného eidamu

šunka

pomazánkové máslo

3 tavené sýry

sterilovaná kapie

křen (nebo česnek dle chuti)

  

Postup:

 

Nejprve si vytvoříme směs z pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a natřeme připravenou směs sýrů. Zavineme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici

Příchuť rolády nemusí být pouze křenová, ale i například česneková. Do sýrového krému můžete přidat suroviny dle vlastní fantazie (nudličky salámu, nakrájený hermelín nebo místo kapie mandarínky).

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook