Jdi na obsah Jdi na menu

Rajčata - recepty

Recepty jsem posbírala z diskuzních for a jiných stránek:

 

Mexico-čatny

1.5kg rajčat, 1kg cibule, 1.3kg zel. paprik, 2ks pál. papriček, 6ks nov. koření, 2ks hřebíčku, 1/2lžičky mlet. papriky, 1lžička soli, 1/2hrnku oleje, 3/4hrnku octa, 1/3hrnku krystalu Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobno (rajčata oloupat) a dusíme na oleji doměka(spolu s nov. koř a hřebíčkem v sítku). Pak přidáme vše zbývající a vaříme ještě zvolna asi hodinu, Zhoustlou směs dáme do  skleniček, uzavřeme,otočíme dnem vzhůru. 

 Rajská omáčka

-2kg rajčat, 2 ks cibule, 30g soli, 1/2lžičky mlet.papriky, 120g cukru, 1dl octa, 3ks hřebíčku, 5kuliček pepře1/2lžičky hořčičných semínek, Ocet a koření svaříme a necháme dvě hod. stát.Rajčata cibuli nakrájíme dáme do širokého kastrolu a za častého míchání rozvaříme na kaši.propasírujeme přes jemné síto.Přidáme mlet. papriku a sůl a pozvolna odpaříme do hustoty omáčky. přidáme přecezený ocet a cukr a ještě krátce povaříme .Horké plníme do sklenic uzavřeme otočíme dnem vzhůru.

Rajčatové čatny -

1kg oloupaných rajčat, 1/2lžičky hoř.semínek, 4 kuličky pepře, kousek skořice , dvě velké cibule , 200goloup. jablek, špetka soli, 200g rozinek, 150g cukru, 1dl octa   Rajčata ,cibuli, jablka nakrájíme na drobno. Cibuli podusíme ve 3 lžících octa doměka přidáme rajčata, jablka, sůl,rozinky a koření v sítku.Za častého míchání vaříme do měka.Pak přidáme zbytek octa, cukr a vaříme do hustoty džemu.horké do sklenic uzavřít a tak dále...

Recept na lehké jídlo:

Pro 4 osoby- kilo rajčat, 4-5 vajec, špetku cukru, lžičku soli, 4-5 lžic oleje na smažení, pánev wok.
Do horkého oleje vlijte rozšlehaná osolená vejce, osmažte do tuha, přidejte cukr a spařená, oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. Dohromady restujte asi 5 minut. Vejce se spojí do větších kousků, rajčata pustí trochu šťávy.  K tomu rýží (původní varianta) nebo pečivo, fakultativně zelenou nať, trochu syrového pórku nebo šnytlík.

Sterilovaná rajčata

Celá, zralá, ale tvrdá rajčata pěstí namačkám do 0.75 sklenic. Některé pukne, to je taky dobře, potřebujeme mít i vodnou část. Asi 2cm od okraje sklenice. Navrch se tam dá lžíce octa. Zavíčkuje a 20min při 85 st. Ocet určitě zasahuje do sterilizačního procesu, okyseluje.

Rajčatový džem

1kg rajčat,800g cukru,4 lžíce citronové šťávy,(nebo 1/2 lžičky kys.citronové),špetka mletého zázvoru.
Opláchnutá rajčeta nadvakrát spaříme vařící vodou a hned dáme do studené vody, pak lehce oloupáme.Pokrájíme na kousky posypeme cukrem a necháme v lednici 2 hodiny proslazovat.Rozvaříme ve větším kastrolu, až mají požadovanou hustotu, přidame šťávu(kyselinu) a zázvor, provaříme.Horký plníme do skleniček, zavíčkujeme,otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout

Čatny ze zelených rajčat

1.5kg zel. rajčat, 200g jablek, 300g cibule, 150g švestek, 180g cukru, 1lžička hoř. semínek, 1lžička mletého pepře a nov. koření, 1dl octa..
. rajčata cibuli a oloupaná jablka pomeleme na mas. strojku, osolíme a necháme přes noc stát.švestky namočíme do stud. vody a necháme taky přes noc stát.Druhý den slijeme tekutinu z rajčat. směsi i ze švestek, ty vypeckujeme a drobně nakrájíme a přidáme k rajčatům.Do směsi přidáme cukr a ocet a koření v sítku.Vaříme až směs zhoustne..Horké do sklenic dnem vzhůru.

