Po více než roku a půl na pravěké dietě, a po takřka roku od posledního příspěvku, jsem se rozhodl napsat nový úvod do pravěké diety, který shrnuje moje zkušenosti s různými položkami jídelníčku, a který je na rozdíl od toho prvního postaven na zkušenostech, a nikoliv pouze teorii. Představuje jednodušší a méně vyhraněnou verzi diety, protože zkušenosti ukázaly, že některé novověké potraviny nepředstavují žádný problém, tedy alespoň ne měřitelný. Před takřka rokem jsem zveřejnil své zdravotní výsledky s pravěkou dietou, takže jsem měl s čím porovnávat pokud jde o škodlivost zkoušených potravin. Moje zdraví se rozhodně nezhoršilo, právě naopak.
Nyní vysvětluji dietu jednodušším způsobem, který neobsahuje dělení potravin na pravěké a novověké, ale na skutečné potraviny, ne-potraviny, a několik položek, které se nachází v šedé zóně mezi nimi.
Jezte skutečné potraviny
Obyčejně čím méně zpracované, tím lépe. Jsou ale některé způsoby zpracování, které neškodí, ale naopak pomáhají, protože zvyšují dostupnost živin a stravitelnost, a někdy také odstraňují z jídla jejich škodlivé částí (to platí obzvláště pro rostliny). Sem patří především vaření a fermentace (kvašení).
Pokud k nám přichází jídlo zabalené v krabici, nebo pokud nerozumíme polovině věcí na seznamu ingrediencí, nebo pokud je tento seznam podezřele dlouhý, pravděpodobně nejde o skutečnou potravinu, ale o její padělek.
Problém je v tomto: přílišné zpracování odstraňuje z potravin živiny jako jsou minerály a vitamíny, takže v podstatě jíte pouze prázdné kalorie a vaše tělo je podvyživené. Nedostatek živin si snaží vynahradit na množství (jste hladovější), takže jíte více - potravinových padělků a kalorií. Skutečné řešení spočívá v konzumaci jídla s vyšším obsahem živin, tedy méně zpracovaného jídla.
Druhým problémem jsou přidané chemikálie jako barviva, konzervanty a plnidla jako karageenan. Netvrdím, že všechny nebo i jen většina představují problém, ale protože je prakticky nemožné provést studie, které by spolehlivě potvrdily jejich neškodnost, je lépe se jim vyhýbat do té míry, do jaké je to praktické. Osobně tak činím, i když si na druhou stranu nedělám těžkou hlavu z konzumace malého množství potravin, které je obsahují.
Jezte potraviny, které jsme schopni sníst bez vedlejších efektů
Rostlinné semenné oleje jsou dobré jako maziva a do barev, ale jako potravina jsou silným oxidantem, potlačují funkci imunitního systému a jsou karcinogenní. Také zpomalují metabolismus, díky čemu je pro tělo těžké bojovat s nemocemi, a snadné nabírat váhu. Jsou pravděpodobně nutné pro vznik rakoviny. Je těžké pořídit si ztučnělá játra na dietě, která semenné oleje neobsahuje. Některé z těchto výhrad platí i pro dnes tak propagovaný rybí olej (oba tyto druhy olejů jsou nestabilní při tělesné teplotě).
Semena (obilí) a luštěniny jsou plné antinutrientů, což je řadí mimo oblast skutečných potravin, ale na druhou stranu nemusí být škodlivé, pokud jsou správně upraveny. Osobně je jím v malém množství ve formě samožitného chleba a kvašených luštěnin.
Brambory, které pravěká dieta podle oficiálního dogmatu zakazuje, jsou podle mých zkušeností bez problémů. Totéž platí pro menší množství bílé rýže (menší protože bílá rýže neobsahuje takřka žádné vitamíny a minerály, takže by neměla být převažujícím zdrojem kalorií).
Nenechte se podvést pseudovědou
Bohužel laik není schopen odlišit legitimní nutriční výzkum od pseudovědy. O většině dnes publikovaného výzkumu, a o většině výzkumu publikovaného během posledních asi šedesáti let, lze prohlásit, že jde o pseudovědu. Stručně řečeno, většina publikovaných výsledků je falešných. Proč je tomu tak vyžaduje velmi dobrou znalost statistiky a vědecké metody, takže detaily přeskočím. [1]
Co to znamená v praxi? Není pravda, že živočišné (saturované) tuky jako máslo, sádlo, vajíčka a podobně jsou škodlivé. Jednoduše pro takové tvrzení neexistují žádné důkazy. Stejně tak není pravda, že rostlinné oleje jsou zdraví prospěšné, a že je lepší jíst margarín nebo sójový olej, než máslo a sádlo. Totéž lze prohlásit o většině zdravotních dogmat, která se pravidelně objevují v tisku a v televizi, a která hlásají různí zdravotní věrozvěstové, a která bohužel přijímají i lékaři (kteří většinou nemají žádné funkční znalosti statistiky a proto stejně jako laici nejsou schopni rozlišit legitimní výzkum od pseudovědy). Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, jednoduše zprávy tohoto druhu ignorujte. A pokud vám dá nějaké dietární doporučení váš lékař, uděláte lépe, když co nejkritičtěji prozkoumáte všechna pro a proti, než se jím začnete řídit.
