Pana Cuketku k pečení chleba inspirovala mánie, která se rozeběhla okolo neuvěřitelně jednoduchého receptu na takzvaný No-Knead Bread z NY Times. Finta receptu spočívá ve vysoce hydratovaném těstě, které se nehněte a místo toho se nechá opravdu hodně dlouze vykynout, 12-18 hodin. Peče se v litinové nádobě.
budete potřebovat- 3 hrnky hladké mouky + mouku na poprašování |
Výsledkem je bílý chléb s krásně křupavou a zvrásněnou kůrkou a dokonale vláčnou střídkou s pěknými očky. Recept je tak snadný, že ho s klidem zvládne i šestileté dítě.
Pan Cuketka přiznává, že jemu se povedl až napotřetí. Ale sám vysvětluje proč a chce tím předat zkušenost i ostatním. "Poprvé jsem dosáhl zuhelnatělého spodku. Myslím, že jsem o hodně přešvihnul teplotu, peču bez znalosti teploty v plynové troubě. A podruhé jsem si špatně rozpočítal čas a nechal těsto kynout 28 hodin!", přiznává se.
Koho by zajímala problematika a tajemství dlouhého kynutí, může se podívat na článek pana Cuketky o pečení speciální bagety Pain à l’ancienne, kde se princip dlouhé fermentace vysvětluje.
Jdeme na to
Postup je velmi jednoduchý a vyplatí se ho přesně dodržet. Pokud by někdo měl pochyby o konzistencích těsta v jednotlivých fázích kynutí, stojí za to podívat se na video s Markem Bittmanem.
Postup si časově dobře naplánujte, aby se vám nestalo jako panu Cuketkovi, že nebudete mít čas pokračovat. Ideální je zadělat si večer a druhý den k obědu máte hotovo. Procedura se vejde do několika stručných bodů:
- do nádoby na kynutí nasypte mouku, droždí, sůl a promíchejte, pak přilijte vodu a promíchejte
- vzniknuvší vlhký chuchvalec přikryjte potravinářskou fólií a nechte v klidu a teple (asi 21 °C) kynout 12-18 hodin
- poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ni těsto a zaprašte moukou
- párkrát placku přeložte přes sebe a nechejte odpočinout 15 minut
- zkuste placku vyformovat do koule a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky
- jestliže máte otruby nebo šrot, tak teď je ta správná chvíle k posypání
- půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 °C s litinovým hrncem uvnitř
- rychlým chvatem těsto přesuňte do rozpáleného hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby
- zakryté pečte asi 30 minut
- po odkrytí pečte cca 15-30 minut, dle požadované barvy kůrky (pan Cuketka měl hotovo po 20 minutách)
- nechte vychladnou, přitom se kochejte křupinkáním chladnoucí kůrky, je to božský zvuk!
Jak to komentuje pan Cuketka
"V zásadě popisuji prostoduchou cestu Misching-Kühning-Gaučink-Peking. Finální výsledek mého posledního pokusu předčil veškerá moje pekařská očekávání. Mazlík, který se vykutálel z trouby, byl k zulíbání. Voňavý, křupavý, vláčný uvnitř, chutný, netoxický, bez stop uhelnatění - no zkrátka jedlý!
Naposledy jsem měl stejnou radost, když jsem sjel celou Evropskou třídu v Praze na kole v noci bez držení řídítek..."