Rychlá večeře s rajčaty

1/2 kila mletého masa, 3 nastrouhané syrové brambory, 3 vajíčka, sůl a koření na mletá masa (pepř, kmín, majoránka).
 Vše smíchat a nacpat do vydlabané půlky cukety. Nahoru pokláct nakrájená rajčata na kolečka, osolit, strčit do trouby a péct.

Kečup

3 kg rajčat, 300g cibule, 4 velké stroužky česneku, 2 lžíce rozinek, 25ks hřebíčku, 30ks nového koření, 1 feferonka nebo chilli paprička. Pro děti lze posledně jmenované vypustit.
Vše vaříme cca 45 minut, pak rozmixujeme a přepasírujeme. Jak už je tu psáno, nejlépe přes hustý cedník, ručním mixérem s takovým tím kolečkem, však víte. Do směsi přidáme 1/8 litru octu, lžíci soli, případně 1/2 lžičky pepře a cukr. Já mám napsáno 200g, ale toliko ho nedávám, to už záleží na vaší chuti. Vaří se to tak dlouho, až vše okolo je od kečupu, tedy do zhoustnutí. Naplním do skleniček a steriluju. Přibližně 20 min při 80 stupních

Rajské na špagety - pečené

Ingredience
1kg středních rajčat
olivový olej
1 lžíce hnědého cukru
4 stroužky česneku, nasekané na jemno
1 lžíce tymiánu

sýr (nejlépe parmezán) na posypání

Příprava
1. Předehřejte troubu na 110 ºC. Omytá a osušená rajčata překrojte napůl a klaďte je řezem navrch na pekáč lehce vymazaný olivovým olejem. Posypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem, pokud možno přímo na řeznou plochu rajčat, ne mimo ně. Posypte cukrem (v případě, že máte přezrálá rajčata, můžete cukr vynechat) a dejte péct do trouby na minimálně 2, ale lépe 3 hodiny.Po uplynutí této doby se rajčata scvrknou, ale zůstanou stále šťavnatá. (Kdybyste chtěli, můžete pokračovat dál - pečte 6 hodin a vzniknou zase rajčata sušená.)
2. Děláte-li omáčku do zásoby, pak vypláchněte jednu 0,5l zavařovací sklenici I s víčkem vařící vodou a nechte vysušit v troubě zapnuté na 140 ºC po dobu 10 minut. Ještě horkou omáčku přesuňte do sklenice, dobře zavíčkujte a uložte do sucha a temna.
Pokud budete jíst omáčku čerstvou, pak můžete nechat pečená rajčata vystydnout, přesunout do mísy, přikrýt víčkem nebo obráceným talířem a uložit do lednice, kde vydrží až týden. 

Rajčatová polévka s fazolemi
100 ml zeleninového vývaru, 200 g rajčat, 100 g brokolice, cibule, sůl, stroužek česneku, lžička rostlinného oleje, pepř, mletá paprika, med, 70 g sterilovaných fazolí, 10 g parmazánu
Cibuli nakrájíme na kostky, utřeme česnek, brokolici uvaříme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Česnek, cibuli a rajčata orestujeme na oleji, vlijeme vývar a rozmixujeme. Přidáme brokolici a fazole. Ochutíme solí, pepřem, medem a paprikou. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem a podáváme.

Brynzová rajčata
3 rajčata, 50 g brynzy, stroužek česneku, černý pepř, mořská sůl,bazalka
Umytým rajčatům odkrojíme vršky a vydlabeme dužninu. Brynzu rozmícháme s dužninou, přidáme utřený česnek, sůl, pepř a podle chuti bazalku. Směsí plníme rajčata, přiklopíme vršky, vložíme do zapékací misky a zapékáme asi 20 minut.
 
Gazpacho (nevařená zeleninová polévka)
4 velká rajčata, 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, petrželka, 1/4 lžíce bazalky, 1/4 lžíce oregana, 1 šálek rajské šťávy, sůl, pepř
Rajčata, papriku, mrkev, okurek, česnek a cibuli nadrobno pokrájíme, přidáme koření, sůl a rajskou šťávu. Důkladně promícháme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.
 
Rajčatová vejce
1/2 kila rajčat, 3 vejce, 1 cibuli, olivový olej, 1/2 kila rajčat, pepř,sůl, petrželka
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme sůl, pepř, petrželku a pak v rajčatech vyhloubíme 3 důlky. Do nich vklepneme vajíčka a dusíme pod pokličkou. Podáváme s pečivem.
 