Za současného stavu naší převážně nevědomosti o tom, co je zdravé a proč, a co je nezdravé a proč, je nejbezpečnější vycházet ze zkušeností našich předků, a to je právě to, o čem pravěká dieta je. Civilizačním nemocem se oprávněně říká civilizační proto, že přišly se změnou v životním stylu a způsobu výživy, a jejich současné explozi se říká epidemie proto, že jejich rozšíření dosahuje proporcí, které se u tradičních společností nevyskytují. Strava pochopitelně není jediným faktorem, ale existuje mnoho důkazů o tom, že jde o faktor velmi důležitý. [2]
Hubnutí
Někdo se pustí do pravěké diety, protože chce být zdravý, ale mnoho lidí pravděpodobně proto, že chtějí zhubnout. Pravěká dieta pomáhá hubnou díky jedné velmi jednoduché věci: dobře živené tělo netouží po dalším přísunu živin, a proto je méně hladové. Na pravěké dietě máte automaticky menší apetit a sníte toho méně. Díky tomu hubnete.
Někdo zhubne jen díky tomu, ale ne vždy je to tak jednoduché. Existuje několik dalších triků, kterými lze hubnutí napomoci:
1) Žádné svačinky, zákusky, prostě takové to neustálé se přiživování během dne. Neustálý přísun kalorií jednoduše nedává tělu příležitost hubnout. Pravěká dieta naštěstí pomáhá i s tímto, protože kvalitní jídla vedou ke snížení chuti k jídlu mezi nimi.
2) Příliš mnoho sacharidů. Po roce a půl zkoušení různých poměrů sacharidů v potravě nedoporučuji nízkosacharidovou dietu [3], ale na druhou stranu, pokud si dáte ke všemu porci brambor nebo rýže, bude se vám hubnout špatně. Nejjednodušší způsob, jak snížit jejich konzumaci, je jíst je například jednou denně ve větším množství, a u ostatních jídel je omezit. Vlk se tak nažere a koza zůstane celá.
3) Rozmanitost. Pokud bude každé vaše jídlo jiné, hubne se podstatně snadněji než když jíte pořád dokola totéž. Při monotónní stravě si tělo vytvoří asociaci (v podstatě pavlovský reflex) mezi chutí a kaloriemi a bude chtít více, tedy zvyšuje pocit hladu, a vy následně jíte více. Pokud se chutě neustále mění, žádná asociace nevzniká. [4]
Jak tedy na to?
Jednoduše. Mezi skutečné potraviny patří:
Masa všech druhů, živočišné tuky, kokosový a olivový olej, brambory, ovoce, zelenina, vajíčka, všechny mléčné výrobky (nezpracované a bez přidaných chemikálií, pokud jste k mléčným výrobkům netolerantní, můžete jejich konzumaci odložit o několik měsíců, než se dá vaše tělo dohromady).
Mezi padělky patří: vše, co přichází v krabicích nebo to nijak nepřipomíná suroviny, ze kterých je to vyrobené. Většina sladkostí a zákusků, komerčních jogurtů atd. Navigujte se podle seznamu ingrediencí. Výrobky z bílé mouky a většina pečiva. Pokud si dopřejete padělek jednou týdně, nic moc se neděje, pokud je jíte pravidelně, utrpí tím vaše zdraví i váha.
Do šedé zóny patří: obilniny a luštěniny. Správně zpracované pomocí fermentace povyšují mezi skutečné potraviny. [5]
Poznámky
[1] Vysvětlení by bylo příliš technické, anglicky čtoucí a matematicky vybavené čtenáře odkážu na práci Johna P.A. Ioannidise, Why Most Published Research Findings Are False, PLoS Med 2(8): e124. (Proč je většina publikovaného výzkumu nepravdivá) Také dva články teoretického fyzika Luboše Motla, Defending Statistical Method a Tamino, 5 sigma, and frame dragging.
[2] Jak ukazuje ona rok stará zpráva o mém zdravotním stavu, pouhou změnou ve způsobu stravování se lze zbavit většiny nemocí, včetně těch, které medicína považuje za nevyléčitelné. To svědčí o silné souvislosti mezi potravou a zdravím. Takových výsledků dosahuje na pravěké dietě velké množství lidí.
[3] Důvody jsou: únava, vznik podivné netolerance na sacharidy, neudržitelnost takové diety, pokud nejste v podstatě izolovaní od společnosti (pokud takovou dietu porušíte, začnete opět přibírat), a také fakt, že vyhýbání se celé jedné potravní skupině činí z nízkosacharidové diety extrém. Došel jsem k názoru, že takové extrémy jsou z dlouhodobého hlediska škodlivější než prospěch, který zpočátku přinesou. Pravěká dieta klade bez tohoto omezení mnohem menší nároky a je snadněji udržitelná.
[4] Vycházím ze Shangri-La diety Setha Robertse, která se nepodobá žádné dietě, o které jste kdy slyšeli (tedy alespoň pokud jste neslyšeli o této). Roberts přišel na to, jak regulovat váhu, kterou se snaží tělo udržovat, a jak ho přinutit hubnout bez hladovění, jenom pomocí triků jako jsou konzumace rozmanitých chutí, lžíce extra lehkého olivového oleje mezi jídly a podobně. Více viz. jeho kniha The Shangri-La Diet: The No Hunger Eat Anything Weight-Loss Plan nebo jeho blog.
[5] Při troše snahy lze sehnat samožitný chléb bez konzervantů a barviv. Pokud jde o luštěniny, zpracovávám je tak, že je dám do čisté nechlorované vody, přidám lžičku soli, a nechám dva nebo tři dny kvasit, poté omýt ve studené vodě a vařit. Opakuji ale, že tyto dvě položky v žádném případě netvoří hlavní část mého jídelníčku. Používám je jednoduše pro zpestření a v malém množství jsem nezjistil žádné negativní vlivy na moje zdraví.
Jana - krevní skupiny
Mám doraz, podlední dobu sleduji dietu podle krevních skupin a teď jsem narazila na Váš článek. První a teda nejstarší krevní skupinou, která tu byla, byla "0", která je opravdu založená na konzumaci masa, takže by byla teoreticky v souladu s tím co píšete - pravěkká strava. Co si ale myslíte o tom, že postupem času se lidé museli přizpůsobovat stravě odlišné (například založené na semenech, ořechách, obilninách a vůbec vegetariánské stravě), a tak vznikaly nové krevní skupiny - např. "A", které už neměly takové množství žaludečních šťáv, které je potřebné na trávení masa, a tudíž by ho ani nedokázaly efektivně zpracovat, což má za následek hnití ve střevech? Nebo zahleňování mléčnými výrobky? Myslíte že vaše dieta platí na všechny bez ohledu na krevní skupinu? Třeba by mě zajímalo jakou máte vy:)
13. 11. 2012 15:21 Odpovědět
Beranová - Re: krevní skupiny
Dobrý večer, úplně vám rozumím. Také mě zaujalo stravování podle krevních skupin. Už jen proto, že podle selského rozumu jme každý jiný a doporučovat všem jednu stavu se mi zdá mimo. Manžel má "0" já "B". Když jsem četla, co je vhodné a co ne, tak to opravdu sedlo. Nulka je masožravec. béčko vlastně všežravec. Dietu podle toho nedržíme, ale máme to na zřeteli.
Dokonce jsem svého času našla informace o tom, jaké choroby hrozí podle krevních skupin. U skupiny "A", kterým údajně nevíce hrozí rakovina, se to bohužel v naší širší rodině potvrdilo.
Je nám přes šedesát, tak nejsme tak ovlivněni "moderním" stravováním. Snažím se co nejvíce vařit, jako naše babičky. Samozřejmě máme trochu nadváhu. Řešíme to aktivitou a omezením sacharidů, tedy tak, že žádné nebo minimum příloh - chleba, pečivo, brambory, rýže, těstoviny atdl, o cukru ani nemluvím.
Jíme a vaříme něco ala Atkinsnova dieta. Všichni ji zatracují, ale funguje - když nezhubnete, tak určitě nepřiberete a nemáte hlad. Zkoušeli jsme počítání kalorií a tuny zeleniny - něco jsme zhubli, zelenina nás stála hafo peněz a pak si tělo zvyklo a dokonce jsme přibrali. Vyzkoušeno je, že když budete jíst jenom sádlo po lžících a žádné sacharidy - zhubnete. Takže - maso, vejce, máslo, sádlo, smetana, masové vývary atd. Hlavně vařit ze základních surovin, nic upraveného. Jednak to vyjde dráž a pak nevíte, co v tom sníte. Tak to je můj vyzkoušený, laický názor. Zdravím Vás z Hajan. Beranová
13. 11. 2012 18:21 Odpovědět
Barbora - Dekuju za clanek
Dobry den, chci Vam podekovat za super clanek! Dodrzujete stale pravekou "dietu"? Mozna jsem si toho nevsimla, ale nemate nekde zapsane na internetu fajn praveke recepty? :)
Srdecne Vas zdravim
muzete mi napsat na bemyinspirationnow@gmail.com
13. 11. 2012 12:36 Odpovědět