Projekt: Ochutnejte Českou republiku!
15 receptů na jídla české tradiční kuchyně.
Kam se hrabou mořské plody.
Klepnutím na název jídla přejdete k receptu
Národní speciality
Svíčková na smetaně
restaurací: 78Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Nejoblíbenějším pokrmem je podle mistrů gastronomie svíčková na smetaně, lahodná kombinace křehkého hovězího masa, krémové omáčky a samozřejmě nezbytných...
Bramborák
restaurací: 5Nejdůležitější rada pro přípravu bramboráků? Servírovat rovnou z pánve! Křupavou bramborovou placku si dokonale vychutnáme ještě horkou, čím déle ji necháme odpočívat, tím víc změkne a ztratí tak své nejlepší...
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
restaurací: 0Na popsání hesla „knedlík“ bychom v encyklopedii české gastronomie potřebovali několik stránek. Bramborové knedlíky s uzeným by tu určitě měly čestnou pozici, nicméně mnohem lepší než o nich číst a psát...
Candát na kmíně
restaurací: 1Klasická a velmi rychlá úprava českých sladkovodních ryb. Místo candáta si dosadíme kapra, štiku nebo pstruha, pokmínujeme, důkladně opečeme a podáváme. Suroviny: 800 g candáta20 g másla50 g sádla hladká...
Houbový kuba
restaurací: 0Dříve si lidé dopřávali houbového kubu o Vánocích, dnes si ho můžeme dát třeba k večeři. Je to zároveň jeden z mála receptů, v němž dominují kroupy. V minulosti se vařily běžně, ale pak byly nahrazeny...
Kapr smažený s bramborovým salátem
restaurací: 0Kapr a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného receptu. Nemáte taky občas chuť...
Koprová omáčka
restaurací: 0Koprovka patří mezi české omáčkové stálice. Ve variantě s knedlíkem a vejcem ji můžeme pasovat na národní vegetariánské jídlo. Suroviny: 5 dkg másla6 dkg hladké mouky1/2 l vody nebo vývaru z masa2...
Ovocné kynuté knedlíky
restaurací: 2V anketě o nejoblíbenější jídlo spojené se vzpomínkami na dětství by ovocné knedlíky jistě zabodovaly. Obláčkově nadýchané těsto s horkým ovocem posypané tvarohem a přelité rozpuštěným máslem je prostě...
Pečená kachna s knedlíkem a se zelím
restaurací: 14Gastronomie podléhá aktuálním trendům stejně jako móda. Naštěstí jsou jídla, která se stále vaří bez ohledu na to, co je právě v kurzu. Pečená kachna s domácím knedlíkem a zelím k nim patří a po zásluze...
Rajská omáčka s hovězím masem
restaurací: 1Obyčejné jídlo, které se dá připravit neobyčejným způsobem. Rajskou najdeme v jídelníčku školní kuchyně stejně jako v luxusní restauraci, a tak i podle naturelu mistra vařečky může jít o kulinářský zážitek...
Smažené řízky
restaurací: 13Kde by asi byla česká historie všedního dne bez řízků? Těch nedělních obědů, těch výletů a cest za poznáním, kde hrál řízek od maminky hlavní roli… Suroviny: 4 řízky po 150 g (vepřová kýta nebo...
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
restaurací: 0Málokterá surovina má v kuchyni tak univerzální využití jako brambory. Vařené, pečené, smažené, naslano i nasladko, jako hlavní chod nebo příloha. Z bramborového těsta se dají vykouzlit divy a švestkové...
Tvarohové knedlíky s jahodami
restaurací: 1Jemné tvarohové těsto můžeme plnit ovocem podle sezony nebo chuti. Kromě jahod a švestek třeba meruňkami nebo borůvkami. Měnit můžeme i posypku: místo tvarohu stačí cukr se skořicí nebo strouhaný perník...
Vepřová kýta po selsku
restaurací: 0Maso potřeme česnekem a pečeme tak důkladně, až se skoro rozpadá. Jeho zlatavou kůrku přelijeme jemnou šťávou, obložíme knedlíky a zelím a můžeme hodovat. V dietnější variantě nabídneme k vepřovému jako...
Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím
restaurací: 4Hledáme-li jídlo, které vystihuje to nejpodstatnější z české kuchyně, vepřo knedlo zelo je určitě ideální přiklad. V něm se spojují hned tři oblíbené české pochoutky: vepřová pečeně, knedlíky a kysané...