Zapečená tvarohová rajčata s koprem
4 velká rajčata, 250 g tvarohu, 1/2 l mléka, 3 vejce, 60 g kopru, 2 celozrnné rohlíky, 80 g sýra, sůl, pepř
Rajčatům odřízneme vršky a vydlabeme je. Pokrájené rohlíky namočíme do mléka, vymačkáme a promícháme s tvarohem. Přidáme vejce, pokrájený kopr, sůl a pepř a touto směsí plníme rajčata.Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do máslem vymazané zapékací misky.
Upečeme dozlatova.
 
Rajčatová polévka s rýží
6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce celozrnné mouky, 1,2 l vývaru z kostky, 3 lžíce rýže, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mouku, osmahneme, zalijeme studeným vývarem, promícháme, osolíme a opepříme. Pak přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a na kostičky nakrájené papriky a vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme zvlášť uvařenou rýži a rozšlehaná vejce, promícháme a podáváme sypané petrželkou.
 
Bruschetta
celozrnná veka nebo rohlík, rajčata, česnek, petrželka, sůl, olivový olej
Veku nakrájíme a opečeme v toastovači nebo na teflonové pánvi buď bez oleje nebo lehce pokapanou. Rajčata nadrobno pokrájíme, smícháme je v posekaným česnekem a nadrobno pokrájenou čerstvou petrželkou, solí a olivovým olejem. Touto směsí pak potíráme opečené veky.
 
Rajská omáčka
2 rajčatové protlaky nebo 250 g rajčat, cibule, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 lžíce celozrnné mouky, 1/2 l vody nebo vývaru, sůl, med, 1 lžíce oleje
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, přidáme protlak nebo oloupaná rajčata, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme koření a asi 10 minut vaříme. Pak propasírujeme přes sítko, osolíme a ochutíme medem.
 
Pomerančová marmeláda z rajčat

Kilo vyzrálých rajčat spaříme horkou vodou a oloupeme. Oloupeme i pomeranč, nakrájíme, ale kůru nevyhazujeme. Rajčata, pomeranč a kůru vaříme 30 minut, potom rozmixujeme a doplníme 60 dkg krupicového cukru a šťávou z dalšího pomeranče. Dalších 20 minut vaříme a přidáme dvě lžičky kyseliny citronové. Ještě 10 minut provaříme a horké plníme do sklenic. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a už nemusíme sterilovat. Používáme jako sladkou marmeládu.

 Maminčin domácí kečup

Potřebujeme: 2 kg rajčat, čtvrt kila cibule nadrobno, čtvrt kila jablek i se slupkou na kostičky, 1/8 l octa, půl lžičky skořice, 1 lžička hřebíčku, 1 velká lžíce soli, (2–3 feferonky). Vše vaříme 2 hodiny. Poté rozmixujeme, přecedíme a znovu uvedeme do varu. Pak přidáme 15 dkg cukru a půl Petolu (nebo jiného konzervačního prostředku). Chvilku povaříme, ještě horké plníme do sklenic. Zavařovat už nemusíme.

 

 

 

 

Rajčatový speciál! Jak na to!


 

Rajčata patří po bramborách k nejčastěji používané zelenině. Velké množství jejich odrůd potěší chuťové buňky snad každého labužníka. Nabízejí také spoustu barev, od zelených přes oranžová, žlutá až po temně rudá. A teď právě sezona rajčat vrcholí! Přinášíme vám tedy nejlepší recepty, jak rajčata co nejlépe zpracovat a vychutnat si je.

 

Kliknutím zvětšte Kliknutím zvětšte Kliknutím zvětšte Kliknutím zvětšte Kliknutím zvětšte Kliknutím zvětšte Kliknutím zvětšte

 

Autor: (dos, dan)

Foto Profimedia.cz, Svojtka & Co.

22.08.2010, 12:00


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Olča - Mexiko čatny

Do tohoto čatny se nebojte dát více pálivých papriček- je to MEXIKO! Alespoň 4-5 na toto množství. V zimě to bude dobré proti virózám a toto čatny je prostě chlapské.

Beranovi - Re: Mexiko čatny

Dobrý večer, s použitím pálivých papriček resp. chilli papriček s Vámi souhlasíme. Milujeme je a prospěšnost je nesporná. zdravíme z Hajan

Portrét

Facebook