Jdi na obsah Jdi na menu

Z obyčejného másla neobyčejné GHEE

Základem indické kuchyně je přepuštěné máslo, které vedle chuťového zážitku nabízí i mnoho benefitů pro vaše zdraví i krásu. Pusťte se s námi do přepouštění!

Ghí (ghee) je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. I když se však z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než to obyčejné

Ve výsledku je to v podstatě druh oleje, původně pocházející z oblasti indického subkontinentu, který hraje důležitou roli v indické, egyptské i například v etiopské kuchyni. Připravuje se slabým vařením nesoleného másla do bodu, kdy se z něj vyvaří všechna voda (máslo obsahuje přibližně 20 %) a na povrchu a na dně se objeví usazenina z mléčné bílkoviny.


Ghí v kuchyni
Ghí je základ indického vaření podobně jako olivový olej toho italského. Používají je také nejlepší francouzští kuchaři a stále více proniká i do českých restaurací. Má velmi vysoký bod zápalnosti, a proto během vaření netvoří dým. Má vynikající vůni a ořechovou chuť a dobře se pojí se širokou škálou bylin a koření. Ghí je nejlepší mastnou složkou na přípravu jídel s kořením, protože vyloučí všechny éterické oleje. Díky jeho příjemné chuti a stravitelnosti se mu nevyrovná žádný olej na vaření.

Můžeme ho použít všude tam, kde používáme ostatní oleje nebo tuky - tedy k pečení, smažení, dušení zeleniny, zjemnění pokrmů nebo do různých sladkých moučníků. Sladkosti z ghí dlouho vydrží, jsou dobře stravitelné a obsahují mnoho energie.


Ghí používají i kultury mimo Indii. Egypťané ho nazývají samna baladi, egyptské ghí je prakticky totožné s indickým jak výrobou, tak ve výsledku. V Etiopii se nazývá niter kibbeh, připravuje se podobně, ale díky přidanému koření během výroby získá zřetelnou chuť. Marocké jde v tomto ohledu ještě dál - výsledkem kořeněného ghí, zrajícího v zemi po dobu měsíců nebo dokonce let, je produkt zvaný smen. V severovýchodní Brazílii je nesmírně populární produkt, nazývaný manteiga-da-terra (máslo země), který je velice podobný.


Účinky na zdraví a krásu
V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení.
Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné schopnosti organizmu, zvětšuje a chrání kostní dřeň a nervovou tkáň. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu a čistí cévy. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy, které jsou rozpustné v tucích, a odvádí je z těla ven. Je považováno za přirozený lapač volných radikálů, čímž chrání buňky. Celkově máslo ghí zlepšuje chuť a nutriční hodnotu potravin. Moderní věda říká, že ghí skrývá fenolické antioxidanty, ty mají zvyšovat léčivou kvalitu jídla. Ghí aktivuje zažívací procesy, a pomáhá tak lepšímu strávení potravy.

Posiluje mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť a zrak. Podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby. V případě suché nebo popálené kůže těla či rtů je čisté ghí nejúčinnějším lékem. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby. V neposlední řadě má ghí pozitivní vliv na plodnost, zlepšuje kvalitu vajíček i spermatu.


V Ajurvédě je velice ceněné staré ghí. Ghí starší deseti let se nazývá purána ghí a je velmi účinné při léčbě plicních a srdečních chorob. Současně je to silné tonikum pro celý organizmus. Je také vynikající při chronických bolestech kloubů

. Sto let staré ghí je velikou vzácností, přesto se dá ještě výjimečně sehnat. Je vskutku zázračným lékem pro nervové choroby, neurologické problémy, ostrou bolest hlavy, astma, revma, bolesti a tuhnutí kloubů, ostré pálení kůže na rukou i nohou a na nemoci očí.

Ghí obsahuje kyselinu máselnou, nenasycené mastné kyseliny s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, niacin a minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemohou jíst mléčné výrobky.
V případě onemocnění některých orgánů se do ghí přimíchávají různé minerály ve formě prášku, aby je tělo mohlo dobře strávit. Na uvolnění bolestí ucha se ghí maže do a okolo ucha. Při silné únavě se doporučuje masáž s ghí nebo jeho konzumace.
Pro miminka je ghí nejlepší pleťovou výživou a tonikem. Ghí se také používá k dosažení krásnější a zářivější pleti. Naneseme tenkou vrstvu na pokožku, necháme chvíli působit, a potom jemně vmasírujeme.
Máslo ghí lze koupit ve zdravých výživách. Na český trh jej dodává například firma DNM Company nebo jej můžete zakoupit například ZDE , kvalitu ani jednoho z prodejců jsme nezkoušeli. Pokud ovšem chcete znát zdroj a vyrobit si ho sami doma, přinášíme vám níže návod.


Vyrobte si svoje ghí


Přepuštěné máslo lze používat stejně jako například sádlo nebo oleje na pečení, smažení, přípravu základů, zásmažky a podobně.

Připravit ho můžete několika způsoby, my jsem vybrali ten běžnější.


Kvalitní nesolené máslo rozkrájené na kostky rozpusťte v kastrolu, rendlíku či pánvi se silným dnem a nechte ho velmi zvolna 30 – 45 minut probublávat, aby se odpařila přebytečná voda, díky které se obyčejné máslo kazí. Důležité je mírné provařování neboť při vyšší teplotě, kterou samotný tuk může snadno dosáhnout, začnou mléčné bílkoviny podobné sraženinám hnědnout a následně i černat, tedy pálit se.  Průběžně máslo míchejte a sbírejte pěnu na povrchu. Na konci bude na povrchu jakýsi škraloup sražených bílkovin, který je třeba odstranit.  Během vaření lze přidávat různá koření nebo máslo nechat jen čisté. To, že jste ve finále, poznáte například tak, že usazeniny na dně rendlíku zhnědnou, a když po nich přejedete lžičkou a zůstane čára, tak je ghí hotové. Výslednou nazlátlou tekutinu sceďte do sklenice přes sítko, sítko vyložené gázou nebo přes kávový filtr. Ideální je máslo nechat chladnout a tuhnout mimo lednici cca 1 týden, pokud v této lhůtě nezplesniví, můžete jej uložit do lednice, kde vydrží i několik let.

Mimo lednici vydrží 6 měsíců až 1 rok. Důležité je nádobu dobře uzavírat, aby máslo nenatáhlo okolní pachy. Přepuštěné máslo odpovídá cca ¾ objemu původní suroviny.

Zdroj: http://www.magazin-lohas.cz/blog/81/Z-obycejneho-masla-neobycejne-GHEE/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook