Jdi na obsah Jdi na menu

Pouťové koláče

 

těsto na zhruba 25 koláčů:
2 kg polohrubé mouky
600g másla nebo jiného tuku (já používám sádlo)
220g cukru krupice
120g droždí
2 celá vejce
10 žloutků
lžička soli
citronová kůra
1 litr mléka

Máslo, cukr, vejce, žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl a vzešlý kvásek z droždí.
Zaděláme měkké těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Během kynutí si připravíme náplně.

Tvarohová náplň:

2,5 kg tvarohu, 750 g cukru, 2 vanilkové cukry, 250 g másla, 10 vajec, 1/2 litru mléka, citronová kůra, rozinky namočené v rumu.
Máslo ušleháme s vejci a cukrem, přidáme tvaroh a ostatní přísady.

Můj typ: Do tvarohové náplně dávám podle své babičky půl na půl vejce a bílky - tedy např. : misto 4 vajec dávám 2 vejce a 2 bílky. Tvaroh je pak "šťavnatejší" a hlavně nevysychá.

Maková náplň:

750 g mletého máku (koupí se již namletý), 500 g cukru, 1 litr mléka, citronová kůra, rum, skořice, perník či drcené dětské piškoty na zahuštění.
Maková náplň se dá koupit již připravená - postupujte dle návodu.

Namletý mák s mlékem zahříváme na plotýnce a přidáme cukr a ostatní přísada. Mícháme!! Stačí propařit, pak stáhneme a necháme vychladit.

 

Z vykynutého těsta odvážíme bochánky po 130 g. Na plech dáme pečicí papír.( Můj typ: vystříhnete si podle talíře nebo kastrolu z pečícího papíru kolo o něco větší než bude koláč. Při pečení můžeme samotným koláčem otáček, pokud se někde peče více.)

Z jednotlivých bochánků těsta tvoříme koláče o průměru zhruba 25 cm (vyvalovat můžete na kolu z peč. papíru, budete mít vodítko na pravidelný tvar).
Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem.
Náplně si připravíme do zdobících sáčků.

Na koláčové korpusy nastříkáme ornamenty z jednotlivých náplní. Samozřejmě je možné náplň na těsto jednoduše natřít. Fantazii se meze nekladou.

Makovou a povidlovou náplň ještě poklademe spařenými a oloupanými mandlemi. Mezi náplněmi by nemělo být volné místo.

Koláče pečeme ve vyhřáté troubě.
Po upečení stáhneme i s pečícím papírem z plechu, pocukrujeme - můžeme zakapet hustou smetanou. Necháme vychladnout.

Domažlické koláče

 

500 g polohrubé mouky

125 g hery (rozpustíme)

100 g moučkového cukru

3 žloutky

1/2 vanilkového cukru

1 lžíce rumu

2 dl vlažného mléka

špetka soli


30 g droždí

 Náplně:


Povidla: švestková povidla zředíme rumem a skořicí, můžeme přisladit


Mák: 100 g mletého máku, 1 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, trocha mléka - mák svaříme s mlékem, medem a cukrem


Tvaroh: 3 tvarohy, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, rum - tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a rumem a vmícháme sníh z bílků. Tvaroh nesmí být moc hustý.

 Vzešlým kváskem (cukr, mléko, droždí, troška mouky) zaděláme těsto a necháme  nakynout (asi 1 hodinu).

Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm (obkreslíme talíř). Papíry potřeme tukem.

 Vykynuté těsto rozdělíme na 5 bochánků o váze asi 180 g. Z každého vytvarujeme na připravený papír koláč, natřeme celý koláč nejdříve tvarohovou náplní. Potom tvoříme z máku a povidel různé vzory. Zdobit můžeme mandlemi nebo rozinkami. Okraje pomežeme rozšlehaným vajíčkem.


Posypeme drobenkou (polohr. mouka, máslo, cukr) a pečeme každý koláč 15-20 minut.




Sušický pouťový koláč
 

1 kg výběrové polohrubé mouky, 7 celých vajec, 8 žloutků, 8-9 dkg kvasnic, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 35 dkg másla, 12 dkg cukru, mléko na kvásek, lžička soli, 2 lžíce rumu, jablková nebo švestková povidla, tvarohová náplň: 1,5 kg tvarohu, 4 vejce, cukr a rum dle chuti, citrónová kůra, muškátový oříšek, maková náplň: 3/4 kg mletého máku, 1 balíček dětských piškotů, mléko, cukr (nebo med), rum. Piškoty rozpustíme v horkém mléce, přidáme mák, osladíme a krátce povaříme. Nakonec přidáme rum.

Žloutky, máslo a cukr utřeme, pak se přidá mouka, kvásek, sníh ze 7 bílků a ostatní přísady. Vypracujeme těsto a necháváme je přikryté vykynout. Pak je rozdělíme na 20 dílů, vyválíme bochánky a ty necháme opět kynout. Poté je klademe po dvou na vymaštěný plech a vymačkáme z nich kulaté koláče o velikosti talíře. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a koláče zdobíme dle fantazie mákem, tvarohem, povidly a rozinkami. Chraňte před dětmi (alespoň dokud koláče nevystydnou).


 

 

 Můžete se podívat i na loňský příspěvek o posvícenských koláčích:

  

 

hnětýnky a další recepty na koláčekliknutím na obrázek přejdete na recepty a celý příspěvek

Na závěr rychlý linecký koláč s marmeládou nebo džemem: 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Barunka - Mňam

Krásne to vypadá, dnes to ideme piecť :-)

Portrét

Facebook